09 20 okt. '24

‘Los delincuentes’ van Rodrigo Moreno en muziek van ‘Poor Things’ grote winnaars op 50ste editie Film Fest Gent

Los delincuentes voor header nieuwsbericht
Nieuws 20 okt. 2023
De verraderlijke tragikomedie Los delincuentes van de Argentijnse regisseur Rodrigo Moreno heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen op de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent. De Internationale Jury was onder de indruk van het unieke ritme en de heerlijke absurditeit van Moreno's entertainende langspeler. De debuterende filmcomponist Jerskin Fendrix ontving de Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek dankzij zijn opvallende score voor Poor Things, de nieuwste creatieve uitspatting van Yorgos Lanthimos. Nog in de Officiële Competitie ging een Special Mention naar de acteurs Greta Lee, Yoo Teo en John Magaro voor hun performances in Past Lives van Celine Song.

Grand Prix voor Beste Film

Vrijdagavond, 20 oktober, is de Officiële Competitie van de 50ste editie van Film Fest Gent tot haar einde gekomen met een awardceremonie gevolgd door de vertoning van de slotfilm The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki). Een ongelooflijk diverse line-up van twaalf films, waaronder vijf langspeeldebuten, zorgde voor een mooie strijd, overschouwd door de Internationale Jury. Deze bestond dit jaar uit Sébastien Lifshitz (Jury President), Lukas Dhont, Anne Dorval, Jessica Kiang, Jacqueline Lentzou, Juanita Onzaga en Colin Stetson.

International Jury Jeroen Willems6© Jeroen Willems

De jury besliste uiteindelijk om de Grand Prix voor Beste Film uit te delen aan de speelse, meanderende en atypische "heist movie" Los delincuentes. In Rodrigo Moreno's milde misdaadkomedie vol plottwists neemt een Argentijnse bankbediende het risico van zijn leven, wanneer hij besluit de bank waar hij werkt te beroven. Het leidt tot een verrassende reis doorheen eclectische episodes. Los delincuentes is de eerste Argentijnse film die de Grand Prix wint op Film Fest Gent.

De motivatie van de jury: "De oorzaak van veel ellende in het moderne leven is dat we getraind zijn om zoveel te willen, terwijl we eigenlijk zo weinig nodig hebben. Onze politieke en tegelijk enorm vermakelijke winnaar droomt van een revolutie tegen dit systeem. Zoals alle dromen is deze film vreemd en surrealistisch, vol ondeugendheid, melancholie en onverwachte waarheden. Het unieke ritme waarin het banale en alledaagse worden opgetrokken tot een toonhoogte van heerlijke absurditeit zorgt voor een eigenaardige heist movie. Eentje die met een scherp, speels gevoel voor humor duidelijk maakt dat het geen diefstal is als je terugsteelt wat al van jou is. Van het kleinste motief tot het grootste gebaar herinnert deze subversieve, provocerende en grappige film ons eraan hoe bevrijding eruitziet, omdat ook de film zelf vrij is. Vrij van de oude regels. Vrij om de heuvels van de oneindige mogelijkheden van cinema in te trekken. Vrij om zijn taal opnieuw uit te vinden, net zoals zijn stuntelende personages zichzelf opnieuw uitvinden. Een geïnspireerde jury kent de Grand Prix voor Beste Film unaniem toe aan Rodrigo Moreno's Los delincuentes."

De Grand Prix komt met een distributiepremie van € 20.000 ter ondersteuning van de Belgische release (in april 2024) door Imagine Film Distribution en een mediacampagne ter waarde van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen.

Georges Delerue Award Poor Things
Award Ceremony 9© Johannes De Bruycker

Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek

Muziek zit ingebakken in het DNA van Film Fest Gent. Elk jaar heeft de Officiële Competitie een focus op de impact van muziek en geluid op film. Daarom is de Georges Delerue Award voor Beste Muziek of Sounddesign een van de belangrijkste prijzen op het festival. De jury, waarin ook componist & saxofonist Colin Stetson zetelde, gaf de Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek aan Jerskin Fendrix voor zijn score voor Poor Things van regisseur Yorgos Lanthimos. Het is de allereerste filmscore van Jerskin Fendrix.

De jury: "Zelden kom je in cinema een score tegen die niet alleen de vertelling ondersteunt, maar ook zelf een verteller is. Dit is muziek die het avontuur niet schuwt, die trots en gedurfd is, teder en vol grappen. Ze knipoogt naar de geschiedenis en herinnert ons aan de stille film, die allesbehalve stil was. En ze geeft commentaar op de moderniteit, vooral op hoe vrouwen en mannen - die arme, arme dingen - vandaag de dag nog steeds met elkaar worstelen over controle en bevrijding. Binnen deze score is er zwart en wit, naast alle kleuren van de regenboog en paar die alleen bestaan in je wildste verbeelding. Er zijn passages die je laten lachen en huilen op hetzelfde moment. En er zijn delen die, net als onze dappere heldin, dansen alsof ze nog maar net het plezier van voeten hebben ontdekt. Met metaforische instrumenten als volwassenheid en de instincten van de kindertijd evolueert deze score van naïviteit naar wijsheid, terwijl het nooit het duizelingwekkende plezier verliest van gewoon te leven. De Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek gaat naar Jerskin Fendrix voor zijn score voor het fantastische Poor Things van Yorgos Lanthimos."

Aan de prijs is naast een distributiepremie van € 10.000 voor de Belgische distributeur Searchlight Pictures (release van de film op 17 januari) ook een mediacampagne van € 12.000 verbonden, waarvan € 5.000 in De Morgen.

Special Mention Past Lives

Special Mention in Officiële Competitie

Een sterke Officiële Competitie met memorabele acteerpresaties van zowel nieuw talent als ervaren acteurs zorgde ervoor dat de jury een Special Mention uitreikte. De zeven juryleden werden geraakt door de prestaties van Greta Lee, Yoo Teo en John Magaro in Past Lives, het semi-autobiografische debuut van Celine Song. Past Lives capteert de melancholie van gemiste (en gewonnen) kansen en wordt nu al getipt als kanshebber voor de Oscars volgend jaar.

De jury: "In een uitzonderlijk sterke competitie willen we een trio van acteurs uitlichten dat ons enorm heeft ontroerd. De acteurs creëren een perfect uitgebalanceerd portret, niet van een clichématige driehoeksverhouding, maar van mensen die - ondanks ambitie, ego's en culturele afstand - alle verschillende soorten liefde die iemand voor een ander kan voelen, proberen uit te dragen. Als erkenning voor de delicate en moeilijke oefening van het belichamen van personages die in een baan om elkaar heen draaien en elk hun eigen zwaartekracht hebben, kent de jury een Special Mention toe aan Greta Lee, Yoo Teo en John Magaro, de hoofdrolspelers van Celine Songs bloedmooie film Past Lives."

The Searchers brengt Past Lives uit in de Belgische zalen op 20 december.

Kortfilmprijzen

Op zondag 15 oktober werden al de winnaars van de kortfilmcompetities op FFG aangekondigd. De kortfilmjury bestond uit Savina Petkova, Fenne Kuppens en Lois Patiño. A Kind of Testament van Stephen Vuillemin ontving de Award for Best International Short (powered by Nationale Loterij). Beautiful Men van Nicolas Keppens kreeg een Special Mention. In de Competition for Belgian Student Shorts werd In attesa di una tempesta solare van Evi Cats bekroond met de Award for Best Belgian Student Short (powered by Amplo). Er was in die competitie een Special Mention weggelegd voor Melantroop van Vibe Stalpaert. Het publiek koos dan weer Oiseau de passage van Victor Dupuis als winnaar van de Audience Award for Best Belgian Student Short (powered by THEPACK).

Explore Award

Op donderdag riep de Explore Zone Jury Marija Kavtaradze's Slow uit tot winnaar van de Explore Award 2023. Kavtaradze's tweede film is een romantisch drama over de relatie tussen de danseres Elena en gebarentaaltolk Dovydas. Ze baden in de liefde voor elkaar. Maar waar Elena de sensualiteit fysiek belichaamt en intens wil ervaren, bekent Dovydas dat hij aseksueel is en geen seksuele aantrekkingskracht voelt. Ondanks dat verschil komen ze samen tot een eigen intieme taal. De jongerenjury was erg geraakt door de film: "Slow legt intimiteit vast op een tedere en ontwapenende manier en bespreekt aseksualiteit zoals die zelden op televisie of film te zien is." Voorlopig heeft Slow nog geen distributie in ons land. De Belgische distributeur die de film oppikt, kan dankzij de Explore Award rekenen op een mediacampagne ter waarde van € 27.000 in De Morgen, Knack Focus en op MNM.

De Explore Zone-jury besloot ook om een Special Mention uit te delen aan The Sweet East, het regiedebuut van de Amerikaanse cinematograaf Sean Price Williams (de vaste DoP van de Safdies). De film heeft alles om een moderne cultklassieker te worden, inclusief een steractrice in wording (Talia Ryder), een DIY-punk-attitude en bizarre plotwendingen.

De jury: "The Sweet East voelt als een hedendaagse hervertelling van Alice in Wonderland, gemaakt voor een generatie die zich bevindt in een politieke limbo, een maatschappij verscheurd door extremen, waarin de huidige jeugd niets anders wil dan puur escapisme."

Op maandag 23 oktober kondigt Film Fest Gent de winnaar aan van de Audience Award (powered by North Sea Port).

Palmares

Official Competition

 • Grand Prix voor Beste Film
  Los delincuentes
  van Rodrigo Moreno
 • Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek
  Jerskin Fendrix voor zijn muziek voor Poor Things van Yorgos Lanthimos
 • Special Mention
  Greta Lee, Yoo Teo en John Magaro
  voor hun rollen in Past Lives van Celine Song

Explore Zone

 • Explore Award 2023
  Slow van Marija Kavtaradze
 • Special Mention
  The Sweet East van Sean Price Williams

Joseph Plateau Honorary Awards

 • Ryûsuke Hamaguchi, filmmaker
 • Terence Davies (postuum), filmmaker

International Short Film Competition

 • Award for Best International Short - powered by Nationale Loterij
  A Kind of Testament
  (Stephen Vuillemin)
 • Special Mention
  Beautiful Men
  (Nicolas Keppens)

Competition for Belgian Student Shorts

 • Award for Best Belgian Student Short - powered by Amplo
  In attesa di una tempesta solare (Evi Cats)
 • Special Mention
  Melantroop (Vibe Stalpaert)
 • Audience Award for Best Belgian Student Short - powered by THEPACK
  Oiseau de passage
  (Victor Dupuis)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?