World soundtrack awards
 

Recente updates

Het laatste film- en festivalnieuws

Film Fest Gent -
Filmnieuws

MOOOV 2021 gaat voor onontdekte verhalen

Van 20 april tot 3 mei 2021 biedt het MOOOV Filmfestival een vijftigtal wereldfilms vol met nog niet ontdekte verhalen. Ze worden onthuld in familiefilms, in een focus op Iran, in de competitie en in een reeks films over moederliefde. Daarenboven zijn er podcasts, een concert en dj-sets. Voor het tweede jaar op rij online, virtueel en digitaal te volgen.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Film Fest Gent en Courtisane bundelen opnieuw krachten in 2021

Na een succesvolle samenwerking in pandemiejaar 2020 slaan Film Fest Gent en Courtisane - FFG’s kleine festivalbroer met eveneens thuisbasis in Gent - ook voor de komende festivaleditie de handen in elkaar. Daar waar de vereende krachten zich vorig jaar concentreerden rond het naar Gent halen van de Portugese regisseur Pedro Costa voor zijn verstilde drama Vitalina Varela, zal nu de volledige festivalprogrammatie van het avontuurlijke filmfestival parallel lopen met Film Fest Gent in oktober 2021.

Lees meer  

Film Fest Gent - 4 Seasons in a Day
Filmnieuws

Vlaamse Hot Docs

De Vlaamse documentaires zijn in trek. Nauwelijks maakte Kopenhagen zijn selectie bekend (voor het CPH:DOX-festival) of daar kwamen Toronto en Nyon met hun keuzes voor respectievelijk All-in, 4 Seasons in a Day, Nanu Tudor en voor Holgut.

Lees meer  

Film Fest Gent - Foto © Luk Monsaert
In Memoriam

In Memoriam: Bertrand Tavernier, de strijdlustige √ľbercinefiel

Patrick Duynslaegher, curator van de Classics op Film Fest Gent, kent de filmgeschiedenis als zijn broekzak. Ook hij was aangeslagen door het nieuws dat de Franse filmmaker Bertrand Tavernier op 79-jarige leeftijd is overleden. Hij ontmoette de activistische en strijdlustige cinefiel meerdere malen. In 1999 interviewde hij Tavernier naar aanleiding van zijn film Ça commence aujourd'hui (dat volledige interview lees je hier). Duynslaegher kijkt terug op de rijke, gevarieerde carrière van een man die een blijvende indruk heeft gemaakt op meerdere generaties van cinefielen.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

OPEN CALL: ESA New Worlds Film Competition

De Europese Ruimtevaartorganisatie (European Space Agency, ESA) organiseert samen met zes filmfestivals, waaronder Film Fest Gent, een open call waarin het scenaristen uitnodigt om kortfilmideeën voor te stellen over Europese ruimte-exploratie. Heb jij een briljant idee voor een animatiefilm op de manen van Mars, een documentaire over de ExoMars rover of een coming-of-agefilm over een Marsmeisje die terug naar Aarde reist om haar roots te ontdekken? Dien dan snel jouw voorstel in!

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Berlijnse Gouden Beer slaat wild om zich heen

De Roemeense cineast Radu Jude die met Bad Luck Banging or Loony Porn de Gouden Beer won op de jongste digitale Berlinale is geen onbekende voor Film Fest Gent. Zijn recente films werden er vertoond en hij was in 2019 zelfs lid van de internationale jury. Met zijn jongste film slaat hij wat wild in het rond, maar een actueler en hedendaagser film was er niet op de mooie en interessante 71ste Berlinale waar ook de Vlaamse kortfilm My Uncle Tudor een Gouden Beer kreeg.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

'Mijn vader is een saucisse' stormt naar Cinequest

De debuutfilm van Anouk Fortunier Mijn vader is een saucisse is geselecteerd voor en gaat in wereldpremière op het Cinequest Film & Creativity festival in San Jose. De documentaire Busking en de korte films Carrousel en An Earful vergezellen Mijn vader... naar de hoofdstad van Silicon Valley.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

MOOOV mikt op hybride festivaleditie

MOOOV, het festival over wereldfilms, heeft plaats van 20 april tot en met 3 mei 2021. Het zal zich hoofdzakelijk online afspelen maar daarnaast hopen de organisatoren dat de bioscopen tegen die tijd weer open zullen zijn zodat er ook publiek zal zijn op de acht festivallocaties. Dit jaar ligt de focus op de Iraanse cinema en is (un)(dis)covered stories het festivalthema.

Lees meer  

Film Fest Gent - Anthony Nti op FFG2016

Anthony Nti's Da Yie op shortlist voor de Oscars

Op 15 maart weet Anthony Nti of zijn jongste kortfilm Da Yie een nominatie krijgt voor de Oscar voor beste kortfilm. Hij staat in ieder geval al op de shortlist voor de Oscars. De Belgische inzending voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, Filles de joie van Frédéric Fontayne en Anne Paulicevich haalde de shortlist niet.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Bij Christopher Plummer was veelzijdigheid troef

De pas overleden Christopher Plummer was door agendaproblemen in 2015 amper een paar uurtjes op Film Fest Gent. Hij nam er na filmopnames een Joseph Plateau Award in ontvangst en liet een blijvende indruk na. Door zijn filmkennis en zijn nooit aflatende gedrevenheid. Hij was zoveel meer dan von Trapp.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

JEF festival een maand lang online!

Om in deze coronatijden toch zoveel mogelijk liefhebbers van jeugdfilms en games te bereiken presenteert het JEF festival meer dan 45 films een maand lang online. De 33ste editie met o.a. “Ondersteboven” als thema speelt zich van 6 tot 28 februari af op een gloednieuw online festivalplatform.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Vlaams filmproject Milano naar CineMart Rotterdam

Op CineMart Rotterdam, een aan professionals voorbehouden sectie van het IFFR, worden arthousefilmprojecten met een groot marktpotentieel gepresenteerd. Milano is een van de zeventien projecten gekozen uit de wereldwijde inzendingen. Tot nu toe staat regisseur Christina Vandekerckhove vooral bekend als documentarist.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Berlinale selecteert Vlaams talent

Vijf in Vlaanderen actief zijnde talenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan het Berlinale netwerkprogramma Berlinale Talents. De Vlaamse filmprojecten van Fien Troch en Domien Huyghe zijn geselecteerd voor de Berlinale Co-Production Market. Door de coronamaatregelen gebeuren deze festivalactiviteiten digitaal vanuit Berlijn van 1 tot 5 maart.

Lees meer  

Film Fest Gent - De geselecteerden voor de Belgische Studentenkortfilmcompetitie op FFG2020
Filmnieuws

Film Fest Gent springplank voor VAF Wildcards

De recente studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent was voor vier van de zeven geselecteerde regisseurs een kickstart in de aanloop naar de uitreiking van de VAF Wildcards. Drie onder hen, Hyun Lories, Sven Spur en Ada Güvenir, kregen een Wildcard op de slotavond van het virtuele Kortfilmfestival Leuven. Petronella Van der Hallens O was goed voor een eervolle vermelding. Voor het eerst werd een Wildcard voor scenario uitgereikt. Sun Mee Nele Catrysse is met haar Eomma de eerste winnaar. Met een totale waarde van 291.000 euro zijn de Wildcards de grootste filmprijzen van het land.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Screen Flanders investeert twee miljoen euro in negen projecten

Het regiedebuut van Veerle Baetens - Het smelt - en de fictiereeks Grond van Adil El Arbi en Bilall Fallah behoren tot de negen projecten die door Screen Flanders worden gesteund. Daarmee rondt het sedert 2012 bestaande Screen Flanders de kaap van de 200 gesteunde projecten. Bij deze subsidieronde is een bedrag van iets meer dan twee miljoen euro voorzien en die zullen in totaal meer dan 16,2 miljoen audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse gewest. Een economische hefboom van 8,03 per geïnvesteerde euro.

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools