10 21 okt. '23
Hellhole, FFG On Tour

Film Fest Gent On Tour

Elke maand laat Film Fest Gent je genieten van een avant-première in verschillende bioscopen over Vlaanderen en Brussel. Voor wie zich wil verdiepen is er steeds een Wide Angle die inzoomt op de film, zijn maker en thema's.

Bas Devos en Patrick Duynslaegher, FFG On Tour

Onder de noemer Film Fest Gent On Tour programmeren we de nieuwste films van markante filmmakers. Op alle locaties wordt de film ingeleid door filmkenner Patrick Duynslaegher samen met een regisseur of gastspreker, live of via een vooraf opgenomen video. Je kan de voorstellingen bijwonen in verschillende bioscopen en culturele centra in Vlaanderen en Brussel.

Tickets kan je verkrijgen bij de deelnemende bioscopen.

Tekengebied 102

FFG Wide Angle

Elke maand voorziet Film Fest Gent een Wide Angle bij de On Tour-film. Met dit dossier gaan we dieper in op de film, de maker, de thema's en meer. En dat dankzij teksten in verschillende vormen, door verschillende auteurs én dankzij een gloednieuwe podcast.

Double vie de veronique capture 1 copyright MK2

Film Fest Gent On Tour 21.03 l La double vie de Véronique

La double vie de Véronique was de eerste film die de grote Poolse regisseur maakte na de val van de Berlijnse Muur. Het was ook de eerste Kieslowski-titel waarin de Franse actrice Irène Jacob (Trois couleurs: Rouge, Al di là delle nuvole - van Michelangelo Antonioni) haar opwachting maakte, in een indrukwekkende dubbelrol. Jacob is zowel Weronika als Véronique. De een woont in Krakau, de ander in Parijs. Beiden zijn (klassiek) zangeres die een grootse carrière wordt voorspeld, alle twee hebben dezelfde hartkwaal. Weronika sterft bij een optreden, wat niet zonder effect blijft op Véronique: zij stopt met zingen en ontvangt een cassettebandje van een mysterieuze onbekende. Zijn we werkelijk uniek? Hoe zouden we reageren als we een dubbelganger ontmoeten die niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk op ons lijkt? Wat is identiteit? In hoeverre kunnen we invloed uitoefenen op onze levensloop? Het zijn een paar van de filosofische vragen die Kieslowski stelt, om ze vervolgens in poëtische, bijna droomachtige scènes uit te werken.

Wide Angle: La double vie de Véronique (online vanaf 20.03)

 • Regisseur Krzysztof Kieślowski geschetst door Patrick Duynslaegher
 • Essay door Kris Van Heuckelom
 • Essay door Shauni De Gussem - in samenwerking met Fantômas
 • Video-essays door Cristina Álvarez López en Adrian Martin - in samenwerking met Filmscalpel
 • Podcast gehost door Bo Alfaro Decreton & Tim Maerschand - in samenwerking met Urgent.fm

Deelnemende cinema's FFG on Tour: La double vie de Véronique

Still all the beauty and the bloodshed

Film Fest Gent On Tour 18.04 l All the Beauty and the Bloodshed

All the Beauty and the Bloodshed vertelt een emotioneel en veelzijdig verhaal over de internationaal befaamde fotograaf en activiste Nan Goldin. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizenfour) creëerde een zeer persoonlijk portret van één van de belangrijkste fotografen van de late 20ste eeuw. De documentaire toont het leven, de carrière en het activisme van Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie. Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen scene waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Haar persoonlijke inspiratie kwam tot uiting in haar fotografie. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis. Terwijl deze crisis nog dagelijks slachtoffers maakt, blijft de familie Sackler groot sponsor van belangrijke musea wereldwijd. Goldins strijd helpt haar om haar eigen verdriet een plaats te geven. All the Beauty and the Bloodshed toont een portret van een gedreven persoon.

Wide Angle: All the Beauty and the Bloodshed (online vanaf 17.04)

 • Regisseur Laura Poitras geschetst door Patrick Duynslaegher
 • Essay in samenwerking met Fantômas
 • Videoessay samen met Filmscalpel
 • Podcast gehost door Bo Alfaro Decreton & Tim Maerschand - in samenwerking met Urgent.fm

Deelnemende cinema’s FFG On Tour: All the Beauty and the Bloodshed

Ghost Dog still

Film Fest Gent On Tour 16.05 l Ghost Dog: The Way of the Samurai

Tegelijk een naar Kurosawa en Melville knipogende samoeraifilm met New York als setting en een vreemdsoortige gangsterthriller met personages die weggelopen lijken te zijn uit een maffia-epos van Scorsese, en dat nog eens met old-school hiphop op de soundtrack. Het lijkt een onmogelijke cocktail, maar in Ghost Dog uit 1999 van de Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch smaakt het wel degelijk. Begeleid door een in de jaren '90 ondergewaardeerde hiphopscore van RZA (het legendarische brein achter de Wu-Tang Clan), leeft Forest Whitakers serene "Ghost Dog" naar de idealen van de Japanse samoerai. Wanneer een niet zo prettig gestoorde maffiafamilie die hem soms inhuurt, indruist tegen zijn code, reageert hij op de enige manier die hij kent: die van een waardige samoerai.

Wide Angle: Ghost Dog

 • Regisseur geschetst door Patrick Duynslaegher
 • Essay in samenwerking met Fantômas
 • Videoessay samen met Filmscalpel
 • Podcast gehost door Bo Alfaro Decreton & Tim Maerschand - in samenwerking met Urgent.fm

Voorbije On Tour-vertoningen

 • 21.02.2023 - The Whale van Darren Aronofsky
 • 17.01.2023 - Alcarràs van Carla Simón
 • 18.10.2022 - Un beau matin van Mia Hansen-Løve
 • 27.09.2022 - Triangle of Sadness van Ruben Östlund
 • 21.06.2022 - Il buco van Michelangelo Frammartino
 • 17.05.2022 - Tokyo Story van Yasujiro Ozu
 • 19.04.2022 - Vortex van Gaspar Noé
 • 15.03.2022 - A Chiara van Jonas Carpignano
 • 15.02.2022 - Drive My Car van Ryûsuke Hamaguchi

Dit zijn de deelnemende cinema’s voor FFG On Tour

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.