09 20 okt. '24

'Close' van Lukas Dhont opent FFG2022

still Close
Nieuws 27 mei 2022
Close, de nieuwe langspeelfilm van Lukas Dhont opent op dinsdag 11 oktober de 49ste editie van Film Fest Gent. Close beleefde met de vertoning in de prestigieuze competitie van het Filmfestival van Cannes zijn wereldpremière.

Ticketverkoop voor 'Close' start op 22 september.

In 2018 opende Girl, het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont, Film Fest Gent. Geen enkele andere regisseur deed het Dhont voor om zowel met zijn debuut als opvolger het festival te openen. Lukas Dhont, in gezelschap van cast en crew, mocht na afloop van de film een minutenlange staande ovatie in ontvangst nemen. Ook in de internationale pers werd de film goed ontvangen, niets dan lovende woorden.

Wim De Witte
"Het is een voorrecht het festival te kunnen openen met deze delicate en warme film van Lukas. Als festival hebben we deze filmmaker zien groeien via zijn kortfilms en zijn debuutfilm 'Girl' waarmee we het festival in 2018 konden openen. In deze film toont hij opnieuw zijn meesterschap in het vertellen van diepmenselijke verhalen. Net als in 'Girl' slaagt Lukas erin met een eigen, sterke beeldtaal, ondersteund door een doeltreffende score van Valentin Hadjadj levensechte personages neer te zetten, gespeeld door een jonge beloftevolle cast. 'Close' ontroerde ons en we kunnen niet wachten om het Belgische publiek te laten kennismaken met de film.

Synopsis 'Close'

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. 'Close' is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

'Close' is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

De 49ste editie van Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot en met 22 oktober 2022, Lumière brengt de film op 2 november in de Belgische zalen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?