Muzikaal eerbetoon aan componist James Horner

James Horner header
Nieuws 27 mrt 2024
Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist James Horner. Een selectie van zijn werk wordt samengesteld met de hulp van Simon Franglen, die in 2023 de World Soundtrack Award for Discovery of the Year won en deel uitmaakte van Horners team voor de scores van onder andere Titanic en Avatar. “James Horner was één van de iconen van de filmmuziek, een man die enkele van de meest memorabele en emotionele partituren creëerde die we ooit gehoord hebben.”

Wie Film Fest Gent zegt, zegt live muziek. Jaarlijks vieren we deze unieke relatie met de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert en de WSA Film Music Days, waar professionals uit de industrie en publiek samenkomen om het beste van filmmuziek te vieren. Elk jaar is er tijdens de WSA Film Music Days een filmmuziekconcert om een eerbetoon te brengen aan een componist, een land of een genre.

In oktober 2024 eert Film Fest Gent het werk van de legendarische componist James Horner, wiens scores te horen waren in enkele van de grootste kaskrakers van de afgelopen vier decennia. Zijn nalatenschap omvat twee van de meest succesvolle bioscoopfilms aller tijden - Titanic (1997) en Avatar (2009), en vele andere iconische soundtracks zoals Apollo 13 (1995), Star Trek II: The Wrath of Khan (1982), Legends of The Fall (1994), Aliens (1986), A Beautiful Mind (2001) en vele concertwerken. De vrouw van James Horner, Sara, hoopt aanwezig te zijn.

James Horner

James Horner werd in 1953 geboren in Los Angeles en groeide op tot een van Hollywoods bekendste componisten. Hij liet een immense muzikale erfenis na en was componist voor drie Oscarwinnaars voor Beste Film (Braveheart, 1995; Titanic en A Beautiful Mind) en won twee Academy Awards voor zijn werk voor James Camerons epische film Titanic uit 1997. Het muziekalbum van deze film, een monument in de filmgeschiedenis, blijft een van de best verdienende instrumentale soundtrackalbums aller tijden.

In zijn jeugd werd Horner omringd door klassieke muziek en hij begon reeds op vijfjarige leeftijd piano te spelen. Toen hij nog maar tien jaar oud was, werd hij geïnspireerd door een uitvoering van Beethovens 7de Symfonie en besloot hij componist te worden. Horner verhuisde naar Londen om te studeren aan het Royal College of Music voordat hij de overstap maakte naar de Hamburgse Hochschule für Musik und Theater. Daar vond hij een mentor in de Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti. Bij Ligeti bestudeerde Horner muziek uit de Renaissance, wat zijn latere werk sterk zou beïnvloeden. James Horner keerde in de jaren 1970 terug naar Californië en behaalde een diploma in muziek en een doctoraat in muziektheorie en compositie aan de University of California, Los Angeles. Tijdens zijn studentenjaren componeerde James Horner verschillende concertstukken (Conversations, Spectral Shimmers).

Zijn ommezwaai naar filmmuziek gebeurde bij toeval. In 1978 kreeg James Horner de kans om muziek te schrijven voor studentenfilms aan het American Film Institute (AFI). Toen hij zijn muziek tot leven zag komen op het witte doek, werd hij op slag verliefd op het medium. In de filmmuziek vond hij eindelijk de ideale weerspiegeling van zijn fascinatie voor het narratieve potentieel van muziek. Zijn (commerciële) doorbraak kwam een paar jaar later toen hij de soundtrack componeerde voor Star Trek II: The Wrath of Khan in 1982.

In de daaropvolgende jaren componeerde James Horner soundtracks voor de films van Ron Howard (Cocoon, 1985; Apollo 13, A Beautiful Mind), James Cameron (Aliens, Titanic, Avatar), Jean-Jacques Annaud (The Name of the Rose, 1986; Enemy at the Gates, 2001; Black Gold, 2011; Wolf Totem, 2015) en Martin Campbell (The Mask of Zorro, 1998; The Legend of Zorro, 2005; Beyond Borders, 2003). In 1997 ontving Horner twee Academy Awards (voor Best Original Score en Best Original Song) voor zijn werk voor Titanic en het bijbehorende lied “My Heart Will Go On.” Daarnaast won hij drie Grammy Awards voor dit werk, wat zijn totaal aantal Grammy-beeldjes op zes bracht (en veertien nominaties). De International Film Music Critics Association nomineerde hem vier keer voor Film composer of the Year naast andere nominaties voor zijn werk. In 2002 werd James Horner genomineerd voor Soundtrack Composer of the Year door de WSA voor zijn score voor A Beautiful Mind. Hij werd nog drie keer genomineerd bij de WSA voor zijn composities voor Troy en Avatar in respectievelijk 2004 en 2010.

Simon Franglen vierkant
“James Horner was één van de iconen van de filmmuziek, een man die enkele van de meest memorabele en emotionele partituren creëerde die we ooit gehoord hebben. Ik kijk erg uit naar dit prachtige concert om het werk van mijn vriend te vieren.”
Simon Franglen

Praktische info

Op 17 oktober 2024 brengen Brussels Philharmonic en dirigent Dirk Brossé hulde aan deze onvergetelijke componist tijdens het filmmuziekconcert James Horner Tribute Concert in Muziekcentrum De Bijloke, waar een selectie van zijn partituren zal worden uitgevoerd. Simon Franglen, oud-collega en vriend van James Horner, zal aanwezig zijn. Franglen werkte mee aan verschillende scores van Horner, waaronder Titanic, Avatar, The Karate Kid (2010) en The Amazing Spider-Man (2012). Na het overlijden van James Horner in 2015 voltooide Simon Franglen zijn score voor The Magnificent Seven (2016). Als opvolger van zijn mentor en vriend als componist voor de Avatar franchise, componeerde Simon Franglen de score voor Avatar: The Way of Water (2022), waarvoor hij de WSA Discovery of the Year Award 2023 won. Franglen keert terug naar het WSA Ceremony & Concert op 16 oktober, waar zijn Avatar-score zal worden uitgevoerd.