11 22 okt. '22
555d5e8a a7c1 4b97 b35f 20cc3b60c8a0

Elke Marhöfer

Who does the Earth Think It Is? (Becoming Fire)

Courtisane: Selection 56' - 2020 - Taal: Japans - Formaat: DCP
Regisseur: Elke Marhöfer
Deze film begint met het volgen van mijn hond in onze, na een door bosbrand verschroeide, boomgaard in Sicilië. Het is zomer, en branden ontstaan dan – niet steeds vanzelf. Uit mijn kindertijd herinner ik me gesprekken van mijn vader met andere landbouwers uit de buurt over de beste periode om velden af te branden na de oogst. Ze wachtten op de juiste vochtigheidsgraad en een goede wind en waren voorzichtig opdat het vuur niet naar andere velden zou overslaan. Dan werd brand opeens verboden.
vr 22 okt.
17:30
Sphinx 3
Ondertitels: Engels

Deze film begint met het volgen van mijn hond in onze, na een door bosbrand verschroeide, boomgaard in Sicilië. Het is zomer, en branden ontstaan dan – niet steeds vanzelf. Uit mijn kindertijd herinner ik me gesprekken van mijn vader met andere landbouwers uit de buurt over de beste periode om velden af te branden na de oogst. Ze wachtten op de juiste vochtigheidsgraad en een goede wind en waren voorzichtig opdat het vuur niet naar andere velden zou overslaan. Dan werd brand opeens verboden. De rook, die natuurlijke aerosoldeeltjes voortbrengt, werd beschouwd als luchtvervuilend en een gezondheidsrisico. Tegelijkertijd werden landbouwmachines, vrachtwagens, auto’s, vliegtuigen, energiecentrales, verwarmings- en koelsystemen die fossiele brandstoffen verbranden als onproblematisch beschouwd. Tegen het eind van de jaren 1980 was de landbouwpraktijk van het afbranden van velden op het niveau van het landschap volledig verdwenen van het West-Duitse platteland. Vandaag zijn menselijke afbrandpraktijken in vele delen van de wereld bijna helemaal verdwenen en worden natuurlijke branden systematisch bestreden, volgens het principe dat ze de natuur schade toebrengen. En het is waar, vuur doodt – bepaalde bomen en vele organismen sterven wanneer het brandt. Maar vuur is ook bevorderlijk voor de ecologie. (Elke Marhöfer)

In de aanwezigheid van Elke Marhöfer

Image gallery

555d5e8a a7c1 4b97 b35f 20cc3b60c8a0

Generiek

Regisseur

Elke Marhöfer

Meer informatie

Taal

Japans

Ondertitels

Engels

Productielanden

Duitsland, Japan

Jaar

2020

Technische gegevens

Formaat
DCP

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.