08 19 okt. '24

Nu in de zalen: 'Tesnota'

A0bf4644673a684f22939da5edcde089458
Nieuws 24 jul. 2018
Films moeten missen tijdens het voorbije Film Fest Gent? Geen nood, we houden je op de hoogte van de release data in de Belgische bioscopen en de DVD-releases. Met deze week de release van 'Tesnota'.

Met 'Tesnota' maakt de debuterende Balagov zijn entree door de grote poort. De film volgt een jonge vrouw van Joodse afkomst, Ilana. Ze maalt niet om de tradities en de religieuze voorschriften waaraan haar ouders zo gehecht zijn en heeft zelfs een stiekeme relatie met een niet-Jood. Wanneer Ilana's broer en zijn verloofde ontvoerd worden, zien haar ouders geen andere oplossing dan Ilana uit te huwelijken aan een timide Joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Haar rol wordt vertolkt door de debuterende actrice Darya Zhovner, een subliem talent dat in elke scène de aandacht naar zich toe zuigt.

De beweeglijke schoudercamera en het 1,33-beeldformaat zitten de personages op de huid, waardoor 'Tesnota' nog confronterender wordt. Wie in is voor een brok intense, deraillerende cinema mag deze film onder geen beding missen.

Sinds 28 juni in de zalen

 • Voyage of Time - Terrence Malick
  Deze prent - ingesproken door Cate Blanchett - beschrijft niets minder dan de geschiedenis van de tijd en het universum. Nadat we getuige zijn van de geboorte van de sterren, neemt regisseur Malick ons mee naar de planeten en de zon, alvorens in de dieptes van de oceaan te duiken.

Sinds 6 juni in de zalen

 • A Prayer Before Dawn - Jean-Stéphane Sauvaire
  In 'A Prayer Before Dawn' van Jean-Stéphane Sauvaire word je met de neus op de feiten gedrukt: het leven in een Thaise gevangenis is geen vredig zomerkamp. De film vertelt het waargebeurde relaas van een jonge Britse drugsverslaafde die naar een van Thailands meest beruchte gevangenissen werd gestuurd.

Sinds 9 mei in de zalen:

 • Final Portrait - Stanley Tucci
  In 'Final Portrait' wordt de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti die bekend is om zijn uitgerekte sculpturen maar ook een zeer knap schilder was gespeeld door Geoffrey Rush. Deze biopic volgt hem in de periode dat hij een portret borstelt van de Amerikaanse auteur James Lord.

Sinds 28 maart in de zalen:

 • The Rider - Chloé Zhao
  Wanneer de jonge getalenteerde rodeorijder Brady een zwaar hoofdletsel oploopt na een ongeval met zijn paard, lijkt het alsof hij nooit meer zal kunnen paardrijden. En dus vult hij zijn dagen met de zorg voor zijn jongere zus Lilly en zijn beste vriend Lane, die eveneens een hersentrauma opliep.

Sinds 21 maart in de zalen:

 • God's Own Country - Francis Lee
  Johnny is een eenzame jongeman die iedereen naar de stad zag trekken terwijl hij achterbleef om zijn vader te helpen. Om zijn solitaire bestaan op de boerderij te vergeten, stort hij zich dan maar op alcohol en betekenisloze seks. Als zijn vader een beroerte krijgt en hij er tijdens het lammerseizoen alleen voor komt te staan, nemen ze - tegen zijn zin - een Roemeense hulp in dienst. Wanneer ze beiden met de schapen naar de heide trekken, verandert Johnny's initiële afkeer stilaan in een vurige aantrekkingskracht.

Sinds 14 maart 2018 in de zalen:

 • Tom of Finland – Dome Karukoski
  Touko Laaksonen, beter bekend onder zijn nom de plume Tom of Finland, werd beroemd om zijn homo-erotische potloodtekeningen van hypergespierde mannen in uniform. Minder belicht is de strijd die Laaksonen voerde om zijn geaardheid te verbergen in het oerconservatieve, naoorlogse Finland waar hij zich inliet met geheime affaires en clandestiene orgieën. Die woelige ervaringen stuwen het drama in deze meeslepende biopic van Dome Karukoski.

Sinds 7 maart 2018 in de zalen:

 • Oh Lucy! - Atsuko Hirayanagi
  In deze tragikomedie van Atsuko Hirayanagi draait het rond de wederwaardigheden van een Japanse loonslaaf van ruim in de vijftig genaamd Setsuko wiens wordt omgedoopt tot Lucy door haar overenthousiaste leraar Engels - pardon: Amerikaans-Engels - wiens klaslokaal zich in een schimmig liefdeshotel bevindt. Setsuko, die het ongeluk aantrekt, lijkt zich bewust het graf in te roken, maar de ontmoeting met de leraar, vertolkt door Josh Hartnett ('Penny Dreadful'), gooit haar leven volledig overhoop.

Sinds 21 februari 2018 in de zalen:

 • I, Tonya - Craig Gillespie
  Het waargebeurde 'I, Tonya' is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeetje met een talent groter dan zichzelf. Margot Robbie schittert als nooit tevoren als de verguisde Tonya Harding, terwijl Allison Janney als Tonya's moeder een filmpersonage voor de eeuwigheid neerzet. Regisseur Craig Gillespie ('Lars and the Real Girl') vindt met 'I, Tonya' een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering. De fotografie van de film was in handen van landgenoot Nicolas Karakatsanis, de vaste cinematograaf van Michaël R. Roskam.
 • A Ciambra - Jonas Carpignano
  'A Ciambra' is de tweede langspeelfilm van Jonas Carpignano (na het eveneens veelbekroonde 'Mediterranea') en werd geproduceerd door niemand minder dan Martin Scorsese. 'A Ciambra' vertelt het verhaal van de 14-jarige Pio die opgroeit in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Een krachtig coming of age-portret dat op het Film Fest Gent 2017 werd bekroond met de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek van componist Dan Romer. Eerder won de film al het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film in de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes 2017.

Sinds 14 februari 2018 in de zalen:

 • Charlie en Hannah gaat uit - Bert Scholiers
  Een van de meest eigenzinnige Vlaamse komedies ooit. De film is namelijk een ode aan het onstuimige stadsleven van hippe twintigers, bestaande uit studeren, flirten, seks en veel drank. En dat allemaal in een dromerige zwart-witfotografie. Een hyperkinetische rollercoaster die je, zoals het een goede vriend of film betaamt, op sleeptouw neemt langs de dingen des levens. 'Charlie en Hannah gaan uit' sloot Film Fest Gent 2017 af.
 • Call Me By Your Name - Luca Guadagnino
  Een ontroerend coming-of-ageverhaal over eerste liefde en seksueel ontwaken, met uitmuntende vertolkingen van nieuwkomer Timothée Chalamet en Armie Hammer, een verrukkelijke cinematografie van de Thaise cameraman Sayombhu Mukdeeprom ('Arabian Nights', 'Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives') en een exquise soundtrack met onder andere songs van Sufjan Stevens. Winnaar van de jongerenjury's Explore Award 2017.

Sinds 31 januari 2018 in de zalen:

 • The Shape of Water - Guillermo Del Toro
  Een horrorsprookje gesitueerd in het Amerika van begin de jaren zestig terwijl de Koude Oorlog op de achtergrond sluimert. Sally Hawkins ('Happy-Go-Lucky') speelt Elisa, een eenzame vrouw die gevangen zit in haar geïsoleerde leven. Dat verandert drastisch wanneer ze samen met haar collega Zelda een geheim experiment ontdekt in het uiterst beveiligde overheidslaboratorium waar ze beiden werken. Goed de voor Gouden Leeuw voor Beste Film in Venetië 2017.

Sinds 24 januari 2018 in de zalen:

Sinds 17 januari 2018 in de zalen:

 • Rabot - Christina Vandekerckhove
  Christina Vandekerckhove haar camera in de Rabotwijk, de armste buurt in Gent, waar drie sociale appartementsblokken met de sloophamer bedreigd worden. In deze microkosmos vangen we een glimp op van de laatste overgebleven bewoners, die het hoofd boven water trachten te houden - van daklozen over psychiatrische patiënten tot ex-gedetineerden. Een universele parabel over dromen, eenzaamheid en onze onverschilligheid tegenover elkaar.

Sinds 10 januari 2018 in de zalen:

 • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri - Martin McDonagh
  De derde film van de Britse regisseur en toneelauteur Martin McDonagh ('In Bruges', 'Seven Psychopaths') vermengt als geen ander zwarte humor met diepsnijdende drama's over verlies en rouw. Een mix van Shakespeare en western die ontroert, doet lachen en de toeschouwer niet overdondert met speciale effecten.
 • Resurrection - Kristof Hoornaert
  'Resurrection' is het speelfilmdebuut van Oostendenaar Kristof Hoornaert die eerder hoge ogen gooide met zijn kortfilms 'Kaïn', 'The Fall' en 'Empire'. Producenten van de film zijn Geoffrey Enthoven en Mariano Vanhoof, het duo achter onder meer 'My First Highway' en 'Hasta la vista'. Hoornaerts parabel rust op een meesterlijke vertolking van Johan Leysen en fraai camerawerk van de Litouwer Rimvydas Leipus (bekend van 'Khadak').

Sinds 3 januari 2018 in de zalen:

 • El presidente (The Summit) - Santiago Mitre
  Tijdens een topbijeenkomst van alle Latijns-Amerikaanse staatshoofden in een afgelegen hotel in de Andes, wordt de Argentijnse president Hernán Blanco geconfronteerd met een corruptiezaak waarin zijn dochter verwikkeld is. Terwijl hij worstelt om het schandaal dat zijn carrière en zijn familie bedreigt, op te lossen, moet hij ook op continentale schaal voor politieke en economische belangen vechten.

Sinds 27 december 2017 in de zalen:

 • On Body and Soul - Ildiko Enyedi
  'On Body and Soul' wisselt droomsequenties vol prachtige breedbeeldshots van wilde dieren af met subtiele humor en tragiek. Een klein meesterwerk van een in Europa onderbelichte regisseuse. Bekroond met de Gouden Beer Berlijn 2017.

Sinds 20 december 2017 in de zalen:

 • A Man of Integrity - Mohammad Rasoulof
  Een krachtig en ongemeen moedig drama waarin Rasoulof zijn thuisland Iran portretteert als een autoritaire samenleving zonder enig moreel kompas, waar corruptie en samenzweringen hoogtij vieren. De film haalt het maximum uit de hoofdvertolking van acteur Reza Akhlaghirad en puurt een fatalistische, grimmige sfeer uit de winterse landschappen van landelijk Iran.
 • Wonderstruck - Todd Haynes
  Een melodrama om het warm van te krijgen, naar de jeugdroman van Brian Selznick ('Hugo') die ook het scenario schreef.

Sinds 13 december 2017 in de zalen:

 • Façades - Kaat Beels & Nathalie Basteyns
  'Façades' is een beklemmend drama over geheimen, huwelijksperikelen en jeugdtrauma's, geheel in de stijl van Jonathan Glazers mysterieuze films ('Birth', 'Under the Skin') en Edward Hoppers desolate schilderijen.

Sinds 6 december 2017 in de zalen:

 • Les Gardiennes - Xavier Beauvois
  1915. Terwijl de mannen aan het front vechten voor het vaderland, bestieren de onvermoeibare Hortense en haar dochter op het platteland de familieboerderij. Regisseur Xavier Beauvois ('Des hommes et des dieux') laaft zich op een intieme manier aan de schoonheid en mysteries van het Franse platteland, onaangeroerd door het oorlogsgeweld.
 • Il colore nascoste delle cose - Silvio Soldini
  De onstuimige wereld van onmogelijke liefdes! Tussen Teo, een succesvolle reclameman met een turbulent liefdesleven, en Emma, een getrouwde vrouw die op haar zestiende blind werd. Des te vuriger hun relatie wordt, des te hoger de onrust in beider levens oplaait. Geef Soldini een mix van overspel, intrige en liefdesperikelen en hij zorgt voor vuurwerk.
 • Suburbicon - George Clooney
  Over deze film zei regisseur Clooney: "De film begint als een Disneyprent, maar wordt naar het einde toe een soort acid trip." Naar een scenario van de broers Coen.
 • Tueurs - François Troukens & Jean-François Hensgens
  Het speelfilmdebuut van Jean-François Hensgens en ex-topcrimineel François Troukens. Deze misdaadthriller, met belangrijke bijrollen voor onze Kevin Janssens en Johan Leysen, volgt de beruchte Frank Valken tijdens zijn laatste grote overval.

Sinds 29 november 2017 in de zalen:

 • Thelma - Joachim Trier
  Dankzij een bijzondere mix van coming of age, horror- en thrillerelementen levert de Noorse meestercineast met 'Thelma' zijn meest gedurfde en fascinerende film tot op heden af.

Sinds 22 november 2017 in de zalen:

 • The Square - Ruben Östlund
  Een film boordevol originele ideeën en rake observaties over de "aap" in ieder van ons - goed voor de Gouden Palm in Cannes 2017!

Sinds 15 november 2017 in de zalen:

 • Zagros - Sahim Omar Kalifa
  Een hartverscheurend melodrama over een man die het beste wil voor zijn familie en hemzelf. Winnaar van de Grand Prix voor Beste Film!
 • You Were Never Really Here - Lynne Ramsay
  een grimmige karakterstudie vermomd als misdaadverhaal met in de hoofdrol Joaquin Phoenix wiens personage Joe het broertje lijkt van Travis Bickle uit Martin Scorsese's 'Taxi Driver'.

Tags

Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?