World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
A Ciambra
Gearchiveerd: A Ciambra (2017)

regisseur: Jonas Carpignano

componist: Dan Romer
Met: Pio Amato, Koudous Seihon, Iolanda Amato, e.a.

Gearchiveerd
duur: 118 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie

Met zijn gelijknamige kortfilm 'A Ciambra' won Jonas Carpignano in 2014 als prille dertiger de Discovery Award van de Semaine de la Critique in Cannes. Daarin voerde hij de jonge niet-acteur Pio Amato op die al zuipend een dickensiaanse opvoeding krijgt in Ciambra, een Zuid-Italiaanse zigeunerfavela. Het bleek het begin van een vruchtbare samenwerking, want zowel de getalenteerde kwajongen als de verpauperde buurt in Calabrië waren opnieuw aanwezig in Carpignano's speelfilmdebuut 'Mediterranea' (2015). Dit sombere migratiedrama toonde een neorealistisch portret van twee vluchtelingen op zoek naar een beter leven, die na het kapseizen van hun boot in Calabrië stranden (waar ze Amato tegenkomen). Die onverbloemde schets over de Europese vluchtelingencrisis torpedeerde Carpignano van de ene dag op de andere tot een wereldwijd festivalfenomeen. Zelfs Martin Scorsese, de Amerikaanse meestercineast wiens outsiderportretten mainstreamhits werden, was onder de indruk van de ruige karakter- en situatieschets. Toen Scorsese wat later een fotoboek onder ogen kreeg waarin de jonge Italiaans-Amerikaanse cineast Ciambra sfeervol in beeld brengt, vroeg Scorsese naar het script van zijn nieuwste film 'A Ciambra', een coming-of-agedrama dat (opnieuw) focust op Pio Amato en Calabrië. Niet veel later kwam hij als producent aan boord. "Scorsese was mijn spirituele gids", vertelt Carpignano daarover. "Hij gaf me advies, zonder echt hard in te grijpen. Maar zijn opmerkingen waren belangrijk, in die mate dat zijn aanwezigheid het eindresultaat beïnvloedde."

"Ramptoerisme en compassie zijn niet aan deze cineast besteed. Passie daarentegen des te meer."

Of de hand van de Amerikaanse meester echt voelbaar is, moet je zelf ontdekken. Wat wel zeker is, is dat Carpignano dankzij de docu-achtige benadering van Pio's coming of age en diens arme omgeving zijn eigen stem nog zelfzekerder laat klinken. Samen met Tim Curtins observerende vlieg-op-de-muur-camera en de montage van Affonso Gonçalves zorgt dat ervoor dat hij met 'A Ciambra' opnieuw een eigenzinnige en rijkgeschakeerde schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië aflevert. Wie een zwaar aangezet, in pathos badend portret verwacht van een Europa in crisis komt bedrogen uit. Ramptoerisme en compassie zijn niet aan deze cineast besteed. Passie daarentegen des te meer. (J.D.B.)

Credits

regisseur: Jonas Carpignano
componist: Dan Romer
producent: Rodrigo Teixeira, Paolo Carpignano, Jon Coplon, Christoph Daniel, Gwyn Sannia, Marc Schmidheiny, Ryan Zacarias
scenario: Jonas Carpignano
montage: Affonso Gonçalves
fotografie: Tim Curtin

productiehuis: Stayblack

Meer info

dialoog: Italiaans
ondertitels: Nl ond.
Land: Italië - Verenigde Staten - Brazilië - Duitsland - Frankrijk - Zweden
jaar: 2017

Officiële site

Filmografie

JONAS CARPIGNANO (1984): La casa d'Argento Bava (2006, short), Resurrection Man (2010, short), Bayou Black (2011, short), A Chjàna (2012, short), A Ciambra (2014, short), Mediterranea (2015), A Ciambra (2017).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools