10 21 okt. '23
Talkies20 Antony20 Nti

Film Fest Gent Talkies

Film Fest Gent heeft zijn eigen talkshow. Maandelijks nodigen we jou uit voor een inspirerend gesprek over film. Gasten uit de brede film- en kunstwereld praten met filmkenner Patrick Duynslaegher over films die hun werk en leven beïnvloeden.

FFG Talkies

Een gloednieuw seizoen van de FFG Talkies krijgt weer vorm. Ook in 2023 nodigt het filmfestival boeiende gasten uit de culturele wereld uit om hun geliefkoosde films te delen met het publiek aan de hand van een gesprek. Heb je de voorbije Talkies gemist of wil je nog eens luisteren? Herbeluister de Talkies via een van de linken hieronder of via je favoriete podcast app (Apple Podcast, Spotify).

FFG Talkies | Kato De Boeck & Flo Van Deuren | 26.01

Kato De Boeck en Flo Van Deuren zijn twee jonge regisseurs die elkaar leerden kennen in de filmopleiding aan het RITCS in Brussel. Tijdens hun studies waren ze naast beste vriendinnen ook huisgenoten. Iets wat uitmondde in de serie Roomies, een queer-reeks over ... twee huisgenoten in Brussel. Roomies kreeg laaiend enthousiaste reacties in de Vlaamse media en prijkte zelfs op nummer 1 in het eindejaarslijstje van Knack Focus. Eerder maakten Kato De Boeck en Flo Van Deuren al naam en faam met hun respectievelijke kortfilms Provence (bekroond met een Ensor en een Ultima) en Bamboe ( geselecteerd voor de Cinéfondationcompetitie in Cannes).

Praktisch
Locatie: Bibliotheek De Krook (Miriam Makebaplein 1, Gent)
Tijdstip: donderdag 26 januari 2023 om 19:30
Gratis mits reservatie

FFG Talkies Kato De Boeck en Flo Van Deuren

FFG Talkies | Marijke Pinoy | 02.03

Wie de Vlaamse film-, tv- en theaterwereld genegen is, weet dat Marijke Pinoy al jarenlang een vaste waarde is. Op de planken speelde ze mee in producties van Arca, De Werf, NTGent, Theater Malpertuis, ... In 2000 ontving ze de Velinx Publieksprijs voor de monoloog Bouche B. Ze stond al voor de camera van regisseurs Stijn Coninx, Frank Van Passel, Jan Verheyen, Dimitri Karakatsanis en anderen. Wie Ben X - het debuut van Nic Balthazar - zag, herinnert haar ongetwijfeld nog in de rol van de moeder. Pinoy schittert ook vaak op het kleine scherm, zoals in De smaak van De Keyser, In Vlaamse Velden en De Dag. Ze is docent aan het KASK in Gent en was betrokken bij de oprichting van een filmafdeling in Irak aan het Mosul Institute of Fine Arts, iets wat leidde tot A Film School in Mosul.

Praktisch
Locatie: Bibliotheek De Krook (Miriam Makebaplein 1, Gent)
Tijdstip: donderdag 2 maart 2023 om 19:30
Gratis mits reservatie

Marijke Pinoy foto Talkies© Nick Decombel

FFG Talkies | Robin Pront | 30.03

Wat een boerenjaar voor regisseur-scenarist Robin Pront. Al jaren wilde hij een film draaien over de beruchte discotheek Zillion en zijn eigenaar Frank Verstraeten, maar ook hij had moeilijk kunnen voorspellen dat Zillion een absoluut kassucces zou worden met nu al meer dan 500.000 bezoekers in België. Bovendien werd zijn derde langspeler vergeleken met het werk van Martin Scorsese. Niet slecht, toch? In 2015 debuteerde Pront met D'Ardennen, een gitzwarte Vlaamse film noir die in première ging op Film Fest Gent en nadien zeven Ensors in de wacht sleepte. Hij staat voor "auteurcinema met schwung", zoals de Filmkrant het ooit omschreef. In 2020 maakte hij een eerste Hollywooduitstap met de dreigende thriller The Silencing.

Praktisch
Locatie: Bibliotheek De Krook (Miriam Makebaplein 1, Gent)
Tijdstip: donderdag 30 maart 2023 om 19:30
Gratis mits reservatie

FFG Talkies Robin Pront foto

FFG Talkies | Angelo Tijssens | 27.04

Als er één Vlaamse scenarist de afgelopen jaren op het voorplan is verschenen, dan is het wel Angelo Tijssens, de succesvolle pen achter de met prijzen overladen films van Lukas Dhont: Girl (2018) en Close (2022). Tweemaal opende hij samen met de regisseur Film Fest Gent. Voor zijn werk voor Close werd hij erkend door de European Film Awards met een nominatie voor European Screenwriter, samen met Lukas Dhont. Tijssens is niet alleen actief in de filmwereld, maar is zelf ook acteur-regisseur bij het theatergezelschap Ontroerend Goed en publiceerde in september 2022 zijn debuutroman De randen. Zijn nieuwste filmscenario zoomt in op de zwanenzang van het ondernemersduo Lernout & Hauspie en wordt geregisseerd door Anke Blondé onder de titel Dust.

Praktisch
Locatie: Bibliotheek De Krook (Miriam Makebaplein 1, Gent)
Tijdstip: donderdag 27 april 2023 om 19:30
Gratis mits reservatie

FFG Talkies Angelo Tijssens website

FFG Talkies | Matteo Simoni | 01.06

Acteur Matteo Simoni is nog altijd maar 35, toch heeft de Belg met Italiaanse roots al een rijke filmografie. Het grote publiek leerde hem kennen bij zijn vertolking van een jonge Rocco Granata in de film Marina. Op het kleine scherm wist hij zich te vereeuwigen als de hilarische Simon 'Smos' Vos in Safety First. Zijn carrière is nooit gestopt met steil bergop te gaan, niet alleen door zijn rol als profwielrenner in The Racer, maar ook met hoofdrollen in Adil en Bilalls Patser en het motorracedrama Rookie. Vorig jaar mocht hij meefeesten in het felgesmaakte Zillion van Robin Pront. Binnenkort kan je hem zien in de langverwachte verfilming van Jeroen Olyslaegers' bestseller Wil, geregisseerd door Tim Mielants. Dat de Berlinale hem in 2018 verkoos als een van de European Shooting Stars was een accurate voorspelling.

Praktisch
Locatie: Bibliotheek De Krook (Miriam Makebaplein 1, Gent)
Tijdstip: donderdag 1 juni 2023 om 19:30
Gratis mits reservatie

Matteo Simoni foto Talkies

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?