Ontdek de eerste titels van VIDEODROOM 2024

Banner Videodroom 2024
Nieuws 26 jun 2024
De traditie wordt verdergezet. Ook tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent (9 t/m 20 oktober) kan je in De Vooruit terecht voor VIDEODROOM, het jaarlijkse huwelijk tussen FFG en VIERNULVIER waarbij eigenzinnige producties op het kruispunt van (cult)film en eclectische muziek centraal staan.

Van unieke audiovisuele voorstellingen tot vers gecomponeerde soundtracks bij vergeten en minder vergeten films: VIDEODROOM 2024 wordt een eigenwijze alternatieve trip doorheen het filmfestival. De eerste drie producties zijn bekend en beloven nieuwe scores voor cinematografisch opvallende films. In de loop van de zomer worden bijkomende titels hier aangevuld.

VIDEODROOM 2024

Meer VIDEODROOM? Check de programmapagina voor de VIDEODROOM-shows tijdens de komende editie van Film Fest Gent.

VIDEODROOM JIZN
12
zaterdag oktober
20:00 Vooruit-Theaterzaal

Johannes is Zijn Naam x 'Rubens' (12.10)

Henri Storck (1907-1999) was een Belgische filmmaker en pionier in het maken van documentaires. Zijn docu uit 1948 over het werk van Pieter Paul Rubens is een ware les in de kunstgeschiedenis en was veel meer dan een formele analyse van Rubens' oeuvre.

Door een genereus gebruik van cinematografische technieken brengt deze film de picturale wereld van een Vlaamse meester tot leven, met vaak opvallende vergelijkingen met beeldmateriaal uit de werkelijkheid. Johannes is Zijn Naam (aka Johannes Verschaeve van The Van Jets) laat de film botsen en samensmelten met zijn dromerige avant-popmuziek. Verwacht je aan een portie schooltelevisie op LSD.

VIDEODROO Mx F A
13
zondag oktober

Félicia Atkinson x 'Les yeux sans visage' (13.10)

Les yeux sans visage of Eyes Without a Face van George Franju uit 1960 verkende vanaf de release de grenzen van wat door publiek en critici als aanvaardbaar werd beschouwd. De film combineert poëtische zwart-witbeelden en een sprookjesachtig verhaal met ongezouten scènes vol brutaliteit. De Franse elektro-akoestische componiste en beeldend kunstenares Félicia Atkinson matcht de sfeer van deze horrorklassieker met haar gelaagde composities.

De film draait om een briljante, obsessieve chirurg die vrouwen ontvoert en hun huid verwijdert om deze te transplanteren op het misvormde gezicht van zijn dochter. Franju balanceert in de film behendig tussen fantasie en realisme, klinische afstandelijkheid en intense emotie, schoonheid en pijn. Dit alles wordt overheerst door de beklemmende, spookachtige ogen van Edith Scob.

VIDEODROO Mx MDCWEB
16
woensdag oktober
20:00 Vooruit-Theaterzaal

Mattias De Craene x 'The Holy Mountain (16.10)

51 jaar geleden zette de Chileense regisseur Alejandro Jodorowsky het filmfestival van Cannes op z’n kop met de première van zijn film The Holy Mountain, een psychedelische en surrealistische prent, die in de loop der jaren uitgroeide tot een echte cult classic.

Dit macabere meesterwerk mag illustere namen als Peter Gabriel, Erykah Badu, Marina Abramovic, David Lynch en Nicolas Winding Refn als fan rekenen. Mag ook aan dat lijstje worden toegevoegd: de Belgische saxofonist, componist en producer Mattias De Craene. De Belgische saxofonist, componist en producer Mattias De Craene componeerde voor VIDEODROOM een gloednieuwe soundtrack bij de film en brengt die live mét de gloednieuwe geremasterde 4K-versie van de film op groot scherm!