09 20 okt. '24
Arthur Penn 1996

23e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1996

Het 23ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent gaat door van 8 tot 19 oktober 1996 en opent met de Shine van de Australische regisseur Scott Hicks. Mission: Impossible van Brian De Palma geeft dan weer het officieuze startschot als pre-opener.

De focus ligt dit jaar op de Britse cinema. Groot-Brittannië heeft al van bij het ontstaan van film een vooraanstaande plaats ingenomen in de Europese filmgeschiedenis. Naast premières van nieuwe Britse kort- en langspeelfilms, staat ook de retrospectieve ‘Het Geheugen van de Film’ in het teken van die focus. De Britse acteur Glenn Berry is aanwezig bij de vertoning van Beautiful Thing en de Britse regisseur John Irvin bij die van zijn film A Month by the Lake.

Traditiegetrouw biedt het festival een platform aan filmmakers van eigen regio. Jonge Vlaamse filmmakers krijgen hier de kans om hun werk aan buitenlandse professionals te tonen. Het festival speelt ook vaak een bemiddelende rol voor selecties van Belgische en Vlaamse kortfilms op buitenlandse festivals. Vanaf dit jaar wordt er ook een substantiële prijs voorbehouden voor de beste kortfilms van eigen bodem waarmee nieuwe getalenteerde filmmakers een extra steuntje in de rug krijgen bij het maken van een volgende film.

Ook enkele filmlegendes zijn aanwezig tijdens deze editie van het festival. De legendarische Zweedse acteur Max Von Sydow woont de première van Hamsun bij en Arthur Penn, wiens film Bonnie and Clyde een keerpunt was in de Amerikaanse filmgeschiedenis, stelt zijn nieuwste film Inside voor. Het festival sluit af met een speciale vertoning van The Hunchback of Notre Dame in de Sint-Pietersabdij in aanwezigheid van stemacteur Tom Hulce.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?