09 20 okt. '24
1980 - Inkomhal Majestic in de Veldstraat

7e Internationaal Filmgebeuren Gent 1980

Het 7de Internationaal Filmgebeuren van Gent loopt van 10 tot en met 20 januari 1980 en presenteert 75 langspeelfilms aan het publiek. De films worden tijdens deze festivaleditie opnieuw samengebracht onder de noemer ‘Groot Festival’, met daarin films van Akira Kurosawa (met vier films), Carlos Saura (met twee films), John Huston, Ken Loach, Andrej Wajda, James Ivory, King Hu en Rainer Werner Fassbinder.

De grote nieuwigheid in het Gents Filmgebeuren in 1980 is het invoeren van een competitie, met de volgende dertien films: Black Jack, Tussen Hemel en Hel, De Spiegel, The Chant of Jimmie Blacksmith, David, Butterfly Murders, Raining in the Mountain, The Chess Players, Los Ojos Vendados, Vijf Avonden, Wise Blood, The Europeans en de eerste verrassingsfilm. Die verrassingsfilm blijkt 'Geschichten aus dem Wienerwald' te zijn, waarvoor de Oostenrijks-Zwitserse acteur en regisseur Maximilian Schell als een van de eerste internationale filmgasten naar Gent komt.

De openingsfilm van het festival is Movie Movie van Stanley Donen. De openingsvoorstelling wordt opgeluisterd door l’Orchestre du Musée des Anomalies, de slotvoorstelling door het Etherisch Strijkers Ensemble Parisiana.

Het festival opereert dat jaar voor het eerst volledig onder een vzw-flag. “De toeschouwers zullen hiervan niet zoveel merken want deze filmmanifestatie kan bogen op de ervaringen van de pioniers van het eerste uur - Ben Ter Elst en Dirk De Meyer,” zegt secretaris-generaal Jacques Dubrulle in zijn voorwoord van de programmagids uit 1980. Er komt financiële ondersteuning van het Ministerie van Nederlandse Kultuur van de Stad Gent én van een aantal commerciële spelers, zoals hotelketen Holiday Inn en de Generale Bank. In dat jaar lanceert het Filmgebeuren ook een formule van ‘Lidmaatschap’, voor “iedereen die ook maar iets begaan is met het filmleven”. Het lidgeld bedraagt 500 Belgische frank (zo’n 12 euro). Daarvoor krijgt het filmpubliek o.a. een lidkaart, de programmabrochure thuis bezorgd, een ticket voor de openingsvertoning in Cinema Capitole, en reductie op filmtickets.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?