09 20 okt. '24
Danny Glover 1994

21e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1994

De 21e editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent gaat door van 4 tot 15 oktober 1994. Taxandria van de Belgische filmmaker Raoul Servais mag het festival openen, terwijl Forrest Gump van Robert Zemeckis dienst doet als pre-opener. Slotfilm is Eat Drink Man Woman van Ang Lee.

In het focusprogramma "Het Geheugen van de Film" wordt vooruitgeblikt naar de honderdste verjaardag van de cinema in 1995. Het programma bestaat uit vier onderdelen: Before Hollywood, De filmatiek van Johan Daisne, Honderd Jaar Europese Cinema en The Piper Heidsieck Classic Film Collection. In dat laatste onderdeel worden ditmaal zwart-wit films in Cinemascope-formaat getoond, zoals The Elephant Man (David Lynch) en Forty Guns (Samuel Fuller).

"De filmatiek van Johan Daisne" werpt een blik op de films die schrijver en filmcriticus Johan Daisne zowel ophemelde als hekelde, zoals Der Blaue Engel (Josef von Sternberg) en La grande illusion (Jean Renoir). Festivalbezoekers kunnen de bijhorende tentoonstelling bezoeken Daisnes geschriften over film zijn gebundeld. Bovendien is er ook een wandeling langs de Gentse bioscopen (of overblijfselen daarvan) die Daisne graag bezocht.

In "Honderd Jaar Europese Cinema" stelt het tijdschrift Film en Televisie grootse Europese filmklassiekers voor, zoals Les Diaboliques (Henri-Georges Clouzot) en Ma nuit chez Maud (Éric Rohmer). "Before Hollywood" gunt dan weer de kans om Amerikaanse stille films uit de periode 1895-1915 te zien.

Naast de tentoonstelling over Johan Daisne is er nog de exhibitie Disney Animation Art in de Sint-Pietersabdij. De week erna kan men naar een expositie over Joseph Plateau, naar wie de befaamde Plateauprijzen zijn genoemd. Die Joseph Plateau Honorary Awards gaan dit jaar naar Henri Storck, John Hurt en Jean-Claude Petit.

Aansluitend bij de competitie (gewijd aan muziek in film) is er een symposium over filmmuziek waar componist Fred Karlin een inzicht geeft in zijn praktijk. Ook is er een concert waar de in 1992 overleden componist Georges Delerue geëerd wordt.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?