Als het grootste generalistisch filmfestival van België wil Film Fest Gent bijdragen aan de verspreiding van filmcultuur.

Missie

Film Fest Gent is het grootste internationaal generalistisch filmfestival van België. Als festival dragen we filmcultuur uit naar een breed publiek en ondersteunen we film- en filmmuziektalent. Elk jaar zakken zo’n 100.000 mensen af naar de Arteveldestad voor een uitdagend programma van films, talks, concerten en nog veel meer.

Film Fest Gent zet filmmakers en de collectieve beleving van cinema centraal. We bieden een platform aan zowel aanstormend als gevestigd talent en presenteren hun films aan een divers publiek van professionals en liefhebbers.

Visie

Film Fest Gent selecteert op integere, onafhankelijke, kritische en professionele wijze een actueel en divers programma met in hoofdzaak films die niet te zien zijn in het reguliere bioscoopaanbod in België of avant-premières die films de noodzakelijke ruchtbaarheid geven om hun weg te vinden naar het publiek.

Met een focus op filmmuziek geeft Film Fest Gent een vaak onderschatte, zelfs genegeerde, tak van de filmindustrie een prominente plaats. We programmeren unieke concerten waarin filmmuziek de hoofdrol mag opeisen. Ook binnen bepaalde secties van het filmprogramma krijgen muziek en sound design een opvallende rol. Hiermee benadrukt Film Fest Gent het belang van de score als troisième personnage.

Film Fest Gent gelooft in de kracht en de impact van artistieke films en cinefilie op de maatschappij. Daarom zetten we in op:

  • de verspreiding van filmcultuur naar een groot, divers en breed publiek

  • ondersteuning van film- en filmmuziektalent door hen een platform en een industry programma aan te bieden

  • beeldgeletterdheid en mediawijsheid bij alle leeftijden

Film Fest Gent wil de positie van film als zevende kunst verstevigen en geeft ruggensteun aan de promotie van kwaliteitsfilms in alle genres. Als festival geloven we in film als een medium dat emoties oproept. Dat verrast, in vraag stelt, ogen opent en (on)begrip opwekt. Een medium dat in dialoog staat met de wereld en kan aanzetten tot actie.

Film Fest Gent stimuleert daarom de collectieve beleving. Een divers publiek met liefhebbers en filmtalent samenbrengen voor het grote witte doek is iets waar het festival heilig is van overtuigd.