09 20 okt. '24
Charles Aznavour

16e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent 1989

Van 11 tot 21 oktober 1989 wordt voor de 16de keer in Gent het Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen - Gent georganiseerd. De openingsfilm is Casualties of War van Brian De Palma.

Het hoofdthema blijft ‘De Impact van Muziek op Film’: er is opnieuw een filmmuziekcompetitie, een sectie muziekfilms en een concert met Europese Filmmuziek in het Floraliapaleis. De Duitse componist Peer Raben, die in de internationale jury zetelt, krijgt een hommage. Frans zanger Charles Aznavour is deze editie in Gent te gast, voor de première van Le Maestro van Marion Hänsel.

Daarnaast zijn er twee regio’s in focus: de Benelux én Japan, aangezien Europalia ‘89 zich ook op Japan richt. De Japanse focus bevat vooral experimentele films uit de jaren ‘60 en ‘70 en enkele recente films uit de jaren ‘80 zoals Yuki Yukite Shingun van Kazuo Hara en Kuroi Ame van Shōhei Imamura. In de Benelux-focus gaan twee langspeelfilms in wereldpremière voorgesteld: de film Wait until Spring, Bandini van Dominique Deruddere gaat vooraf aan de vijfde Nacht van de Film en Het Sacrament van Hugo Claus sluit het festival af. Kaartjesverkoop kan voortaan via de computer, zo staat in het voorwoord van de programmagids, en mensen kunnen in Gent, Antwerpen én in Brussel kaarten kopen.

Festivalsfeer wordt verzekerd door voor het eerst een festivalcafé in te richten aan de hoofdlocatie Decascoop, en activiteiten zoals de Container (een bioscoopzaaltje in een container met daarin filmvertoningen), twee Filmgebeurenpoorten (die informatie over het Filmgebeuren brengen en ontworpen zijn door de Gentse architect Dirk Coopman) en expo’s over muziekbladen tijdens het Interbellum en over filmgebeurenfoto’s van eerdere edities.

Andere edities

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?