09 20 okt. '24

Close favoriet bij de negen Oscarkandidaten op FFG

Close still
Nieuws 28 sep. 2022
Met onze eigenste openingsfilm Close van Lukas Dhondt op kop staan er niet minder dan negen Oscarkandidaten op het programma van de 49ste editie van Film Fest Gent. Acht daarvan dingen naar een nominatie voor de Oscar voor beste internationale film en één ervan, Knor van Mascha Halberstad, wil graag een nominatie voor beste animatiefilm binnenrijven.

Hoewel de Oscarnominaties pas op 24 januari 2023 in Hollywood worden bekendgemaakt wemelt het er nu al van de pronostieken in de filmvakpers. En opvallend: Close van Lukas Dhondt wordt in de categorie beste internationale film meermaals een favorietenrol toebedeeld. Niet alleen in het prestigieuze Variety maar ook in pakweg de doorgaans goed geïnformeerde The Hollywood Reporter waar onze openingsfilm bovendien niet alleen een mogelijk plaatsje krijgt in de pronostiek voor de 10 beste films maar ook de acteurs, Eden Dombrine (hoofdrol) en Igor Van Dessel (bijrol) al een beetje uitzicht krijgen op een nominatie in de acteurscategorie. Voeg daarbij nog beste scenario en beste regie en over de taalgrens spreekt men van: du jamais vu..

Close

Dat Close van Lukas Dhondt niet alleen het publiek maar ook de jury in Cannes inpalmde is bekend. De opvolger van Girl is hier zowat de film waarnaar het meest wordt uitgekeken. Léo en Remi zijn de onafscheidelijke hoofdpersonages van Close. Zij zijn inderdaad zo close dat de omgeving van de dertienjarige jongens zich afvraagt “of zij een koppel zijn”. Een haast ongelooflijke gebeurtenis maakt een einde aan de vriendschap. Hoe moet het nu verder? Lukas Dhondt vertelt het met fijne toetsen, welsprekende gebaren, kleurrijke beelden en laat daarbij niemand onverschillig. De Grand Prix in Cannes was ex-aequo maar de breekbare, ontroerende Close klopt zijn medewinnaar met filmmijlen voorsprong.

Holy Spider

Holy Spider, de Deense Oscarinzending van Ali Abbasi veroorzaakte veel rumoer in Cannes. Maar onderwerp en aanpak leken daar soms belangrijker dan de film op zich. Abassi verdiept zich in de figuur van Saeed Hanai die in het begin van deze eeuw zestien sekswerkers om het leven bracht. Dat gebeurde in Mashhad, de tweede grootste en heilige stad van Iran en hij werd er zowaar populair door omdat hij met die moorden “de stad zuiverde van de prostitutie”. Abassi laat de journaliste Sharifi de zaak onderzoeken en dat is voor hem een kans om in de onderbuik van de Iraanse maatschappij te duiken. In Iran is hij persona non grata geworden en Zar Amir-Ebrahimi die de rol van Sharifi vertolkt wacht na het uitlekken van een sekstape in 2006 een steniging of een geseling. In Cannes kreeg ze de prijs voor de beste vrouwelijke vertolking. Ook voor haar op naar de Oscars.

Saint Omer

Saint Omer, de Franse Oscarinzending is de eerste speelfilm van de voor haar documentaires bekendstaande Alice Diop. Zij draaide een variatie op het Medea-thema naar de Griekse mythologische moederfiguur die haar kinderen vermoordde als wraak op haar overspelige mam. Inspiratie vond ze in een moordzaak in het Noorden van Frankrijk waar een Senegalese studente, Laurence, haar baby in de zee branding liet verdrinken. Diop laat Rama, een journaliste die aan een boek over Medea aan het werken is, de zaak onderzoeken. Rama, zelf zwanger, vraagt zich gezien haar verleden af, of er parallellen zijn tussen haar en Laurence. Een diepgravende film die zich grotendeels in de gerechtszaal afspeelt en op het jongste festival van Venetië de Grote Prijs van de Jury kreeg.

Klondike

Klondike, de Oekraïense Oscarinzending is het eerste soloproject van Maryna Er Gorbach. De film begint op 17 july 2014, een belangrijke datum in de luchtvaartgeschiedenis maar om de verkeerde redenen. Die dag stortte de MH17 neer in de buurt van Donetsk, neergehaald door pro-Russische separatisten. De hoogzwangere Irka en haar man zien in de buurt een brokstuk van het vliegtuig liggen maar hebben al eerder kennisgemaakt met het plaatselijk conflict. Een raket verwoestte een deel van hun boerderij. Toch wil koppige Irka, tot grote frustratie van haar man, niet wijken. Klondike werd gedraaid voor de Russische inval in Oekraïne en is nu zo mogelijk nog actueler geworden. Maryna Er Gorbach draagt haar moedige film op aan de vrouwelijke slachtoffers van het oorlogsgeweld. We mogen er niet aan denken hoeveel er nu al zijn bijgekomen.

The Quiet Girl

The Quiet Girl, de Ierse inzending van Colm Bairéad, wordt door de Britse krant The Guardian al een klassieker genoemd. Colm Bairéad vond zijn coming-of-age onderwerp in de novelle Foster van Claire Keegan. Het scenario speelt zich af in het landelijke Ierland van de jaren tachtig. Cáit wordt op school gepest maar met dat pestgedrag kan ze niet bij haar thuis terecht. Ze wordt immers door haar ouders verwaarloosd. Als haar moeder hoogzwanger is, wordt ze door haar vader toevertrouwd aan de zorgen van het kinderloze echtpaar Eibhlín en Seán. Daar komt ze in een totaal nieuwe en vooral warme omgeving terecht. Een nieuwe wereld gaat voor haar open. Een film om te koesteren.

Drii Winter

Drii Winter, de Zwitserse Oscarinzending van Michael Koch speelt zich af in een pittoresk dorpje in de Alpen. Anna, een alleenstaande moeder, is er postbode en werkt ‘s avonds in het dorpscafé. Ze valt voor Marco, een boer uit de buurt, trouwt met hem en plots wordt niets meer zoals vroeger. Bij Marco wordt een kwaadaardige tumor ontdekt die hem steeds agressiever maakt. De situatie wordt onhoudbaar... Michael Koch speelt handig in op het contrast tussen cultuur en natuur en weet een unheimische, soms dreigende sfeer te scheppen. De grootse bergen zijn stille getuigen of decorstukken voor een tv-serie. Amateurs vertolken de voornaamste rollen, Anna is een verpleegster en Marco is een boer. Af en toe wordt de handeling onderbroken door een koor dat op zijn Grieks commentaar geeft. Vandaar een verdiende plaats in de competitie.

Corsage

Corsage, de Oostenrijkse Oscarinzending van Marie Kreutzer, is een kostuumdrama over keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi. Met de bekende Sissi-films van Ernst Marischka heeft het werk van Marie Kreutzer geen uitstaan. Zij begint haar film op het ogenblik dat Elisabeth officieel een “oude vrouw” wordt. Ze is dan veertig. Uiteraard neemt zij geen genoegen met die status en begint ze, soms spelend op de rand van dood en leven, een avontuurlijk leven. Verwacht geen historisch correct verhaal van deze ingesnoerde Corsage. Geniet van de pruiken en vooral van de loopjes met de geschiedenis. En meer nog van de vertolking van de fenomenale Vicky Krieps.

Alcarràs

Alcarràs, de Spaanse Oscarinzending van Carla Simón, is de naam van een Catalaans dorpje waar de familie Solé al jarenlang perziken teelt en op het punt staat alles te verliezen. Carla Simón weet waar ze over spreekt want ze is de dochter van perzikentelers. Met zoveel inlevingsvermogen maakt ze haar verhaal niet alleen toegankelijk voor iedereen maar geeft ze het een fascinerende emotionele onderlaag. Tegenspoed en momenten van geluk worden goed gedoseerd en niet-professionele acteurs afkomstig uit de omgeving van Alcarràs geven de film zo nodig nog wat extra authenticiteit. Benieuwd naar de Gouden Beer 2022 op de Berlinale? Koop een ticket naar Alcarràs.

Knor

Knor van Mascha Halberstad is niet de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste internationale film - dat is Narcosis van Martijn de Jong – maar met Knor doen onze Noorderburen een gooi naar de Oscar voor beste animatiefilm. Geheel kansloos zijn ze niet want dit debuut is een crowdpleaser van jewelste. Knor is de naam van het varkentje dat Babs cadeau krijgt van haar opa. Maar die opa is een worstendraaier die wil meedingen naar de titel "Koning Worst van de eeuw". Kan Babs haar Knor uit zijn handen houden? Mascha Halberstad bouwde haar garage om tot een heuse animatiestudio en levert een soms technisch verbluffend werk af. Film Fest Gent rolt de rode loper uit voor een galapremière voor kinderen. Het staat al vast dat volwassenen niet alleen om de hoek zullen meekijken.

Uit de ongeveer 90 inzendingen voor de Oscar voor de beste internationale film worden op 21 december 2022 vijftien films gekozen die in aanmerking komen voor een nominatie.

www.filmfestival.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?