09 20 okt. '24
De Internationale Jury van 1995

22e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1995

De 22e editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent vindt plaats van 10 oktober tot 21 oktober 1995. Brylcream Boulevard van Robbe De Hert, het vervolg op Blueberry Hill, opent het festival. De pre-opening wordt verzorgd door de spektakelfilm Waterworld. Slotfilm is de Gouden Palm-winnaar Underground van Emir Kusturica.

Het festival richt dit jaar de kijker op het dynamische filmland Taiwan. De geselecteerde Taiwanese films, waaronder Good Men, Good Women van Hou Hsiao-hsien en Vive L'Amour van Tsai Ming-liang, laten de bezoekers kennismaken met de ‘Second New Wave’ die op dat moment volop aan de gang is in de Taiwanese filmwereld.

Zowel de Grand Prix voor Beste Film als de Georges Delerue Prijs voor Beste Soundtrack/Sound Design gaan dit jaar naar Cyclo van de Vietnamese regisseur Tranh An-Hung. De regisseur en enkele leden van de cast zijn persoonlijk aanwezig op het festival. Ook legendarische Amerikaanse acteur James Earl Jones zakt af naar Gent. Hij wint samen met Gabrielle Claes, de conservator van het Belgisch Filmarchief, een Joseph Plateau Honorary Award voor zijn speciale bijdrage aan de kunst van het filmmaken.

1995 is ook een feestjaar, cinema viert namelijk zijn honderdste verjaardag. Het Internationaal Filmfestival breidt speciaal voor die gelegenheid de retrospectieve van het festival uit met nog meer klassieke films, uit zowel het recente als verdere verleden. Als nooit tevoren is het festival in de hele stad aanwezig met niet alleen voorstellingen in de bekende bioscoopcomplexen, maar ook in Kunstencentrum Vooruit, de Vlaamse Opera, de Kopergietery, Shopping Center Gent-Zuid, Hotel Sofitel Gent Belfort en de Openbare Bibliotheek. Onder de noemer ‘Hollywood Boulevard’ richten de winkels in het stadscentrum hun etalages in het teken van film in.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?