1986 - George Roy Hill & Renée Soutendijk

13e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent 1986

Het 13de Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen vindt plaats van 8 tot en met 18 oktober 1986. Het gebeuren zet het samengaan van de filmpellicule en de notenbalk verder.

Het programma uit 1986 gaat breed: “van pure exploitatiefilm tot de diepzinnigste auteursfilm”, zo staat het in de programmagids.

Het festival trekt dit jaar ook naar andere steden “vanwege toegankelijkheidsproblemen tijdens afgelopen edities”: ook in Kortrijk zijn dit jaar 15 films te zien in Pentascoop (het huidige Budascoop) en de voormalige bioscoop Limelight.
In 1986 is Raoul Servais voorzitter van de jury - met daarin ook Marc Didden, David Mansfield, Gerrard Verhage en Jurre Haanstra. Het Internationaal Filmgebeuren verleent dit jaar ook zijn medewerking aan Carrefour ‘86, de tweejaarlijkse internationale ontmoetingsdagen van de animatiefilm, georganiseerd door het Studiecentrum voor Animatiefilm aan de animatieopleiding aan het KASK, waarvan Raoul Servais de initiatiefnemer was.

Een hoogtepunt in 1986 is het bezoek van Anthony Perkins, die zijn nieuwe film Psycho III komt voorstellen. Er is ook een hommage gewijd aan zijn eerder werk.

Tot slot programmeert het Filmgebeuren in 1986 ook enkele film en muziekevenementen waarvan twee gerestaureerde versies in wereldpremière: zo krijgt het publiek L’Inhumaine te zien van Marcel Herbier en Nosferatu van Friedrich Wilhelm Murnau begeleid met live muziekuitvoering.