09 20 okt. '24
Arielle Dombasle 1993

20e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1993

De 20e editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen vindt plaats van 14 tot 23 oktober 1993. Het festival wil deze editie nog meer dan anders de wisselwerking tussen muziek en film vooropstellen. Vandaar dat de competitie "De impact van muziek op film" op de voorgrond treedt in de festivalselectie, naast heel wat films die buiten competitie worden vertoond. Muziekfilms en films over muziek krijgen een eigen plaats binnen het programmaonderdeel "Filmspectrum".

The Age of Innocence van Martin Scorsese trapt het festival af. De Disney-film Aladdin van John Musker & Ron Clements geeft het laatste fluitsignaal. De pre-opening is weggelegd voor Spielbergs blockbuster Jurassic Park. De juryvoorzitter is filmmaker Robert Wise, aan wie ook een hommage wordt opgedragen.

Er is opnieuw een landenfocus, ditmaal wordt de Mexicaanse cinema belicht, met films van 1936 tot 1992. Regisseurs die aan bod komen zijn onder meer Jaime Humberto Hermosillo, Luis Buñuel en Arturo Ripstein. Ook de debuutfilm Cronos van de in '93 nog onbekende Guillermo Del Toro wordt in dit programma vertoond. Bij de focus hoort ook een tentoonstelling, Re-Vision del Cine Mexicano, in de Sint-Pietersabdij waarin een thematisch overzicht van de Mexicaanse filmgeschiedenis te zien is.

Daarnaast is er een retrospectieve gewijd aan de Europese cinema, met films van canonieke regisseurs zoals Andrei Tarkovsky, Ingmar Bergman en Federico Fellini. Uit de Piper Heidsieck Classic Film Collection, een programmaonderdeel dat voor de tweede keer doorgaat, wordt het vroege werk van Alfred Hitchcock belicht. Zo krijgen festivalbezoekers de kans om zijn geluidsfilms uit de jaren '30 te bekijken. In Studio Skoop is er Animathon, een driedaags evenement waar deelnemers zelf een animatiefilm kunnen maken.

De Grand Prix in de competitie gaat naar Passion Fish van John Sayles. De Georges Delerue Award gaat naar Chen Ming-chang en Zhang Hongda voor hun muziek in The Puppetmaster van Hou Hsiao-hsien. Componist Philippe Sarde en regisseur Robert Altman ontvangen Joseph Plateau Honorary Awards.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?