NIEUW Tsar B x Jessica Woodworth

Tsar B x Jessica Woodworth

25 componisten, 25 filmmakers, 25 ultieme symbioses van muziek en cinematografie die helemaal passen binnen het DNA van Film Fest Gent en de World Soundtrack Awards. Voor het unieke project 2x25 vroeg het festival 25 componisten een kort muziekstuk te componeren, waarna 25 filmmakers aan de slag gingen en een korte film maakten. Het resultaat: 25 eigenzinnige films waarbij de muziek de vorm, de vertelling en de textuur inspireerde.

fly

Tsar B

Tsar B is het alter ego van de Gentse zangeres, songwriter, violiste en componiste Justine Bourgeus, geboren in 1994. Ze begon haar carrière toen ze 18 was en toerde internationaal met bands terwijl ze nummers produceerde in de stoelen van de tourbus. Toen ze in 2015 haar eerste single "Escalate" uitbracht, kreeg deze lovende kritieken van internationale media zoals BBC Radio 1 en The Fader.

Tsar B

Sedert dat debuut uit 2015 is het nooit stil geweest rondom Tsar B. Ze maakte, zichzelf voortdurend vernieuwend, een sprong van veelbelovend tot de absolute Belgische top. In haar vooruitstrevende muziek overbrugt ze moeiteloos verschillende disciplines zoals film, dans en mode. En hoewel ze geen dansmuziek schrijft, is haar muziek heel dansbaar. Heel wat choreografen lieten zich dan ook door haar inspireren. De performer in Tsar B is de jongste jaren geëvolueerd naar een componist die eigen werelden wil creëren. Het audiovisuele trekt haar aan en ze leverde onder meer de muziek voor series als FC United, Season of Sex, Assisen, LEEF en De 42 kinderen van de goeroe. In haar twintig minuten durende concertfilm Les diners de Gala, recreëert ze niet alleen het gelijknamige werk van Salvador Dalí maar geeft er een Felliniaans tintje aan. Maar ook Peter Greenaway, Wong Kar-Wai en zelfs Mozart vertoeven in de buurt. Haar albums, het heftige The Games I Played en het dromerige to the stars hebben donkere en mysterieuze kantjes maar fascineren eindeloos. Geen wonder dat Tsar B de nationale en internationale optredens aan elkaar rijgt.

FFG woodworth 5

Jessica Woodworth

Vooraleer rond de eeuwwisseling in Gent te landen, was de in 1971 in Washington geboren Jessica Woodworth een gulzige wereldreiziger die al haar ervaringen in documentaires wilde gieten om daarmee de onrechtvaardigheid in de wereld te bekampen. Ze botste echter op de limieten van het genre en schakelde over op fictiefilm. Daarbij geholpen door Peter Brosens, die ze in Mongolië had ontmoet. Ze trouwden en hun eerste samenwerking Khadak werd in Venetië bekroond als beste debuut. Na Khadak werd de Mongoolse cultuur en natuur in Altiplano ingewisseld voor die van de Andes. In La cinquième saison kwam de natuur zelf in opstand tegen de door de mens veroorzaakte verloedering.

Na zoveel ernst was iedereen verbaasd dat Brosens en Woodworth met King of the Belgians en The Barefoot Emperor de meer luchtige en zelfs satirische toer opgingen. Hoewel het typisch Belgische toestanden betrof, werden ze toch op tientallen festivals gesmaakt en bekroond. Bij de productie van een film is Woodworth meestal verantwoordelijk voor de acteursregie en deelt ze de filmregie. Haar jongste film, Luka, is van scenario tot regie helemaal haar eigen werk. Het gaat om een verfilming van de bekende roman De woestijn van de Tartaren van Dino Buzzati. “Een film over hoop als vloek en als redding", zegt Jessica Woodworth.