10 21 okt. '23

Awards

Tijdens het festival vallen er heel wat prijzen te winnen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende competities en awards.
20221021 FFGENT22 Jeroen Willems 177

Officiële Competitie

Sinds 1985 organiseert Film Fest Gent een competitie voor langspeelfilms met als insteek de impact van muziek op film. Elk jaar selecteren de programmatoren twaalf tot vijftien films waaruit een internationale jury de winnaar kiest van de Grand Prix voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack/Sound Design.

WSA winners 2022 c Jeroen Willems 017© Jeroen Willems

World Soundtrack Awards

De World Soundtrack Awards sluiten traditioneel Film Fest Gent af en eren film- en televisiecomponisten. Tijdens een ceremonie & concert worden de winnaars van de prestigieuze filmmuziekprijzen bekendgemaakt.

Between Directors Celine Sciamma Lukas Dhont 5© Jeroen Willems

Joseph Plateau Honorary Award

De Joseph Plateauprijs - geïnspireerd door de gelijknamige professor en uitvinder van de fenakistiscoop - is voor festivalgasten die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken.

Douwe Dijkstra, Abdiwahab Ali (Buurman Abdi)© Johannes De Bruycker

Internationale Kortfilmcompetitie

De Prijs voor Beste Internationale Kortfilm wordt sinds 2019 uitgereikt. Zowel fictie, animatie, documentaire als experimentele film, komt in aanmerking voor de prijs.

Short Film Awards Ceremony© Michiel Devijver10

Competitie voor Belgische Studentenkortfilms

Sinds 2010 wordt de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm uitgereikt, een prijs speciaal voor studenten van alle officiële filmscholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Een professionele kortfilmjury beoordeelt de inzendingen.

Explore Award How to Save a Dead Friend Marusya Syroechkovskaya copyright Arne Desmet© Arne Desmet

Explore Zone

De Explore Zone jury, samengesteld uit jongeren tussen 18 en 26 jaar, volgt een selectie films voor en door jongeren. Aan het einde van de rit reikt de jury de Explore Award uit.

Oink Press Still2

North Sea Port Publieksprijs

Film Fest Gent is geïnteresseerd in de mening van het publiek. Zo kan je na elke vertoning met je festivalticket je waardering voor de film geven. De publiekslievelingen maken kans op de North Sea Port Publieksprijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?