Alain Resnais 1998

25e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1998

De 25ste verjaardagseditie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent gaat door van 6 tot 17 oktober 1998 en wordt benoemd tot Stadsambassadeur van Gent. Het festival opent met Hilary and Jackie van Anand Tucker, na de pre-opening met Antz van Eric Darnell en Tim Johnson. De film die het festival afsluit, is Mulan van Tony Bancroft en Barry Cook. Speciaal voor de verjaardag van het Internationaal Filmfestival is er nog een extra feestelijke vertoning van de Joegoslavische film Black Cat, White Cat van Emir Kusturica, waarbij de regisseur aanwezig is.

Maar liefst vijf grootheden ontvangen een Joseph Plateau Honorary Award in 1998: Amerikaanse componist Elmer Bernstein, Engelse acteur Sir Peter Ustinov, Amerikaanse regisseur Robert Wise, Japanse regisseur Shohei Imamura en Franse regisseur Alain Resnais. Ter ere van de drie regisseurs wordt er een speciale hommage aan hun werk gebracht. Het festival vertoont van elke regisseur minstens twaalf films. Alain Resnais zakt ervoor speciaal af naar Gent. Er is ook een hele delegatie aan Belgisch filmtalent aanwezig op het festival, zoals Patrice Toye (regisseur), Jaco Van Dormael (regisseur), Dirk Roofthooft (acteur), Francesca Van Thielen (actrice), Peter Van Den Begin (acteur).

De tentoonstelling Back to Basics maakt ook deel uit van het festival. Die kijkt terug naar de eerste stappen van de cinema. De technische principes die in de Belgische toestellen van Joseph Plateau en Etienne-Gaspard Robertson worden toegepast zijn tot vandaag de dag nog altijd relevant voor cinema. De fenakistiscoop en de fantoscoop krijgen er daarom een prominente plaats in. In thema van de tentoonstelling wordt er in de Sint-Pietersabdij een ‘Laterna Magica Galantee Show’ georganiseerd. Vijf kunstenaars brengen er een opvoering met een authentieke toverlantaarn, een oud apparaat dat taferelen die zich buiten afspelen kan projecteren in een verlichte kamer. Daarnaast is er ook de fototentoonstelling Filmmaker-Photographers die de verhouding en relatie toont tussen aan de ene kant cineasten en fotografie en aan de andere kant fotografen en film.