09 20 okt. '24

Laurence Rosenthal: Music for Film and Television

Laurence Rosenthal piano shot
Nieuws 12 sep. 2023
Film Fest Gent presenteert met trots Laurence Rosenthal: Music for Film and Television: het filmfestival-album van 2023 met gloednieuwe studio-opnames van geselecteerde composities van Laurence Rosenthal die uitgevoerd zijn door Brussels Philharmonic en gedirigeerd zijn door Film Fest Gent-muziekdirecteur Dirk Brossé.
Dirk Brossé en Laurence Rosenthal

De Amerikaanse componist Laurence Rosenthal behoort tot een van de grootste wanneer het over de film-, televisie- en theatermuziek gaat. Zijn carrière in film- en televisiecompositie, die in de jaren 1950 begon, omvat niet minder dan zes decennia en heeft geresulteerd in talloze onderscheidingen en prijzen, waaronder twee Academy Award en Golden Globe nominaties, zeven Emmy Awards (met nog eens zes nominaties) en de World Soundtrack Lifetime Achievement Award in 2023. Laurence Rosenthal staat hoog aangeschreven bij zowel critici van filmmuziek als componisten. Hij is een enorm getalenteerde en veelzijdige componist die films en televisieseries keer op keer heeft verrijkt met prachtig vormgegeven scores die zowel intellectueel boeiend als emotioneel ontroerend zijn.

Voor dit historische album - de eerste heropname geheel gewijd aan het oeuvre van Laurence Rosenthal - zijn de meeste sets nieuw gecreëerd in samenwerking met de componist zelf en WSA Advisory Board lid Robert Townson. Dat gebeurde op basis van de originele manuscripten in het archief van de componist. Hoogtepunten zijn onder andere aanzienlijke composities van Arthur Penn’s The Miracle Worker, de Oscar-genomineerde score voor Becket, de epische western score van de componist voor The Return of a Man Called Horse, de Saturn Award-genomineerde score voor Clash of the Titans en de miniserie Mussolini: The Untold Story.

WSA-album 2023: studio recordings with Brussels Philharmonic

Een aantal stukken zijn nog nooit eerder op een album verschenen, namelijk de score uit de documentaire Michelangelo: The Last Giant, waarmee de componist zijn allereerste Emmy Award won, de herziene versie van de “Main Title” uit Requiem for a Heavyweight en de score uit Young Indiana Jones and the Hollywood Follies. Deze laatste is een televisiefilm die aansluit op George Lucas’ serie The Young Indiana Jones Chronicles, waarvoor Laurence Rosenthal het veelgeprezen en belangrijkste themanummer schreef. De twee hoogtepunten zijn uiteindelijk een herziening van de finale uit A Raisin in the Sun en een nieuwe versie van het beroemde muziekstuk uit Fantasy Island dat speciaal voor dit album gecomponeerd werd door de componist.

Laurence Rosenthal cover V3

Het album Laurence Rosenthal: Music for Film and Television wordt uitgebracht tijdens de 50ste jubileumeditie van Film Fest Gent in oktober 2023 en is gelicentieerd onder Silva Screen Records. Het is de 18de titel in de aanhoudende reeks van jaarlijkse filmmuziek-albums van Film Fest Gent, met nieuwe studio-opnames van Brussels Philharmonic en Dirk Brossé die enkele van ‘s werelds grootste partituren een langer leven geven na de films. Eerdere opnames lieten het werk horen van Craig Armstrong, Angelo Badalamenti, Marco Beltrami, Terence Blanchard, Carter Burwell, Mychael Danna, Cliff Martinez, Mark Isham, Alan Silvestri, Ryuichi Sakamoto, Shigeru Umebayashi en Gabriel Yared.

Album nu te koop

Het WSA-album Laurence Rosenthal: Music for Film and Television voor de 50ste editie van Film Fest Gent is verkrijgbaar en te bestellen via de Film Fest Gent Webshop.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?