World soundtrack awards
 
Charlie en Hannah gaan uit
Gearchiveerd: Charlie en Hannah gaan uit - Charlie and Hannah's Grand Night Out (2017)

regisseur: Bert Scholiers

componist: Chrisnanne Wiegel
Met: Daphne Wellens, Evelien Bosmans, Patrick Vervueren, Jeroen Van Dyck, Frances Lefebure, e.a.

Gearchiveerd
duur: 75 minuten
Komedie, Romantisch

Gala Premières en speciale evenementen

Film Fest Gent's Grand Night Out
Naar jaarlijkse gewoonte sluit Film Fest Gent af met een Official Closing Night. Na de vertoning van 'Charlie en Hannah gaan uit' is het tijd voor hét feest van het jaar: Film Fest Gent's Grand Night Out. Naast tickets voor enkel de filmvoorstelling zijn ook combitickets film + party verkrijgbaar: €25 (inclusief drankbonnen t.w.v €10)

Sommige cineasten worden een begrip ná hun debuut, anderen lang ervoor. Dankzij zijn writing credits voor Hilde Van Mieghems 'Smoorverliefd' (2010) en 'Sprakeloos' (2017) behoort de 33-jarige Bert Scholiers tot die laatste categorie. Dat zijn ambitie zich niet tot schrijven alleen beperkt, was in 2014 al duidelijk. Toen werd het script van zijn passieproject 'Charlie en Hannah gaan uit', een komedie over twee Antwerpse hartsvriendinnen die een knotsgekke nacht beleven, geselecteerd voor de prestigieuze Cinémart, de coproductiemarkt van het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Sindsdien werkte Scholiers samen met talenten als Evelien Bosmans, Daphne Wellens en Hans Bruch Jr. - de cinematograaf van onder andere 'Lucifer' (2014) en 'Het vijfde seizoen' (2012) - aan één van de meest eigenzinnige Vlaamse komedies ooit. 'Charlie en Hannah gaan uit' is namelijk een ode aan het onstuimige stadsleven van hippe twintigers, bestaande uit studeren, flirten, seks en veel drank. En dat allemaal in een dromerige zwart-witfotografie.

"Een ode aan het onstuimige stadsleven van hippe twintigers, bestaande uit studeren, flirten, seks en veel drank."

"Mijn film draait volledig om de personages. Met kleur werken zou me misschien te veel daarvan hebben afgeleid", zei Scholiers eerder tegen Focus Knack. "Films die zich in grootsteden afspelen zijn vaak gebaat bij zwart-wit. Ze worden romantischer, krijgen een magisch kantje. Denk aan 'Manhattan' (1979) van Woody Allen of 'Frances Ha' (2012) van Noah Baumbach." Niet toevallig haalt hij net die cineasten aan, want beiden zijn belangrijk voor de mumblecore-komedie: de ene is de grondlegger van het praatzieke zwart-wit-indiegenre, de andere is vandaag de grootste pleitbezorger van dit soort komische praatprenten. Met zijn indrukwekkende debuut sluit ook Scholiers zich aan bij deze mumblecore-traditie, al neemt hij graag verrassende wendingen. Zo begint zijn film als een geüpdatete versie van Éric Rohmers 'Ma nuit chez Maud' (1969) om daarna in een stroomversnelling te raken dankzij de wilde psychedelische omwegen van Hannah (Daphne Wellens) en Charlie (Evelien Bosmans). Zelfs een planeet waar pratende borsten de normaalste zaak van de wereld zijn, ligt op hun route. Kortom: 'Charlie en Hannah gaan uit' is een hyperkinetische rollercoaster die je, zoals het een goede vriend of film betaamt, op sleeptouw neemt langs de dingen des levens. (J.D.B.)

FFG Daily Talkies met cast en crew
Op vrijdag 20 oktober zijn regisseur-scenarist Bert Scholiers en actrices Daphne Wellens, Evelien Bosmans en Frances Lefebure de centrale gasten tijdens de Film Fest Gent Daily Talkies, lees hier meer.

Credits

regisseur: Bert Scholiers
componist: Chrisnanne Wiegel
producent: Marc Goyens, Tomas Leyers
scenario: Bert Scholiers
montage: Nico Leunen & Thomas Pooters
fotografie: Hans Bruch Jr.

productiehuis: Minds Meet

Meer info

dialoog: Nederlands, Frans, Italiaans
ondertitels: Eng ond.
Land: België
jaar: 2017

Officiële site

Filmografie

BERT SCHOLIERS (1984): First Date (2010, short), Charlie en Hannah gaan uit (2017).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools