09 20 okt. '24
1985 - Don Ameche

12e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent 1985

Het 12de Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen - Gent vindt plaats van 4 tot en met 15 oktober 1985. Voor het eerst wordt een competitie rond het thema “Film en muziek” ingericht.

Kiezen voor het thema 'muziek' opent mogelijkheden tot samenwerking met andere festivals zoals het Festival van Vlaanderen, én het was een thema dat door geen enkel ander festival ter wereld wordt belicht. Het festival heeft, mede daardoor, intussen de erkenning van de IFFPA (International Federation of Film Producers Associations) op zak. Dat geeft distributeurs en sales agents in een fel gewijzigd bioscooplandschap waarin ook het bioscoopbezoek terugvalt, garanties om films in Gent te programmeren.

Voor het eerst worden oude films opgeluisterd met nieuwe live muziek - zo wordt de klassieker L'Hirondelle et la Mésange van de Franse regisseur André Antoine in Gent gepresenteerd met live muziek van Raymond Alessandrini, door het Ensemble Alessandrini o.l.v. de componist. Ook wordt de muziek van Nino Rota live gebracht en geflankeerd door fragmenten uit de films van Federico Fellini. Ook de film La Passion de Jeanne d'Arc uit 1928 wordt voorzien van live muziek door het symfonieorkest van Jo Van den Booren.

Naast het internationale en muzikale aspect blijft het Filmgebeuren ook zijn onderhand klassiek geworden imago getrouw: een forum zijn van de recentste internationale ontwikkelingen op filmgebied. Het publiek kan films - recente en iets minder recente - films uit bijna 40 verschillende landen ontdekken. Er vinden heel wat avant-premières plaats, zoals voor de openingsfilm Cocoon van Ron Howard, Which Side Are You On? van Ken Loach en St. Elmo’s Fire van Joel Schumacher.

In 1985 worden er ook een aantal retrospectieves en hommages georganiseerd, die onder meer gewijd zijn aan Luis Buñuel, Clint Eastwood en D.A. Pennebaker. Ook kan het publiek film opsnuiven in vier tentoonstellingen, waaronder één gewijd aan François Truffaut en een andere aan filmaffiches uit de jaren 1930.


Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?