09 20 okt. '24
Gabriel Chwojnik x Sine Imge Ozbilge

Gabriel Chwojnik x Sine & Imge Özbilge

25 componisten, 25 filmmakers, 25 ultieme symbioses van muziek en cinematografie die helemaal passen binnen het DNA van Film Fest Gent en de World Soundtrack Awards. Voor het unieke project 2x25 vroeg het festival 25 componisten een kort muziekstuk te componeren, waarna 25 filmmakers aan de slag gingen en een korte film maakten. Het resultaat: 25 eigenzinnige films waarbij de muziek de vorm, de vertelling en de textuur inspireerde.

Meshes

DSC 3306 2

Gabriel Chwojnik

Gabriel Chwojnik werd op 30 oktober 1957 in Buenos Aires geboren en begon klassieke gitaar te studeren toen hij acht jaar was. Vooraleer hij muziek voor speelfilms componeerde, waagde hij zich eerst aan kortfilms. Daarna schakelde hij over op reclamefilmpjes om tenslotte voor theater en moderne dans te werken. Chwojnik is nauw betrokken bij de onafhankelijke Argentijnse productiemaatschappij El Pampero Cine, een collectief dat ongeveer twintig jaar geleden werd opgericht en sedertdien voor een frisse wind zorgt in de Argentijnse filmwereld.

Hij was bevriend met de actrice en dramaturg Verónica Llinás, een van de grondleggers van El Pampero Cine, en toen hij hoorde dat haar broer Mariano bezig was aan zijn eindwerk voor zijn filmschool, nam hij met haar contact op. Hij wilde immers graag zijn concertante muziek koppelen aan een ander medium, en filmmuziek leent zich goed tot interactie met een andere manier van vertellen. Dat contact leverde resultaat op en hun samenwerking voor de film Balnearios werd een groot succes in het onafhankelijke circuit. Chwojnik schreef ook de muziek van Ostend en Trenque Lauquen, twee films van Laura Citarella. Andere titels waarvoor Chwojnik de muziek componeerde zijn: La Flor, The Golden Bug en Historias extraordinarios. Over filmmuziek zegt hij: “I think film music is not a kind of music, it must not be a “kind” of music. It is music that interacts with photography, actors, stories, silence and sound, emotions and boredom. Music is always music for itself. You can play it alone in a concert, together with theatre, acting, dancers, opera or documentaries. It is always a character in itself. It is free, omnipotent”.

Sineimge c Jonathan Karsilo© Jonathan Karsilo

Sine & Imge Özbilge

Imge Özbilge werd op 5 september 1987 in Wenen geboren als de zus van Sine. Beiden hebben Turkse roots en keerden terug naar Turkije, maar volgden een andere opleiding. Imge studeerde aan de Bilgi-universiteit in Istanbul en volgde animatie aan de St. Joost Academie in Nederland. Sine studeerde in Bolzano. Beiden voltooiden hun animatieopleiding aan het KASK in Gent. Ze zijn wereldburgers die in verschillende landen verbleven. Vandaar dat hun films multiculturele achtergronden hebben.

Imge studeerde af aan het KASK met Camouflage waarin ze een verboden vriendschap schetst tussen twee vrouwen in een geheime tuin op de grens tussen Oost en West. Bij haar vormgeving verwerkt ze haar passie voor miniaturen en evoceert ze onder meer het conflict tussen het moderne en het traditionele. Zus Sine start professioneel met #21XOXO over een meisje en haar zoektocht naar liefde in tijden van sociale media, speeddaten en cyberliefde. Volgens sommigen is bij Imge het sociale belangrijk terwijl Sine meer op het innerlijke focust. Hoe dan ook, beiden werken na Sines debuut opnieuw samen voor de korte film Mosaic, die zich afspeelt in de oudste stad van het Midden-Oosten. Een Koerdische student, een moslimmusicus en een christelijk meisje leven er samen tot de oorlogshel er uitbreekt. Alles botst met alles in deze gelaagde mozaïek die overweldigend mooi oogt. Op talloze festivals is deze kunstzinnige bruggenbouwende caleidoscoop dan ook een veel bekroond succesnummer.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?