09 20 okt. '24
Michael Haneke 1997

24e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1997

De 24ste editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent gaat door van 7 tot 18 oktober 1997 en opent met Chinese Box van Wayne Wang. De pre-opening film dit jaar is The Lost World (Jurassic Park) van Steven Spielberg. Afsluiten doet het festival met Hercules van Ron Clements en John Musker.

De focus tijdens deze editie ligt op drie voormalige socialistische regio’s: de Tsjechische Republiek, Slowakije en Hongarije. Het festival wil zo de nieuwe generatie filmmakers in de kijker zetten die na de val van de Berlijnse Muur de filmindustrie uit die landen terug tot bloei wil brengen. In het retrospectieve onderdeel ‘Het Geheugen van de Film’ is het centrale thema 'Film en repressie' en wordt er daarom een lange reeks films getoond die tijdens hun release controverse uitlokten en aanleiding gaven tot verhitte discussies over de nood aan censuur.

In 1997 en 1998 viert het Museum voor Schone Kunsten van Gent een dubbele verjaardag: de Vrienden van het Museum bestaan honderd jaar en het museum zelf tweehonderd jaar. Daarom organiseert het museum een tentoonstelling ‘Brussel-Parijs’ waarin ze Franse en Belgische kunst met elkaar confronteren. Het Internationaal Filmfestival plant een speciaal programma gewijd aan dat thema. Er worden zowel klassieke langspeelfilms getoond die raakpunten hebben met het thema als kunstfilms en documentaires die speciaal voor de tentoonstelling geproduceerd werden.

Opnieuw zijn er veel buitenlandse gasten aanwezig op het festival: de Italiaanse actrice Gina Lollobrigada zetelt in de jury voor de competitie ‘The Impact of Music on Film’ en wint de Joseph Plateau Honorary Award samen met de Amerikaanse regisseur Sydney Pollack en Britse producent David Puttnam. Dit jaar wordt ook voor het eerst de FIPRESCI-persprijs uitgereikt. De winnaar wordt gekozen door een jury van professionele filmcritici en -journalisten op internationale filmfestivals of op filmfestivals van bijzonder belang. Het doel is het bevorderen van filmkunst en het promoten van nieuwe films. Funny Games van Michael Haneke en neemt persoonlijk de prijs in ontvangst.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?