Jury 1983

10e Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen 1983

Voor de jubileumeditie - de tiende editie vindt plaats van 14 tot 27 oktober 1983 - wordt de vzw omgedoopt tot “Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen - Gent”. Meer dan ooit wil het festival zich niet enkel tot de cinefielen richten, maar tot een breed publiek.

Dit jaar staan 112 avant-premières op het programma en is er voor de competitie een samenwerking met het Festival van Vlaanderen rond het thema ‘Oorlog en Vrede’. In de jury zetelen kunstschilder Octaaf Landuyt, de Nederlandse regisseur Orlow Seunke, de Franse regisseur Clarie Clouzot en de Zweedse actrice en filmregisseur Mai Zetterling en Jack Clayton. Er worden drie prijzen uitgereikt: door de Stad Gent, door de Lotto en door het Festival van Vlaanderen.

Het programma is voorts op hetzelfde stramien als de vorige edities opgebouwd en bevat “een selektie van voor België, Vlaanderen of Gent onuitgegeven films”. De openingsfilm is dit jaar Local Hero in aanwezigheid van regisseur Bill Forsyth. Een andere grote gast in 1983 is Peter Greenaway, die zijn film The Draughtsman’s Contract voorstelt.