09 20 okt. '24
Compilatiebeeld 2x25

2x25

Voor Film Fest Gents gouden jubileum lanceert het festival 2x25: 25 componisten werden uitgenodigd om een kort muziekstuk te schrijven. Vervolgens lieten 25 filmmakers zich door de muziek inspireren om een kortfilm te maken. Het resultaat past helemaal binnen het DNA van Film Fest Gent: 25 sublieme symbioses van muziek en cinematografie, van opkomend talent en gevestigde waarden, en van klinkende namen en festivalfavorieten.

25 scores, 25 films

De impact die muziek kan hebben op een film valt niet te onderschatten. Toch worden componisten vaak pas laat bij een filmproject betrokken, en maken ze hun muziek altijd in functie van het beeld. Voor dit jubileumproject keert Film Fest Gent de rollen om. Het festival benaderde in de eerste plaats muzikanten om een korte compositie te maken, en vervolgens klopte Film Fest Gent aan bij de filmmakers. Ook hier werd voor een breed scala aan cineasten gezorgd. De filmmakers kregen enkele muziekstukken te horen en maakten daaruit hun keuze. Pas wanneer het doek gevallen was, werd de naam van de gekozen componist onthuld.

Wim De Witte c Bas Bogaerts
“Regisseurs vertellen ons vaak dat ze zich laten inspireren door filmmuziek. Met dit project wilden we de wereld van componist en regisseur een creatieve twist geven door filmmakers te laten werken op originele composities, eerder dan omgekeerd. We hadden nooit durven dromen dat we een zo rijk gevarieerd en divers resultaat van (vaak persoonlijke) kortfilms konden verwachten. Onze grootste dank voor al het enthousiasme en de ongebreidelde creativiteit van de deelnemende componisten en regisseurs.”
Wim De Witte Programmadirecteur

In première

De kortfilms worden tijdens het festival getoond vóór elke langspeelfilm en zijn nu al te zien op het Youtube- en Vimeokanaal van Film Fest Gent. Van 10 tot 21 oktober zijn de films ook op groot scherm te zien in S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?