09 20 okt. '24
Tchéky Karyo & Jean-Jacques Annaud

15e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent 1988

Het Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen - Gent is van 12 tot 22 oktober 1988 aan zijn vijftiende editie toe. Deze editie staat in het teken van het ‘Europees Jaar van Film en Televisie’, waardoor ook de Franse politica en feministe Simone Veil als EU-parlementslid en voorzitster van dit ‘Europees jaar’ verwelkomd wordt op de officiële opening van het festival.

Om zich internationaal te profileren, start het Gentse festival twee initiatieven op: enerzijds wordt het prijzengeld van de awards opgedreven en is er een akkoord dat de BRT twee films uit de sectie ‘Filmspectrum’ zal aankopen. Anderzijds ligt Gent dat jaar mee aan de basis van een samenwerkingsverband tussen de Belgische filmfestivals, onder de Stichting ‘International Film Festivals’. Doel van de koepelorganisatie is om een goede uitwisseling tussen de festivals te bewerkstelligen, en om de overheden te overtuigen het aantal erkende festivals te beperken zodat filmproducenten en distributeurs blijvend de weg vinden.

Er staan meer dan 100 films uit zowat 36 landen op het programma. Er zijn uitzonderlijke evenementen zoals de herneming van de klassieker L'Hirondelle et la Mésange van de Franse regisseur André Antoine in de zaal van Vooruit. De focus ligt dit jaar op de DDR (Duitse Democratische Republiek), met films als Der Aufenthalt van Frank Beyer en Einer trage des Anderen last en Vernehmung der Zugen van Lothar Warneke. De openingsfilm is To Kill a Priest. Pools regisseur Agnieszka Holland is erbij op de openingsavond.

Tegen het einde van het festival, op 19 oktober, vindt in het Sportpaleis Gent ‘A Night of Great Movie Music’ plaats, een concert in samenwerking met het Sundance Institute, waarbij legendarische muzikanten en componisten zoals Georges Delerue, Frédéric Devreese, Thomas Newman, Jean-Claude Petit, Bruce Broughton en Toots Thielemans gastoptredens geven.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?