7ba550ff 2f5e 48a8 8ba4 1afc2c6346d1

Mattias De Craene x 'The Holy Mountain'

Editie 2024 Videodroom Concerten
Film & Music
In 1973 zette de Chileense regisseur Alejandro Jodorowsky het filmfestival van Cannes op z'n kop met de première van zijn film The Holy Mountain. Saxofonist Mattias De Craene geeft zich volledig over aan dit surrealistische meesterwerk.

Over de film
The Holy Mountain is een psychedelisch en surrealistisch kunststukje, die in de loop der jaren is uitgegroeide tot een echte cultklassieker. Dit macabere meesterwerk mag illustere namen als Peter Gabriel, Erykah Badu, Marina Abramovic, David Lynch en Nicolas Winding Refn als fan rekenen. Mag ook aan dat lijstje worden toegevoegd: de Belgische saxofonist, componist en producer Mattias De Craene, die voor VIDEODROOM een gloednieuwe soundtrack bij de film componeerde.

Een halve eeuw na de release van The Holy Mountain brengt De Craene zijn soundtrack live in de Theaterzaal, mét de geremasterde 4K-versie van de film op groot scherm.

"Het is gek hoe alles in mijn leven voor deze live soundtrack lijkt samen te komen: tarot, heerlijk absurdisme, diepgang, cinematografie, humor, filmmuziek, ... Een complex doolhof dat het leven op een complexloze manier beschrijft. Het lijkt me niet alleen op het lijf geschreven, maar het voelt ook alsof de laatste twee jaar van mijn leven zich letterlijk een weg hebben gewurmd naar de top van 'The Holy Mountain'. Mijn hoofd, mijn ziel - en dus ook mijn muziek - komen thuis bij deze film." - Mattias De Craene

Over Mattias De Craene
Mattias De Craene, Belgisch saxofonist, componist en producer, is lid van Nordmann en frontman van trance-opwekkende trio MDCIII. Mattias tourt momenteel door Europa en daarbuiten, zowel als solomuzikant als met MDCIII en hun nieuwste album Drawn In Dusk. Die tour passeerde in het najaar van 2022 ook bij VIERNULVIER. Daarnaast is hij vaste sidekick bij onder andere Dijf Sanders en Sylvie Kreusch. In zijn soloproject bewandelt Mattias De Craene de contemplatieve, filmische route. Dat resulteert in een meer experimentele, maar filmische sound die schippert tussen minimalisme en melancholie. Hij slaagt erin zijn verhaal in een eigen taal te brengen, met behulp van zijn sax, tapeloops en een elektroniSCHE setup. In 2020 bracht hij een eerste ep MATTIASDECRAENE uit en in 2022 zijn eerste full album Patterns For (A) Film.

Vorig jaar nodigde VIDEODROOM Mattias uit om een nieuwe score te schrijven bij de cultfilm The Holy Mountain, dat toen zijn 50ste verjaardag vierde. Wegens gezondheidsproblemen werd de première echter een jaar uitgesteld. In de tussentijd verwerkte hij de composities voor die nieuwe soundtrack ook tot een nagelnieuwe plaat A House Where I Dream, dat op 4 oktober zal uitkomen op VIERNULVIER Records. Het zal voor iedereen een meer dan warm en welkom wederzien zijn op 16 oktober in de Theaterzaal.