09 20 okt. '24
Il buco still 1

Wide Angle: Michelangelo Frammartino

Bij elke On Tour-vertoning maken we een Wide Angle, waarmee we dieper ingaan op de film, de maker, de thema's en meer. Dankzij teksten en video in verschillende vormen, van verschillende auteurs én dankzij een gloednieuwe podcast. Ontdek onze Wide Angle over Il buco van Michelangelo Frammartino en dompel je onder in de wereld van de regisseur.
Il buco still 2 NB

Il buco van Michelangelo Frammartino

il buco (it) • het gat (nl)
Het 'gat' uit de titel ziet er niet veel meer uit dan een gat in de grond. Maar in Michelangelo Frammartino's derde film schuilt daaronder wel het Abisso del Bifurto, met zijn bijna 700 meter een van de diepste grotten in Europe. In 1961 besliste een groep speleologen om deze grot in Cherciara di Calabria in kaart te brengen. Dat lijkt een onspectaculair onderwerp, maar Frammartino - die evenzeer oog heeft voor het landelijke Italië - vat het in adembenemende beelden en maakte een uitgebalanceerd, minimalistisch filmgedicht. En dat was geen sinecure in een grot waarvan de wanden nog nooit zijn gestreeld door het daglicht. Cinema in zijn puurste vorm.

Podcast

De Wide Angle-podcast wordt gehost door Bo Alfaro Decreton & Tim Maerschand en komt tot stand in samenwerking met de Gentse stadsradio Urgent.fm. Montage en techniek worden verzorgd door Antonio Verschooris, soundbites door Seppe Destoop. De vijfde aflevering brengt gasten Bjorn Gabriels (Fantômas), Anke Brouwers (KASK) en Patrick Duynslaegher rond de tafel.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?