09 20 okt. '24
Abel Korzeniowski x Anthony Chen 1

Abel Korzeniowski x Anthony Chen

25 componisten, 25 filmmakers, 25 ultieme symbioses van muziek en cinematografie die helemaal passen binnen het DNA van Film Fest Gent en de World Soundtrack Awards. Voor het unieke project 2x25 vroeg het festival 25 componisten een kort muziekstuk te componeren, waarna 25 filmmakers aan de slag gingen en een korte film maakten. Het resultaat: 25 eigenzinnige films waarbij de muziek de vorm, de vertelling en de textuur inspireerde.

The Cigarette

Nocturnal animals

Abel Korzeniowski

Voor de op 18 juli 1972 in Krakau geboren Abel Korzeniowski is muziek altijd verbonden geweest met film. Hij begon met het schrijven van muziek voor de kortfilms van zijn vrienden en om het vak beter onder de knie te krijgen studeerde hij compositie bij Krzysztof Penderecki. In Polen won hij verschillende prijzen en daarna ruilde hij zijn geboorteland in voor Hollywood.

Een gloednieuwe monumentale score voor de klassieker Metropolis van Fritz Lang was zijn eerste grote wapenfeit. Hij brak definitief door met de muziek voor A Single Man van Tom Ford. Daarna vroeg Madonna hem voor de score van haar W.E. en met Nocturnal Animals werkte hij opnieuw voor Tom Ford. Andere ophefmakende scores zijn die voor Romeo and Juliet van Carlo Carlei en recent die voor Till van Chinonye Chukwu en Emily van Frances O’Connor.

Weinigen zijn zoals Korzeniowski zo goed in staat om emoties muzikaal te vertalen. Bij het componeren vertrekt hij soms vanuit zijn observatie van het gelaat van een acteur of actrice. Dat is voor hem een landschap. Zijn taak bestaat eruit om dat visuele een diepere dimensie te geven. Op de World Soundtrack Awards werd Korzeniowski in 2010 bekroond als ontdekking van het jaar voor A Single Man. Hij won toen ook de publieksprijs voor A Single Man. In 2012 gebeurde dat opnieuw voor W.E

Anthony Chen

Anthony Chen, geboren in Singapore op 18 april 1984, vertelt graag dat hij nog maar vier jaar oud was toen hij Bernardo Bertolucci's The Last Emperor zag, een onvergetelijke film. Hij ontdekte Zhang Yimou en zijn muze Gong Li op de basisschool, en in zijn tienerjaren François Truffaut, Ozu, Hou Hsiao Hsien, Edward Yang en nog veel meer. Deze films veranderden zijn kijk op cinema, omdat ze verschilden van het dieet van commerciële films waarmee de meesten in Singapore opgroeien. Hij studeerde eerst aan de Ngee Ann Polytechnic in Singapore en ging daarna naar de National Film and Television School in het Verenigd Koninkrijk, waar hij in 2010 afstudeerde. Zijn korte films werden geprezen en met zijn speelfilmdebuut Ilo Ilo won hij de Camera D'Or in Cannes in 2013. Zes jaar later trok Chen opnieuw de aandacht met zijn gevoelige tweede film Wet Season. In 2023 komt zijn eerste Engelstalige film Drift uit en zijn eerste Chinese productie The Breaking Ice, waarmee hij zich buiten zijn thuisland begeeft.

The breaking ice

Jules et Jim van François Truffaut was een van de inspiratiebronnen voor The Breaking Ice. De film speelt zich af in Yanji, in het noordoosten van China, waar drie Chinese twintigers een korte maar intense vriendschap ontwikkelen. Zij vertegenwoordigen de Chinese jeugd van vandaag, op zoek naar betekenis en een doel, die Chen een stem wil geven. Hij breidt zijn werkterrein uit tot buiten de bekende settings, maar brengt dezelfde gevoeligheid in zijn fijne karaktertekeningen en delicate portrettering van echte mensen. Hij wordt vaak omschreven als een humanistische filmmaker in hart en nieren en blijft de menselijke conditie weerspiegelen en observeren met de zuiverste intentie en eerlijkheid.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?