1982 - Yan Nascimbene

9e Internationaal Filmgebeuren van Gent 1982

De 9de editie van het Internationaal Filmgebeuren van Gent schuift opnieuw wat naar voren, en vindt vanaf 1982 plaats in oktober: van 14 tot 24 oktober. De belangrijkste festivallocatie is voortaan de Decascoop (de huidige Kinepolis), het voor die tijd vernieuwende bioscoopcomplex dat eind 1981 was geopend en dat internationaal indruk maakte met zijn ruime zalen, enorme schermen en state of the art geluidsinstallaties. De nieuwe locatie laat ook toe dat het festivalprogramma kan uitbreiden tot zo’n 100 filmtitels.

Net zoals de voorgaande jaren is er veel aandacht voor “een zo breed mogelijke waaier aan produkties van de wereldkinema”. Zo zijn films uit de filmlanden Frankrijk, West-Duitsland en de States vertegenwoordigd in de filmselecties, maar worden ook films gepresenteerd uit “minder bekende, maar daarom niet minder productieve nationale kinematografieën”, zoals de Filippijnen, Polen, Nederland en Turkije. Tot slot is er ook ruimte voor kortfilms, experimentele films, kinder- en jeugdfilms, muziekfilms, films over sociale, maatschappelijke en politieke situaties. De openingsfilm is A Midsummer Night’s Sex Comedy van Woody Allen en afsluiten doet het festival met Der Stand der Dinge van Wim Wenders.

Belangrijke internationale filmgasten dat jaar zijn de Japanse regisseur Midori Kurisaki en de Franse regisseur Léon Desclozeau die samen met de Franse acteur, dichter en zanger Philippe Léotard zijn film ‘Mora’ komt voorstellen.
1982 is ook het jaar waarin een samenwerking met het Festival van Vlaanderen wordt geïnitieerd, die pas het daaropvolgende jaar concreet zal worden, en heel bepalend zal zijn voor de toekomst van het festival.