09 20 okt. '24
555d5e8a a7c1 4b97 b35f 20cc3b60c8a0

Elke Marhöfer

Who does the Earth Think It Is? (Becoming Fire)

Editie 2021
56' - 2020 - Taal: Japans
Regisseur: Elke Marhöfer
Deze film begint met het volgen van mijn hond in onze, na een door bosbrand verschroeide, boomgaard in Sicilië. Het is zomer, en branden ontstaan dan – niet steeds vanzelf. Uit mijn kindertijd herinner ik me gesprekken van mijn vader met andere landbouwers uit de buurt over de beste periode om velden af te branden na de oogst. Ze wachtten op de juiste vochtigheidsgraad en een goede wind en waren voorzichtig opdat het vuur niet naar andere velden zou overslaan. Dan werd brand opeens verboden.

Deze film begint met het volgen van mijn hond in onze, na een door bosbrand verschroeide, boomgaard in Sicilië. Het is zomer, en branden ontstaan dan – niet steeds vanzelf. Uit mijn kindertijd herinner ik me gesprekken van mijn vader met andere landbouwers uit de buurt over de beste periode om velden af te branden na de oogst. Ze wachtten op de juiste vochtigheidsgraad en een goede wind en waren voorzichtig opdat het vuur niet naar andere velden zou overslaan. Dan werd brand opeens verboden. De rook, die natuurlijke aerosoldeeltjes voortbrengt, werd beschouwd als luchtvervuilend en een gezondheidsrisico. Tegelijkertijd werden landbouwmachines, vrachtwagens, auto’s, vliegtuigen, energiecentrales, verwarmings- en koelsystemen die fossiele brandstoffen verbranden als onproblematisch beschouwd. Tegen het eind van de jaren 1980 was de landbouwpraktijk van het afbranden van velden op het niveau van het landschap volledig verdwenen van het West-Duitse platteland. Vandaag zijn menselijke afbrandpraktijken in vele delen van de wereld bijna helemaal verdwenen en worden natuurlijke branden systematisch bestreden, volgens het principe dat ze de natuur schade toebrengen. En het is waar, vuur doodt – bepaalde bomen en vele organismen sterven wanneer het brandt. Maar vuur is ook bevorderlijk voor de ecologie. (Elke Marhöfer)

In de aanwezigheid van Elke Marhöfer

Image gallery

555d5e8a a7c1 4b97 b35f 20cc3b60c8a0

Generiek

Regisseur

Elke Marhöfer

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Duitsland, Japan

Jaar

2020

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?