09 20 okt. '24
Draw for Change

50e Film Fest Gent 2023

De langverwachte 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 21 oktober. Voor deze jubileumeditie stampt het festival een uniek project uit de grond: 2x25, waarbij 25 filmmakers een kortfilm maken geïnspireerd door muziek van 25 componisten. Voor het eerst sinds lang heeft het festival geen landenfocus meer. Daartegenover staat een nog grotere en meer uitdagende officiële selectie. Voor het derde jaar op rij opent FFG met een film van eigen bodem: Holly, de vijfde langspeler van Fien Troch. Animelegende Hayao Miyazaki tekent voor de slotfilm The Boy and the Heron.

Twee weken lang laven liefhebbers van de zevende kunst zich in Gent aan een uiterst diverse programma van 114 langspeelfilms, ruim 40 kortfilms, 3 series, een resem muzikale VIDEODROOM-trips, twee unieke symfonische concerten, tal van talks én een onvergetelijke Closing Party in het teken van Twin Peaks. Ook tijdens deze feestelijke verjaardagseditie valt het publiek voor films die onze zintuigen en meningen scherp stellen. Op het eerste gezicht minder evidente titels als Youth (Spring), Smoke Sauna Sisterhood en Samsara verleiden ondanks hun uitdagende vorm heel wat mensen.

Opnieuw stimuleert het festival ontmoetingen tussen de filmmaker en -kijker. Een van die ontmoetingen leidt tot een strijdvaardig betoog van de 87-jarige Ken Loach tijdens zijn Director's Talk na zijn (wellicht) laatste film, The Old Oak. "Cinema is veel meer dan puur escapisme", vertelt de Britse filmmaker in Kinepolis Gent. "Cinema is deel van ons sociale discours, en dat werd geliefd. Regisseurs werden ervoor geapplaudisseerd. Maar nu is het tegenovergestelde waar. Nu vrezen regisseurs dat ze nooit meer aan de bak zullen geraken als ze kleur bekennen en open zijn over hun politieke voorkeur. Dat is een grote verandering. En dat kan betekenen dat cinema het zwijgen is opgelegd en tandeloos is geworden. Als je een film maakt met een verhaal over de wereld waarin we leven, dan moet je ook een blik hebben op die wereld."

Meer dan ooit draait het festival rond het samenbrengen van mensen uit alle generaties. Nieuwe generaties filmmakers komen in de spotlights terecht, niet in het minst dankzij de Belgische studentenkortfilmcompetitie en een pak debuutfilms. Het festival kan voortbouwen op een rijke geschiedenis en nodigt heel wat filmmakers en medewerkers uit die in de voorbije decennia iets hebben betekend voor het festival. Op vrijdag 13 oktober 2023 kleurt de rode loper volledig Belgisch, wanneer meer dan zestig Belgische regisseurs - wiens film ooit in première ging op Film Fest Gent - verzamelen op de trappen van Kinepolis Gent.

Speciaal voor de 50ste editie duikt Classics-curator Patrick Duynslaegher in het archief van Film Fest Gent en destilleert hij daaruit een programma van films en filmmakers die in de festivalgeschiedenis een markante bijdrage hebben geleverd. Ondanks de concurrentie van het stevige programma avant-premières (van de nieuwe films), weten klassiekers als The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (Peter Greenaway), Novecento (Roberto Bertolucci) en A Brighter Summer Day (Edward Yang) volle zalen te lokken. Een bewijs dat ook nieuwe generaties interesse vertonen in films die zich hebben ingeschreven in de annalen van de filmgeschiedenis. Tegelijk houdt Film Fest Gent de vinger aan de pols wat betreft nieuwe vormen van cinema. Het eerste VR-project - Floating With Spirits van Juanita Onzaga - in de officiële selectie van FFG vindt zijn publiek en verkoopt volledig uit.

Zoals elk jaar ontvangt Film Fest Gent veel gasten uit binnen- en buitenland. In totaal sieren meer dan 300 gasten (uit de film- en filmmuziekindustrie) de festivallocaties, inclusief de rode loper aan Kinepolis Gent. Een pak regisseurs stellen hun projecten persoonlijk voor: Fien Troch, Anthony Chen, Elene Naveriani, Baloji, Bas Devos, Sepideh Farsi, Matteo Garrone, Ken Loach, Sean Price Williams en Radu Jude zijn maar enkele uit de lange lijst namen.

De professionals uit de filmmuziekindustrie tekenen massaal in op de WSA Film Music Days met onder meer een talk tussen Ryûsuke Hamaguchi, een van de grootste Japanse regisseurs van de 21ste eeuw, en Eiko Ishibashi, die de muziek schreef voor Hamaguchi's Oscarwinnende film Drive My Car. Film Fest Gent krijgt de eer om GIFT, de live performance van Ishibashi op de nieuwe film van Hamaguchi, in wereldpremière te tonen. Voor het eerst legde het festival ook een grote focus op videogamemuziek, met panels én met het concert PRESS PLAY: Music in Games. Afsluiten doet het festival met de World Soundtrack Awards, waar componist Volker Bertelmann de hoofdvogel afschiet.

1406084 2x25films courtesyoffilmfestgent 815400 crop

2x25

25 componisten, 25 filmmakers, 25 ultieme symbioses van muziek en cinematografie die helemaal passen binnen het DNA van Film Fest Gent en de World Soundtrack Awards. Voor het unieke project 2x25 vroeg het festival 25 componisten een kort muziekstuk te componeren. Onder hen levende legendes, Hollywoodcomponisten, experimentele muzikanten, noem maar op. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat elk van hen zijn eigen hoofdstuk heeft geschreven in de geschiedenis van het festival. Hun filmmuziek was de vonk die 25 filmmakers moesten laten ontbranden in een volwaardige kortfilm. Nooit eerder werden deze regisseurs en componisten aan elkaar gekoppeld. Het resultaat: 25 eigenzinnige kortfilms waarbij de muziek de vorm, de vertelling en de textuur inspireerde.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?