Ken Loach en Mike Figgis

17e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent 1990

Voor de 17e maal, van 10 tot 20 oktober 1990, wordt het Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent georganiseerd. De openingsfilm van deze editie is Ju Dou van Zhang Yimou en Yang Feng-Liang, de slotfilm is Ghost van Jerry Zucker. Voor het eerst werkt het festival ook met een pre-openingsfilm, namelijk Henry & June van Philip Kaufman. Die traditie houdt tot 2008 stand. Pre-openingsfilms onderscheiden zich van openingsfilms omdat het meestal om films gaat die bekend zijn bij een groot publiek, in latere edities bijvoorbeeld Mission Impossible of Jurassic Park.

Het accent ligt dit jaar meer dan ooit op het filmprogramma, waarbij wordt gestreefd naar een interessante en kwalitatief hoogstaande selectie uit het filmaanbod. De focus ligt dit jaar op Groot-Brittannië en Ierland, met films als Bearskin, Vincent and Theo, Diary of a Sane Man en Chicago Joe and the Showgirl. In dat focusprogramma worden ook filmmakers en acteurs uitgelicht die meer bekend zijn door hun internationale werk, zoals Philip Saville. Van hem wordt de minder bekende Britse film Fellow Traveler vertoond. Het programma wordt ook nog aangevuld door de tentoonstelling “British filmmakers of the 80s".

Fons Rademakers, de Nederlandse filmmaker met veel Vlaamse connecties, krijgt een hommage. Zo wordt de film Het Mes vertoond, naar de novelle van Hugo Claus, die ook het scenario voor de film schreef. Niet toevallig zetelt Rademakers in de jury van de competitie.

In die competitie gaat de Grand Prix naar Freeze Die Come to Life van Vitali Kanevsky, de Georges Delerueprijs is voor de muziek van Michael Kaymen, in The Krays van Peter Medak.

Terugblikken doet het festival met een programmasectie getiteld “Film in the Eighties”. De geselecteerde films zijn enerzijds de tien winnaars van de Unie voor Filmkritiek-prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt. De andere tien films zijn geselecteerd door de lezers van Humo, die op hun favoriete films konden stemmen.

Ook is er de unieke tentoonstelling "25 Jaar Vlaamse Film", georganiseerd door het Filmgebeuren en de vzw Film Memories. Bezoekers kunnen terecht in de Sint-Pietersabdij waar allerlei archiefstukken tentoongesteld worden die de Vlaamse filmgeschiedenis etaleren. Tijdens een dag gewijd aan het Koninklijk Filmarchief is er een uiteenzetting over filmrestauratie en -conservatie door directeur Noël Desmet. Daaropvolgend is er een vertoning van L'Atalante.