09 20 okt. '24
1987 - Ennio Morricone

14e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent 1987

Het 14de Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen - Gent loopt van 7 tot 17 oktober 1987 en biedt opnieuw een veelzijdig programma aan met films uit onder andere Tunesië en Griekenland. Dit jaar start het Filmgebeuren ook een kleine en beperkte filmmarkt op om Belgische films te promoten bij de buitenlandse gasten.

In de traditie waarbij stille filmvertoningen live voorzien worden van nieuw gecomponeerde muziek, is een van de festivalhoogtepunten in 1987 de uitvoering van een nieuwe score van Georges Delerue voor het Russische Casanova (1927). Delerue dirigeert zelf in een volle Gentse opera. Diezelfde editie geeft Ennio Morricone in een volgelopen Gents Kuipke een concert. Het Gentse filmfestival wordt zo definitief een gevestigde waarde in het filmmuziekcircuit.

Films die onder meer in avant-première worden vertoond, zijn The Untouchables van Brian De Palma waarbij de Cubaans-Amerikaanse acteur Andy García aanwezig is, The Belly of an Architect van Peter Greenaway en Zegen van Shohei Imamura. Ook worden er verschillende muzikale films vertoond, waaronder Born of Fire van Jamil Dehlavi en Candy Mountain van de schrijver Rudy Wurlitzer en de fotograaf Robert Frank.

De tentoonstellingen staan in 1987 in teken van verschillende invloedrijke figuren binnen de filmwereld, zoals visueel kunstenaar Josef Fenneker die veel legendarische posters maakte voor Duitse expressionistische films, en de Gentse professor Joseph Plateau, die een belangrijke grondlegger was van cinema met zijn uitvinding ‘de fenakistiscoop’.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?