09 20 okt. '24

'Slow' van Marija Kavtaradze wint Explore Award op Film Fest Gent 2023

Slow still
Nieuws 19 okt. 2023
Het romantische Slow, de tweede film van de Litouwse regisseur Marija Kavtaradze, werd op de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent bekroond met de Explore Award van de jongerenjury. Een Special Mention ging uit naar het picareske The Sweet East van regisseur Sean Price Williams en scenarist Nick Pinkerton.

Elke editie schakelt Film Fest Gent een aantal enthousiaste cinefielen tussen 18 en 26 jaar in om zich te laven aan de films met de tag 'Explore Zone', die een selectie verzamelt van films die nauw aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Aan het eind van de rit reikt deze jongerenjury de toonaangevende Explore Award uit. Dit jaar bestond de jury uit Robin Van Kerckhoven, Marie van den Eeden, Carice van Heusden, Nathan Everaert, Helene Van den Broeck en Rune Callewaert. Zij werden bijgestaan door Imane Boudadi van MNM, die het zestal op geregelde tijdstippen aan de tand voelde. Uiteindelijk riep de jury Slow van Marija Kavtaradze uit tot de winnaar in een competitie met zestien films, waaronder ook Belgische blikvangers Holly (Fien Troch), Here (Bas Devos) en Amal (Jawad Rhalib).

Slow is pas de tweede film van de Litouwse Marija Kavtaradze en is een bloedmooi romantisch drama over de relatie tussen de danseres Elena en gebarentaaltolk Dovydas. Het is grote liefde tussen de twee. Waar Elena de sensualiteit fysiek belichaamt en intens wil ervaren, bekent Dovydas dat hij aseksueel is en geen seksuele aantrekkingskracht voelt. Ondanks dat verschil komen ze samen tot een eigen intieme taal.

De jongerenjury was onder de indruk: "Slow legt intimiteit vast op een tedere en ontwapenende manier en bespreekt aseksualiteit zoals die zelden op televisie of film te zien is."

Voorlopig heeft Slow nog geen distributie in ons land. De Belgische distributeur die de film oppikt, kan dankzij de Explore Award rekenen op een mediacampagne ter waarde van € 27.000 in De Morgen, Knack Focus en op MNM.

Slow Explore Award 2023

Special Mention voor 'The Sweet East' van Sean Price Williams

De Explore Zone-jury besloot ook om een Special Mention uit te delen aan The Sweet East, het regiedebuut van de Amerikaanse cinematograaf Sean Price Williams (de vaste DoP van de Safdies). De film heeft alles om een moderne cultklassieker te worden, inclusief een steractrice in wording (Talia Ryder), een DIY-punk-attitude en bizarre plotwendingen.

De jury: "The Sweet East voelt als een hedendaagse hervertelling van Alice in Wonderland, gemaakt voor een generatie die zich bevindt in een politieke limbo, een maatschappij verscheurd door extremen, waarin de huidige jeugd niets anders wil dan puur escapisme."

Het scenario van deze intelligente roadmovie werd overigens geschreven door Nick Pinkerton, filmcriticus en de mentor van de Young Critics Workshop op Film Fest Gent. De Explore Award Ceremony werd gevolgd door een screening van The Sweet East.

Explore Award 2023 photo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?