09 20 okt. '24

Gift, gloednieuwe film van Ryûsuke Hamaguchi, in wereldpremière op FFG met live muziek door Eiko Ishibashi

GIFT still 2023 NEOPA Fictive 1
Nieuws 25 jul. 2023
Multi-instrumentalist & componist Eiko Ishibashi en de Oscargenomineerde filmmaker Ryûsuke Hamaguchi werken na het veelgeprezen Drive My Car opnieuw samen. Hun gloednieuwe film draagt de titel Gift en is geschreven en geregisseerd door Hamaguchi. Gift gaat in wereldpremière op Film Fest Gent - in het programma VIDEODROOM - met een score live uitgevoerd door Ishibashi. VIDEODROOM is een samenwerking tussen Film Fest Gent en Kunstencentrum VIERNULVIER.

Koop tickets voor Gift: Eiko Ishibashi x Ryûsuke Hamaguchi

Op 18 oktober 2023 verwelkomen Film Fest Gent en Kunstencentrum VIERNULVIER de gerenommeerde Japanse muzikant en componist Eiko Ishibashi. Ze zal live haar muziek brengen bij Gift, een nieuwe langspeelfilm van Ryûsuke Hamaguchi, wiens vorige film Drive My Car de Oscar voor Beste Internationale Film won. Deze nieuwste samenwerking van het duo is ontwikkeld in combinatie met Hamaguchi's speelfilm Evil Does Not Exist, die dezelfde beelden en hetzelfde scenario op een andere manier benadert. Evil Does Not Exist gaat in première op het 80ste filmfestival van Venetië.

Gift wordt vertoond en opgevoerd in het VIDEODROOM-programma, de jaarlijkse droomdate tussen Film Fest Gent en Kunstencentrum VIERNULVIER. VIDEODROOM is een eigenzinnig huwelijk tussen muziek en cinema, en biedt een eclectische smeltkroes van audiovisuele voorstellingen.

Ontdek het VIDEODROOM-programma

GIFT still 2023 NEOPA Fictive 1© 2023 NEOPA / Fictive

Gift

Gift is geschreven en geregisseerd door de Oscargenomineerde regisseur Ryûsuke Hamguchi. De film speelt zich af in Mizubiki Village in Nagano, een stad gelegen nabij Tokio op een plateau rijk aan natuur. Immigratie heeft er gradueel haar weg gevonden. Takumi en zijn dochter Hana, die er al generaties wonen, leiden een bescheiden leven gestoeld op de cyclus van de natuur. Op een dag worden er plannen gesmeed om een glampingsite te bouwen in de buurt van Takumi's huis: een eventbureau, dat in financiële problemen verkeert door de COVID-crisis, heeft overheidssteun gekregen en wil het plan doorvoeren. Maar de ontdekking dat ze van plan zijn afvalwater te lozen in de waterbron van het dorp zorgt voor grote onrust en heeft een grote impact op het leven van Takumi.

Productie: NEOPA Inc. x Fictive LLC
Eiko Ishibashi performt live haar score tijdens de vertoning van de film.
Tickets voor deze vertoning zijn nu al te koop via VIERNULVIER.

E Iko Ishibashi Photo by Seiji Shibuya 1© Seiji Shibuya

Eiko Ishibashi

Eiko Ishibashi is een muzikaal fenomeen dat al jaren stijlen en genres combineert, van chamber pop en musique concrète tot jazz-improv, prog en noise. Ze werkte al samen met artiesten als Jim O'Rourke, Keiji Haino, Charlemagne Palestine, Merzbow, Giovanni Di Domenico, Phew en vele anderen. In 2016 maakte ze haar debuut als filmcomponist met de score voor Albino's Tree, waarna ze in 2021 de muziek schreef voor Ryûsuke Hamaguchi's Oscarwinnende film Drive My Car. Ishibashi's betoverende score kreeg lovende reacties en bezorgde haar de Discovery of the Year Award op de 22ste editie van de World Soundtrack Awards in Gent.

Profile picture Ryusuke Hamaguchi

Ryûsuke Hamaguchi

Ryûsuke Hamaguchi, een alumnus van de Graduate School of Film & New Media aan de Tokyo University of Arts, verwierf in 2008 internationaal belangstelling met zijn afstudeerfilm Passion. Het vijf uur durende Happy Hour (2015) viel op meerdere internationale festivals in de prijzen. Met Wheel of Fortune and Fantasy (2021) won Hamaguchi een Zilveren Beer (Grote Prijs van de Jury) op de Berlinale. Drive My Car (2021) werd een wereldwijd succes. De film won de prijs voor beste scenario op het 74ste filmfestival van Cannes en de Oscar voor Beste Internationale Film.

World Soundtrack Awards 2023

Naast Nicola Piovani en Laurence Rosenthal is Eiko Ishibashi een van de prominente gasten op de World Soundtrack Awards 2023, de prestigieuze filmmuziekprijzen van Film Fest Gent die jaarlijks het festival afsluiten. Vorig jaar won Ishibashi in Gent de Discovery of the Year Award. Op 21 oktober tijdens de 23ste editie van de World Soundtrack Awards zal een selectie van haar werk live uitgevoerd worden door Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?