Eric Valli, Solveig Anspach & Sydney Pollack 1999

26e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1999

De 26ste editie van het Internationaal Filmfestival Vlaanderen - Gent vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober 1999. De openingsfilm is Kadosh van Amos Gitaï, in aanwezigheid van de regisseur zelf. De slotfilm is Random Hearts van Sydney Pollack.

Het festival maakt niet alleen meer een filmprogramma voor het eigen festival in oktober, maar ook voor andere periodes en projecten. Het stelt onder andere een “Gent en Keizer Karel”-filmprogramma samen naar aanleiding van de culturele manifestaties ter ere van de vijfhonderdste verjaardag van Keizer Karel V van Habsburg. Van september tot en met eind december loopt in de filmzaal van het Film Plateau een retrospectieve van zo’n zestig films rond historische onderwerpen. Daarnaast verzorgt het festival ook een filmprogramma voor de Gentse Feesten en voor Jazz in het Park.

De Focus richt de aandacht dit jaar op de rijke filmgeschiedenis van Zweden. Het festival wil in samenwerking met het Swedish Institute het publiek laten kennismaken met bekende en minder bekende Zweedse filmmakers. Verder geeft het festival opnieuw een Joseph Plateau Honorary Award aan vijf filmpersoonlijkheden: de Amerikaanse regisseur Stanley Donen, de Amerikaanse producenten Irwin Winkler en Bonnie Arnold, de Britse regisseur Peter Greenaway en de Amerikaanse actrice Sandra Bullock. Aan de twee filmlegenden Stanley Donen, maker van o.m. Singin’ in the Rain, en Irwin Winkler, producer van films als Raging Bull, The Right Stuff en Rocky, brengt het festival hommages door een selectie van hun oeuvre te vertonen. Beiden zijn ze hiervoor aanwezig in Gent. Ook initieert het Internationaal Filmfestival een totaal-evenement rond en met de Britse regisseur Peter Greenaway door een overzichtstentoonstelling over hem te organiseren en een retrospectieve van zijn film- en video-oeuvre te presenteren.

Het filmfestival zet dit jaar ook een grote stap richting de 21ste eeuw. Doordat de digitale film met een duizelingwekkende snelheid zijn intrede tot de filmwereld maakte, creëert het festival een nieuwe programmasectie waarbij vijf dagen lang lezingen, conferenties, demonstraties en discussies worden gehouden rond die digitale revolutie.