Hellhole, FFG On Tour

Film Fest Gent On Tour

Elke maand laat Film Fest Gent je genieten van een avant-première in verschillende bioscopen over Vlaanderen en Brussel. Voor wie zich wil verdiepen is er steeds een Wide Angle die inzoomt op de film, zijn maker en thema's.
Bas Devos en Patrick Duynslaegher, FFG On Tour

Onder de noemer Film Fest Gent On Tour programmeren we de nieuwste films van markante filmmakers. De films worden steeds voorzien van een inleiding. Je kan de voorstellingen bijwonen in verschillende bioscopen en culturele centra in Vlaanderen en Brussel.

Tickets kan je verkrijgen bij de deelnemende bioscopen.

Tekengebied 102

FFG Wide Angle

Elke maand voorziet Film Fest Gent een Wide Angle bij de On Tour-film. Hierbij gaan we dieper in op de film, de maker, de thema's en meer. En dat dankzij verschillende auteurs met verschillende perspectieven, in woord en in beeld.

Soundtrack to a coup detat poster

Soundtrack to a Coup d'État l 18.06

Johan Grimonprez brengt jazz, de CIA en de Verenigde Naties samen tot een swingend geheel in zijn Soundtrack to a Coup d’État.

Met live (gestreamde) intro & Q&A met regisseur Johan Grimonprez in alle deelnemende zalen

Wat hebben jazzmuziek en de moord op Patrice Lumumba met elkaar gemeen? In Soundtrack to a Coup d’État neemt Belgische filmmaker Johan Grimonprez je mee naar 16 februari 1961. Twee jazzmuzikanten, Abbey Lincoln en Max Roach, bestormen de VN Veiligheidsraad en protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba, de eerste minister van Congo. Eerdere vergaderingen rond demilitarisatie en dekolonisatie waren al in het water gevallen, tot grote frustratie van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov. De grote dwarsligger, de VS, moeten dringend hun imago opkrikken en zoeken toevlucht in de jazz. Muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington worden als jazz ambassadeurs naar Congo gestuurd om de aandacht af te leiden van verschillende CIA-operaties.

Wide Angle (online op 17.06)

 • Recensie en regisseurschets door Patrick Duynslaegher
 • Essay i.s.m. met Fantômas
 • Videoessays i.s.m. met Filmscalpel

Deelnemende cinema’s 'Soundtrack to a Coup d'État'

Voorbije On Tour-vertoningen

Poster May December

May December l 16.01

In Todd Haynes' verraderlijke melodrama May December spelen Julianne Moore en Natalie Portman een mysterieus kat-en-muisspel van verleiding, naïviteit en performance.

Dat je de Amerikaanse filmmaker Todd Haynes (Far from Heaven, Carol) niks meer hoeft te leren over acteursregie, sfeerschepping en sappig meta-melodrama wordt opnieuw heerlijk duidelijk in May December, een smakelijk psychodrama dat even cerebraal als verleidelijk oogt. "Het is de complexiteit, de grijze zones, die zo interessant zijn", zegt Elizabeth (Natalie Portman), een actrice die haar carrière naar een hoger niveau wil tillen. Haynes zet de kat bij de melk in dit donkerdere neefje van Carol en laat Elizabeth binnendringen in het leven van Gracie (Julianne Moore), twintig jaar nadat die in de cel belandde omdat ze als dertiger de toen dertienjarige Joe verleidde. De actrice gaat Gracie immers vertolken in een film over het schandaal. Gracie en Joe zijn intussen getrouwd, maar is hun huwelijk gebaseerd op misbruik of romance? Met evenveel plezier als beheersing ensceneert Haynes een flirterig spel tussen disfunctionele personen, alsof Ingmar Bergman zijn campy kantje ontdekt.

Wide Angle

 • Recensie en regisseurschets door Patrick Duynslaegher
 • Essay i.s.m. met Fantômas
 • Videoessays i.s.m. met Filmscalpel
Lempire poster

L'Empire l 20.02

Bruno Dumont, een van de enfants terribles van de Franse cinema, is na het satirische France terug met een heerlijk absurdistische sciencefictionfilm dat enkel kan ontsproten zijn aan het brein van de regisseur van La vie de Jésus, P'tit Quinquin en Ma Loute.

Dat regisseur Bruno Dumont lak heeft aan binnen de lijntjes van genres en "goede smaak" te kleuren, is al lang geen opvallendheid meer. Maar een bizarre, apocalyptische 'space & earth opera' over buitenaardse ridders die van een landelijk kustdorpje in het noorden van Frankrijk hun strijdtoneel maken, nee, dat viel onmogelijk te voorspellen. Ergens tussen zijn vorige films Ma Loute en La vie de Jésus, ergens tussen hemel en aarde, offreert Dumont ons zijn bijtende, wrede en maffe versie van Star Wars, inclusief lightsabers. L'Empire dingt in Berlijn mee naar de Gouden Beer.

Wide Angle

 • Recensie en regisseurschets door Patrick Duynslaegher
 • Essay i.s.m. met Fantômas
Dream Scenario poster

Dream Scenario l 19.03

Sick of Myself-regisseur Kristoffer Borgli laat Nicolas Cage opdraven in een ingenieuze fantasy-horrorkomedie.

De rol van zijn dromen: zo zou je het door Nicolas Cage vertolkte personage Paul Matthews wel kunnen noemen. Hij speelt een kalende, baardige biologieprofessor die bij de verkiezing van Mister Doorsnee losjes zou winnen. Maar op een dag gebeurt er iets vreemds: hij duikt op in een droom van een van zijn dochters. Vervolgens in die van een ex. Tot hij zelfs figureert in de dromen van miljoenen mensen op aarde die nog nooit van de man gehoord hebben. Dream Scenario is het verfrissend creatieve Engelstalige debuut. van de Noorse regisseur Kristoffer Borgli. Na deze film zijn we het helemaal zeker: voor komedies met een grote hoek af ben je bij Borgli aan het juiste adres.

FFG On Tour-screening in samenwerking met Cage of Wonders.

Wide Angle (online op 18.03)

 • Recensie en regisseurschets door Patrick Duynslaegher
 • Essay i.s.m. met Fantômas
 • Videoessays i.s.m. met Filmscalpel
 • Illustratie door Lisa De Vriese en essay door Silke Bomberna (Cage of Wonders)
Poster Golden Eighties 2024 img Ber B1 1

Golden Eighties l 16.04

Met Golden Eighties waagt Chantal Akerman zich aan een musical vol eighties bubblegum pop.

Als koningin van de slow cinema is een pop-musical misschien het laatste genre dat je verwacht van Chantal Akerman. Met de hulp van “Banana split”-zangeres en popsterretje Lio richt Akerman zich op het grote publiek. In Golden Eighties wordt het paleis van de consumptie - een shoppingcentrum - bevolkt door jonge kapsters, verkopers en hun amoureuze dilemma’s. Driehoeksverhoudingen, affaires en oude liefdes kruisen elkaar in dit muzikale hoekje van Brussel.

Deze Film Fest Gent On Tour avant-première van de nieuwe restauratie van Golden Eighties maakt tevens deel uit van de lancering van Avila, present!, in samenwerking met Cinea, Fondation Chantal Akerman en Cinematek.

Wide Angle

 • Essay i.s.m. met Fantômas
 • Videoessay i.s.m. met Filmscalpel
 • Bezoek Expo Chantal Akerman: Travelling
 • Tekstcollectie Sabzian

Extra activiteiten Chantal Akerman

 • Expo Chantal Akerman: Travelling

  Nog tot 21 juli loopt in Bozar de tentoonstelling Chantal Akerman: Travelling, die het atypische parcours schetst van de Belgische cineaste, schrijfster en kunstenares. Van het prille begin in Brussel tot de Mexicaanse woestijn, van haar allereerste films tot haar laatste installaties in 2015. Dit is de eerste grote tentoonstelling over de Brusselse artieste, met unieke en nooit eerder vertoonde beelden, productie- en werkdocumenten uit haar archief. Je volgt alle etappes van haar carrière doorheen de jaren en plaatsen die Akerman heeft doorkruist en gefilmd. Ze ging er aan de slag met uiteenlopende media als film, televisie, tekst en installatie. Chantal Akerman was een inspiratie voor een hele generatie. Ze blijft een voorbeeld voor heel wat regisseurs en artiesten vandaag. Verwacht je aan een reis vol beelden en archieven – van het burleske tot het tragische, van de intimiteit van een slaapkamer tot de woestijn.

  Meer info

 • Expo Sur le plateau de Golden Eighties

  Vanaf 11 april kan je in Cinema Palace terecht voor een expo met nooit eerder gepubliceerde setfoto's genomen door fotograaf Jen Ber, die Akerman en haar crew vastlegde bij de opnames van Golden Eighties. Met hun poppy en kleurrijk karakter - net als de film zelf - zijn de foto's van een unieke kwaliteit en dienen ze als de perfect hommage aan een minder bekend aspect van Akermans werk, namelijk de vrolijke connectie met popcultuur.

  Cinema Palace

 • Tekstcollectie Sabzian

  Wil je na de FFG On Tour en onze Wide Angle nóg dieper duiken in de figuur en het werk van Chantal Akerman, dan biedt Sabzian een collectie met maar liefst veertien teksten.

  Lees meer

La piscine poster

La Piscine l 21.05

Met La Piscine was regisseur Jacques Deray niet aan zijn proefstuk toe. Met al meerdere misdaadfilms en psychologische thriller op zijn palmares was deze klassieker de film die hem internationale faam bracht.

Het jonge koppel Jean-Paul en Marianne - gespeeld door ex-geliefden Alain Delon en Romy Schneider - gaat er even tussenuit in de villa van een vriend. Samen genieten ze van de zon, het zwembad en elkaar - tot de ex van Marianne, Harry, opdaagt met zijn tienerdochter, Penelope. Harry richt zijn pijlen op Marianne en maakt Jean-Paul het leven zuur. Penelope rebelleert tegen haar vader en zoekt toenadering bij Jean-Paul. Oude en nieuwe frustraties komen bovendrijven en leiden tot moord. Passie, intrige en misdaad vormen de perfecte achtergrond voor een zwoele lenteavond.

Wide Angle (online op 20.05)

 • Recensie en regisseurschets door Patrick Duynslaegher
 • Essay i.s.m. met Fantômas
 • Videoessays i.s.m. met Filmscalpel

Voorbije seizoenen

 • 17.10.2023 - Io capitano van Matteo Garrone
 • 20.06.2023 - Goodbye, Dragon Inn van Tsai Ming-liang
 • 16.05.2023 - Ghost Dog: The Way of the Samurai van Jim Jarmusch
 • 18.04.2023 - All the Beauty and the Bloodshed van Laura Poitras
 • 21.03.2023 - La double vie de Véronique van Krzysztof Kieślowski
 • 21.02.2023 - The Whale van Darren Aronofsky
 • 17.01.2023 - Alcarràs van Carla Simón
 • 18.10.2022 - Un beau matin van Mia Hansen-Løve
 • 27.09.2022 - Triangle of Sadness van Ruben Östlund
 • 21.06.2022 - Il buco van Michelangelo Frammartino
 • 17.05.2022 - Tokyo Story van Yasujiro Ozu
 • 19.04.2022 - Vortex van Gaspar Noé
 • 15.03.2022 - A Chiara van Jonas Carpignano
 • 15.02.2022 - Drive My Car van Ryûsuke Hamaguchi
 • 18.01.2022 - The Scent of Green Papaya van Trần Anh Hùng (geannuleerd)

Dit zijn alle mogelijke deelnemende cinema’s voor FFG On Tour

 • Studio Skoop

  Studio Skoop
  Sint-Annaplein 63
  9000 Gent
  studioskoop.be

 • Sphinx Cinema

  Sphinx Cinema
  Sint-Michielsbrug 3
  9000 Gent
  sphinx-cinema.be

 • Studio Geel

  Studio Geel
  Werft 1
  2440 Geel
  studio-geel.be

 • The Roxy Theatre

  The Roxy Theatre
  Pieter Vanhoudtstraat 39
  3582 Beringen
  theroxytheatre.be

 • Cinema Zed

  Cinema Zed
  Andreas Vesaliusstraat 9C
  3000 Leuven
  cinemazed.be

 • CC Binder

  CC Binder
  Forum 9
  2870 Puurs
  ccbinder.be

 • Flagey

  Flagey
  Heilig Kruisplein
  1050 Brussel
  flagey.be

 • CC Jan Tervaert

  CC Jan Tervaert
  Kaaiplein 34
  9220 Hamme
  jantervaert.be

 • CC Evergem - Cinema Westside

  CC Evergem - Cinema Westside
  Weststraat 31
  9940 Evergem
  cultuurcentrumevergem.be

 • CC Zoetegem

  CC Zoetegem
  Hospitaalstraat 18
  9620 Zottegem
  cczoetegem.be

 • CC Ter Dilft

  CC Ter Dilft
  Sint-Amandsesteenweg 41-43
  2880 Bornem
  terdilft.be

 • Leietheater

  Leietheater
  Brielstraat 8
  9800 Deinze
  leietheater.be

 • Netwerk Aalst

  Netwerk Aalst
  Houtkaai 15
  9300 Aalst
  netwerkaalst.be

 • Cinema Lumière Antwerpen

  Cinema Lumière Antwerpen
  Lakenstraat 14
  2000 Antwerpen
  lumiere-antwerpen.be

 • Cinema Lumière Brugge

  Cinema Lumière
  Sint-Jacobsstraat 36
  8000 Brugge
  lumierecinema.be

 • Cinema Lumière Mechelen

  Cinema Lumière Mechelen
  Frederik de Merodestraat 28
  2800 Mechelen
  lumiere-mechelen.be

 • Cinema Cartoon's Antwerpen

  Cinema Cartoon's
  Kaasstraat 4/6
  2000 Antwerpen
  cinemacartoons.be