Ontdek de tweede golf genomineerden voor de 23ste World Soundtrack Awards!

Winnaars WSA 2022
Nieuws 05 sep 2023
Heel wat markante artiesten legden zich het afgelopen jaar toe op filmmuziek, en maken nu kans om in de prijzen te vallen tijdens de prestigieuze 23ste editie van de World Soundtrack Awards. Op de lijst met genomineerden staan zowel WSA-nieuwkomers, zoals de Japanse band RADWIMPS & Kazuma Jinnouchi, en saxofonist Colin Stetson (Arcade Fire, Bon Iver) als WSA-favorieten zoals Nainita Desai (die onder meer de Discovery of the Year Award won in 2021). Dit jaar sleept de Britse componist opnieuw een nominatie in de wacht, en dat voor een geheel nieuwe prijs: de WSA Game Music Award. Alle genomineerden voor WSA2023 zijn nu bekendgemaakt.

De 23ste editie van de World Soundtrack Awards vindt plaats op 21 oktober in Capitole Gent. Componisten Nicola Piovani en Laurence Rosenthal zullen een Lifetime Achievement Award ontvangen voor hun enorme bijdragen aan de film- en televisiemuziek. Discovery of the Year 2022 Eiko Ishibashi is ook een van de eregasten. Brussels Philharmonic, onder leiding van maestro Dirk Brossé, zal tijdens de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert muziek van deze drie componisten ten gehore brengen.

Discovery of the Year

Met de Discovery of the Year Award wil de WSA opkomend filmmuziektalent in de schijnwerpers zetten. De genomineerden van dit jaar zijn voor het merendeel relatieve nieuwkomers op het gebied van compositie voor film, maar hebben vaak uitgebreide ervaring als muziekproducenten of muzikanten in een breed scala aan genres, wat zorgt voor een zeer boeiende selectie. Dascha Dauenhauers onheilspellende scores kwamen eerder al tot hun recht in de sciencefictionserie The Swarm en Berlin, Alexanderplatz, waarvoor ze in 2020 ook een nominatie onder haar naam mocht schrijven. Dit jaar overtuigde ze de Academy met Golda, waarin Helen Mirren de rol van Israëlische eerste minister Golda Meir speelt. Simon Franglen is allesbehalve een nieuwkomer in de muziekindustrie. Hij werkte mee aan bekroonde albums van onder meer Whitney Houston en Toni Braxton, en assisteerde componisten als Howard Shore voor Se7en en James Horner voor Titanic. Van diezelfde Horner neemt hij nu de fakkel over als Avatar: The Way of Water-componist. Ook RADWIMPS is een klinkende naam voor anime-liefhebbers. De band stond eerder al in voor de kenmerkende soundtracks van Makoto Shinkai-films Your Name en Weathering with You, en bemachtigde, in samenwerking met componist Kazuma Jinnouchi, een nominatie voor Shinkais recentste film, Suzume. De IJslandse Herdís Stefánsdóttir overtuigde met haar duistere score voor Knock at the Cabin, de nieuwste van regisseur M. Night Shyamalan. Tenslotte veroverde Colin Stetson een nominatie voor The Menu, na eerdere opvallende scores voor Hereditary en The Color Out of Space. Stetson zal aanwezig zijn op Film Fest Gent: hij speelt een liveset gebaseerd op zijn soundtracks in het VIDEODROOM-programma en is te gast voor een live podcastopname tijdens de WSA Film Music Days.

Public Choice Award

Daarnaast kreeg het brede publiek de gelegenheid te stemmen op zijn favoriete filmscore van het afgelopen jaar. Degene die de meeste stemmen heeft gekregen neemt de Public Choice Award mee naar huis. Daniel Pemberton sleepte dit jaar al een nominatie in de wacht voor Film Composer of the Year en verdubbelt zijn kansen op een WSAward met een nominatie in deze categorie voor Spider-Man: Across the Spider-Verse. In de running is ook de Britse Amelia Warner, die eerder al genomineerd werd voor Discovery of the Year in 2018 en de Public Choice Award in 2021, voor Mr Malcolm’s List. De Belgische componist Michelino Bisceglia is tevens een publieksfavoriet, want na een nominatie in 2022 is hij er dit jaar weer bij met My Sailor, My Love. Verder bewijzen Fabrizio Mancinelli met de musical The Land of Dreams en Mark Smythe met de horrorfilm The Reef: Stalked zich sterke competitie.

WSA Game Music Award

Nieuw dit jaar is de WSA Game Music Award, die wordt uitgereikt tijdens het gamemuziekconcert PRESS PLAY: Music in Games. River Boy aka Narayana Johnson is genomineerd voor het schattige maar sinistere spel Cult of the Lamb; Maclaine Diemer voor de puzzel- en avonturengame Firmament; Nainita Desai voor Immortality, waarin spelers een mysterie in de filmindustrie moeten ontrafelen; Gareth Coker, Grant Kirkhope en Yoko Shimomura voor Mario + Rabbids Sparks of Hope en Gregory Nicolett voor de magische drankjeswinkelsimulator Potionomics.

Best Original Score for a Belgian Production

Belgische films blijven nationaal en internationaal bekroond worden, dus hun scores kunnen niet achterblijven. In de categorie Best Original Score for a Belgian Production zijn de genomineerden Valentin Hadjadj voor Close van Lukas Dhont, de openingsfilm van FFG2022; FFG-muziekdirecteur Dirk Brossé voor de populaire natuurdocumentaire Onze Natuur en Hannes De Maeyer voor Rebel van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer

Tot slot maakt de Academy de nominaties bekend voor de Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer, ter waarde van 2.500 euro. De deelnemende componisten werden gevraagd een score te schrijven voor een scène uit de game Abzû, waarvan de originele muziek is gecomponeerd door Austin Wintory, host van Film Fest Gents gamemuziekconcert PRESS PLAY: Music in Games. Abzû is een epische afdaling naar de diepten van de zee, waar spelers prachtig weergegeven oceaanomgevingen verkennen met vloeiende zwembesturing. De Franse Emma Kélalèche en Emile Cooper Leplay en de Amerikaanse Alec Sievern zijn de jonge filmmuziektalenten die meedingen naar deze prijs.

Eerder werd ook al bekendgemaakt:

Film Composer of the Year

De categorie Film Composer of the Year beschouwt alle filmscores van de genomineerde componisten in het afgelopen jaar. Door een ex aequo zijn er niet vijf, maar zes genomineerden dit jaar. De meest opvallende is de Duitse componist Volker Bertelmann (ook bekend als Hauschka). Hij won in maart nog een Oscar voor zijn muziek voor het veelgeprezen oorlogsepos All Quiet on the Western Front. Naast die score schreef Bertelmann ook nog de muziek voor een andere oorlogsfilm, Krigsseileren (War Soldier), en voor het Finse dystopische drama Veden Vartija (Memory of Water). Het is Bertelmanns tweede WSA-nominatie. In 2018 werd hij genomineerd in de categorie Television Composer of the Year voor Patrick Melrose en Gunpowder. Bertelmann wordt vergezeld door vijf componisten die al een Film Composer of the Year Award op zak hebben. Carter Burwell (winnaar in 2016) is genomineerd voor zijn fragiele en bedrieglijk eenvoudige score voor The Banshees of Inisherin van Martin McDonagh, de vierde samenwerking tussen de Brits-Ierse regisseur en de componist. Burwell heeft een ongelooflijk jaar achter de rug, met ook nog scores voor Lena Dunhams aanstekelijke boekverfilming Catherine Called Birdy en de thriller To Catch a Killer van Wild Tales-regisseur Damián Szifron. Vijfvoudig winnaar in deze categorie, Alexandre Desplat, eist zijn plek weer op na een afwezigheid van twee jaar. Zijn nominatie omvat de muziek voor Guillermo del Toro's Pinocchio, The Lost King, Tirailleurs (Father & Soldier), A Cooler Climate en Wes Andersons Asteroid City. In 2020 werd de IJslandse componist Hildur Guðnadóttir de eerste vrouw die de Film Composer of the Year Award won. Nu maakte ze opnieuw kans op de prijs met haar opmerkelijke scores voor Women Talking en Tár, twee films die op de Oscars een nominatie kregen voor Beste Film. Daniel Pemberton (winnaar in 2021) wordt door de WSAcademy beloond voor zijn productief jaar met vier spraakmakende films: See How They Run, Enola Holmes 2, Amsterdam en de gigantische hit Spider-Man: Across the Spider-Verse. Ook John Williams bleek een bezige bij. Op zijn 91ste verzorgde hij de muziek van Steven Spielbergs meest persoonlijke film, The Fabelmans, en voor Indiana Jones and the Dial of Destiny, de laatste keer dat Harrison Ford gestalte geeft aan de geliefde archeoloog en meteen ook de zelfverklaarde laatste filmscore van Williams. In 2001 werd John Williams de allereerste winnaar van de Film Composer of the Year Award.

Television Composer of the Year

In de categorie Television Composer of the Year is er een overvloed aan talent en fel gesmaakte tv-series die mee de gouden televisietijden bepalen. Componisten Chris Bacon & Danny Elfman schreven de energieke score van Netflixhit Wednesday, de zoveelste samenwerking tussen Elfman en regisseur Tim Burton. De serie was zo'n succes dat een tweede seizoen in de maak is. Nicholas Britell, Television Composer of the Year 2022, is geen onbekende op de World Soundtrack Awards. In totaal heeft de Amerikaanse componist al vijf WSAwards gewonnen. Deze editie maakt hij kans op een award met zijn scores voor Andor, een goed onthaalde serie in het Star Wars-universum, en voor het vierde en laatste seizoen van Succession. De World Soundtrack Academy geeft ook Bear McCreary erkenning. Hij had de loodzware opdracht muziek te schrijven voor The Lord of the Rings: The Rings of Power. Met respect voor de legendarische thema's van Howard Shore heeft McCreary een rijke, op zichzelf staande score gecreëerd. Bovendien schreef de Amerikaan ook nog de scores voor de fantasy-serie The Witcher: Blood Origin en het Catherine de' Medici-portret The Serpent Queen. The Last of Us liet zo'n indruk na op gamers dat een tv-bewerking niet kon uitblijven. HBO's adaptatie was een schot in de roos, niet alleen dankzij de vertolkingen, maar ook door de nu WSA-genomineerde muziek van Gustavo Santaolalla & David Fleming, die trouw is gebleven aan de minimalistische score van de game. Cristóbal Tapia de Veer is voor het tweede jaar op rij aanwezig in deze categorie met zijn muziek voor de serie The White Lotus. Hij werkte ditmaal met Kim Neundorf om voort te bouwen op de score van het eerste seizoen, wat resulteerde in een geheel unieke sound.

Best Original Song

De categorie Best Original Song belicht het talent van zowel muzikanten, songwriters als zangers. Popfenomeen Taylor Swift is genomineerd voor haar nummer "Carolina" uit de film Where the Crawdads Sing. "Ciao Papa" uit Guillermo del Toro's Pinocchio bezorgt Alexandre Desplat zijn tweede WSA-nominatie dit jaar. Het emotionele nummer is geschreven door Desplat, Guillermo del Toro en Roeban Katz. "Keep Rising", het slotlied van The Woman King is dan weer geschreven door Angélique Kidjo, Jeremy Lutito en Jessy Wilson. "Lift Me Up", uitgevoerd door Rihanna, is het ontroerende end credits-nummer van de Marvelfilm Black Panther: Wakanda Forever, geschreven door Ludwig Göransson, Robyn Fenty, Ryan Coogler en Temilade Openiyi. Tot slot nomineerde de WSAcademy het catchy musicalnummer "Your Personal Trash Man Can", geschreven door Thomas Mizer & Curtis Moore, uit het vijfde seizoen van The Marvelous Mrs. Maisel.

Overview van de genomineerden

 • Film Composer of the Year
  • Volker Bertelmann | Krigsseileren (War Sailor), All Quiet on the Western Front, Veden vartija (Memory of Water)
  • Carter Burwell | The Banshees of Inisherin, Catherine Called Birdy, To Catch a Killer
  • Alexandre Desplat | Guillermo del Toro’s Pinocchio, The Lost King, Tirailleurs (Father & Soldier), Asteroid City, A Cooler Climate
  • Hildur Guðnadóttir | Women Talking, Tár
  • Daniel Pemberton | See How They Run, Enola Holmes 2, Amsterdam, Spider-Man: Across the Spider-Verse
  • John Williams | The Fabelmans, Indiana Jones and the Dial of Destiny
 • Television Composer of the Year
  • Chris Bacon & Danny Elfman | Wednesday

  • Nicholas Britell | Andor, Succession S04

  • Bear McCreary | The Serpent Queen, The Witcher: Blood Origin, The Lord of the Rings: The Rings of Power

  • Gustavo Santaolalla & David Fleming | The Last of Us

  • Cristóbal Tapia de Veer & Kim Neundorf | The White Lotus S02

 • Best Original Song
  • “Carolina” from Where the Crawdads Sing | geschreven door Taylor Swift | uitgevoerd door Taylor Swift

  • “Ciao Papa” from Guillermo del Toro’s Pinocchio | geschreven door Alexandre Desplat, Roeban Katz, Guillermo del Toro | uitgevoerd door Alexandre Desplat, Dominique “Solrey” Lemonnier, Gregory Mann

  • “Keep Rising” from The Woman King | geschreven door Jessy Wilson, Jeremy Lutito, Angélique Kidjo | uitgevoerd door Jessy Wilson, Angélique Kidjo

  • “Lift Me Up” from Black Panther: Wakanda Forever | geschreven door Ludwig Göransson, Robyn Fenty, Ryan Coogler, Temilade Openiyi | uitgevoerd door Rihanna

  • “Your Personal Trash Man Can” from The Marvelous Mrs. Maisel S05 | geschreven door Thomas Mizer, Curtis Moore | uitgevoerd door The Marvelous Mrs. Maisel Cast

 • Discovery of the Year
  • Dascha Dauenhauer - Golda

  • Simon Franglen - Avatar: The Way of Water

  • RADWIMPS, Kazuma Jinnouchi - Suzume

  • Herdís Stefánsdóttir - Knock at the Cabin

  • Colin Stetson - The Menu

 • Public Choice Award
  • Daniel Pemberton - Spider-Man: Across the Spider-Verse

  • Amelia Warner - Mr. Malcolm’s List

  • Michelino Bisceglia - My Sailor, My Love

  • Fabrizio Mancinelli - The Land of Dreams

  • Mark Smythe - The Reef: Stalked

 • WSA Game Music Award
  • River Boy (Narayana Johnson) - Cult of the Lamb

  • Maclaine Diemer - Firmament

  • Nainita Desai - Immortality

  • Gareth Coker, Grant Kirkhope, Yoko Shimomura - Mario + Rabbids Sparks of Hope

  • Gregory Nicolett - Potionomics

 • Best Original Score for a Belgian Production
  • Valentin Hadjadj - Close

  • Dirk Brossé - Onze Natuur

  • Hannes De Maeyer - Rebel

 • Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer
  • Emma Kélalèche

  • Emile Cooper Leplay

  • Alec Sievern