Jan Decleir en Julien Schoenaerts

19e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent 1992

Deze 19e editie (7 tot 18 oktober 1992) ondergaat een naamsverandering: van de roepnaam “Filmgebeuren van Gent” naar “Filmfestival van Vlaanderen-Gent”.

Dat is niet de enige vernieuwing van het festival. In de officiële competitie ‘Impact van de muziek op de film’ wordt de prijs voor de ‘film met de beste muzikale omlijsting’ voor het eerst genoemd naar Georges Delerue, die eerder in 1992 overleed. Aan hem is ook een hommage opgedragen waarin films vertoond worden zoals Hiroshima, mon Amour. Een tweede hommage is opgedragen aan de Argentijnse cineast Alejandro Agresti (tevens lid van de jury). Ook de komieken Stan Laurel en Oliver Hardy verdienen een speciaal programma.

Buiten competitie worden een aantal belangrijke films voorbehouden aan de zogenaamde ‘evenementen’: zoals de gala-opening met de première van de Vlaamse film Daens van Stijn Coninx, de spectaculaire slotavond met de Disney-tekenfilm The Beauty and the Beast en de speciale vertoningen op de Dag van de Jeugd en de Nederlandse Dag.

Het Filmspectrum biedt dit jaar naast een brede selectie aan internationale films ook het subprogramma “Driekleur”, met uitsluitend Belgische films. Naast het Filmspectrum is er dit jaar ook een focus op Quebec, met meer dan dertig Quebecaanse films uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. In het kader daarvan is er ook de dag van Quebec.

Voor de echte cinefielen is er - in wereldprimeur - een selectie uit de Piper Heidsieck Classic Film Collection. Een klassieke filmcollectie, gefinancierd door champagnehuis Piper-Heidsieck (tevens een vaste partner van het festival). De selectie heet “The Freed Unit” en er staan vooral musicals op het programma van regisseurs zoals Vincente Minnelli en Busby Berkeley.

De Grand Prix gaat dit jaar naar A Woman’s Tale van Paul Cox. De nieuwe Georges Delerue-prijs gaat naar David Robbins voor diens muziek in Bob Roberts van Tim Robbins. Alain Cuny en Carl Davis ontvangen een Plateauprijs.

Tot slot zijn er nog een drietal tentoonstellingen in de Sint-Pietersabdij: Twee over de filmmakers Nino Rota & Alexander Trauner en één tentoonstelling genaamd “Europese filmmakers in Hollywood”. Bij die laatste hoort ook nog een filmprogramma, met films van onder andere Ernst Lubitsch en Billy Wilder.