NIEUW Howard Shore x Anthony Nti

Howard Shore x Anthony Nti & Chingiz Karibekov

25 componisten, 25 filmmakers, 25 ultieme symbioses van muziek en cinematografie die helemaal passen binnen het DNA van Film Fest Gent en de World Soundtrack Awards. Voor het unieke project 2x25 vroeg het festival 25 componisten een kort muziekstuk te componeren, waarna 25 filmmakers aan de slag gingen en een korte film maakten. Het resultaat: 25 eigenzinnige films waarbij de muziek de vorm, de vertelling en de textuur inspireerde.

Drift

Howard Shore

Howard Shore’s carrière als componist voor het grote scherm beslaat meer dan 100 films, waaruit blijkt dat hij bekend is met velerlei filmgenres. Daaronder vallen zestien films van David Cronenberg, populaire komedies, Oscarwinnaars zoals The Silence of the Lambs, thrillers van David Fincher zoals Se7en en Panic Room en Peter Jacksons immens succesvolle The Lord of the Rings-trilogie. Zijn eerste Oscar won hij voor de muziek van The Fellowship of the Ring.

Fellowship

Shore (Toronto, 18 oktober 1946) vond filmmuziek een mooie aanleiding om te experimenteren en met getalenteerde muzikanten te werken. Daarnaast interesseerde hij zich voor film vanwege de technologie erachter. Hij wilde graag de opnamestudio in. Een favoriet muziekinstrument heeft hij niet, Shore is geïntrigeerd door een breed scala aan instrumenten uit westerse, oosterse en Afrikaanse culturen. “Ik kan geen favoriet filmgenre opnoemen, maar ik voel me het best op mijn plek als ik met een goede regisseur werk, die een interessant verhaal vertelt", zegt de componist. Andere soundtracks van zijn hand zijn Philadelphia, Doubt, The Departed, The Hobbit-trilogie, Hugo, Spotlight, The Twilight Saga.

Shore’s muziek wordt over de gehele wereld opgevoerd. Film Fest Gent heeft mooie herinneringen aan het concert van zijn The Lord of the Rings Symphony in 2004 in Antwerpen. Kort daarna werd Shore gekozen door Brussels Philharmonic voor een opvoering van Martin Scorsese’s The Aviator, die ook gecopyright werd. In 2002 won hij twee World Soundtrack Awards voor The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring: Best Original Soundtrack en de Publieksprijs.

IMG 5709 druk c Michiel Devijver

Anthony Nti & Chingiz Karibekov

Net voor zijn dertigste verjaardag plaatste het zakenblad Forbes Anthony Nti op haar lijstje van een van de meest invloedrijke personen onder de dertig. En dat in de categorie entertainment. Anthony Nti werd in 1992 in Ghana geboren en verhuisde toen hij tien jaar was met zijn vader naar België. Hij studeerde aan het RITCS en nam met zijn bachelorproject Boi deel aan de studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent in 2016. Hij won er niet alleen de prijs voor de beste film maar ook de publieksprijs. Da Yie, zijn afstudeerproject uit 2019 leverde hem hier de publieksprijs op. In Leuven en in Clermont-Ferrand won hij de eerste prijs. In Da Yie (Goede nacht) vertelt Nti het verhaal van een vreemdeling die de opdracht krijgt om kinderen te ronselen maar bekommerd geraakt over hun toekomst. Nti draaide de film in zijn geboorteland.

Chingiz

Karibekov werd in 1992 geboren in Kazachstan, maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn moeder naar België. Hij studeerde aan het RITCS en schreef mee aan Boi en Da Yie met Nti. Samen schreven ze de VRT-miniserie The Shaq, waarin een personal trainer de hoofdrol speelt. Het duo bereidt momenteel hun eerste speelfilm voor, Postcard, die losjes gebaseerd zal zijn op het boek Fata Morgana van de Belgisch-Nigeriaanse auteur Chika Unigwe. "Chingiz en ik pingpongen al tien jaar lang ideeën. We kunnen elkaars pitches bekritiseren en hebben er geen probleem mee om elkaar genadeloos de grond in te boren. Film is een teamsport", zegt Nti lachend over hun samenwerking.