09 20 okt. '24

Awards

Tijdens het festival vallen er heel wat prijzen te winnen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende competities en awards.
Award Ceremony 10© Johannes De Bruycker

Officiële Competitie

Sinds 1985 organiseert Film Fest Gent een competitie voor langspeelfilms met als insteek de impact van muziek op film. Elk jaar selecteren de programmatoren twaalf tot vijftien films waaruit een internationale jury de winnaar kiest van de Grand Prix voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack/Sound Design.

DSC 1215© Jeroen Willems

World Soundtrack Awards

De World Soundtrack Awards sluiten traditioneel Film Fest Gent af en eren film- en televisiecomponisten. Tijdens een ceremonie & concert worden de winnaars van de prestigieuze filmmuziekprijzen bekendgemaakt.

Joseph Plateau Award Hamaguchi 5© Jeroen Willems

Joseph Plateau Honorary Award

De Joseph Plateauprijs - geïnspireerd door de gelijknamige professor en uitvinder van de fenakistiscoop - is voor festivalgasten die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken.

Short Film Award Ceremony© Johannes De Bruycker

Internationale Kortfilmcompetitie

De Prijs voor Beste Internationale Kortfilm wordt sinds 2019 uitgereikt. Zowel fictie, animatie, documentaire als experimentele film, komt in aanmerking voor de prijs.

Short Film Award Ceremony Victor Dupuis copyright Martin Corlazzoli© Martin Corlazzoli

Competitie voor Belgische Studentenkortfilms

Sinds 2010 wordt de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm uitgereikt, een prijs speciaal voor studenten van alle officiële filmscholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Een professionele kortfilmjury beoordeelt de inzendingen.

Explore Award 6© Martin Corlazzoli

Explore Zone

De Explore Zone jury, samengesteld uit jongeren tussen 18 en 26 jaar, volgt een selectie films voor en door jongeren. Aan het einde van de rit reikt de jury de Explore Award uit.

The Old Oak 4© Martin Corlazzoli

North Sea Port Publieksprijs

Film Fest Gent is geïnteresseerd in de mening van het publiek. Zo kan je na elke vertoning met je festivalticket je waardering voor de film geven. De publiekslievelingen maken kans op de North Sea Port Publieksprijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?