09 20 okt. '24
De Internationale Jury van 1991

18e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent 1991

De programmatie van het 18de Filmgebeuren van Vlaanderen, dat plaatsvindt van 9 tot 19 oktober 1991, biedt een uitgebreid gamma aan film- en nevenactiviteiten aan. De openingsfilm is The Fisher King van Terry Gilliam. Zowel Gilliam als actrice Amanda Plummer zijn aanwezig in Gent. Slotfilm is dan weer Regarding Henry van Mike Nichols. Als pre-openingsfilm wordt Spartacus van Stanley Kubrick opnieuw op groot scherm gebracht.

In het filmprogramma gaat de focus uit naar Spanje met films als Cronica Del Alba, El Dorado en Los Santos Innocentes. De opzet van deze focus is om films te vertonen die niet eerder in België te zien waren en filmmakers in beeld te brengen die hier minder bekend zijn. Maar liefst drie hommages staan op het programma. De eerste is gewijd aan American Zoetrope, het productiehuis van Francis Ford Coppola. Binnen deze festivalsectie zijn drie van Coppola’s films opgenomen. De tweede hommage zoomt in op acteur Kirk Douglas en de derde werpt een blik op schrijver Johan Daisne. Zo worden twee films van André Delvaux vertoond die gebaseerd zijn op werk van Daisne: De man die zijn haar kort liet knippen en Un soir, un train. Bovendien is er ook een tentoonstelling over Johan Daisne als filmliefhebber, waarin alles uit zijn persoonlijke archief dat met film te maken heeft, aan de bezoeker wordt getoond. Duizenden documenten in totaal.

Er zijn nog meer tentoonstellingen tijdens het festival. In de Decascoop kunnen mensen duiken in de geschiedenis van het invloedrijke Cahiers du Cinéma. Een ander opvallend evenement is de Dag van de Jeugd, mede georganiseerd door JEFI (nu JEF) en het Vlaamse centrum voor Kinder- en Jeugdfilms.

In de competitie gaat Lars von Triers Europa lopen met de Grand Prix, terwijl de Georges Delerueprijs gaat naar Rachid Bouchareb voor zijn muziek in Cheb. Voor het eerst worden er Joseph Plateau Honoray Awards uitgereikt. André Delvaux en Michel Legrand mogen zich de eerste winnaars van deze prijs noemen.

Het unieke karakter van het festival, namelijk de impact van muziek op film, bereikt een hoogtepunt met de uitreiking van de prijzen tijdens de Zevende Nacht van de Film (met Michel Legrand als eregast) en met een filmmuziekconcert van Michael Nyman. Tot slot is de kortfilmselectie bijzonder uitgebreid, met maar liefst 61 kortfilms op het programma.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?