10 21 okt. '23

Classics FFG2022: Yoon Jong-bin ('The Spy Gone North')

The Spy Gone North Still1
Nieuws Verdieping 14 okt. 2022

Yoon trekt zijn spoor door de Koreaanse cinema met sterke verhalen over misnoegde mannen die de strijd aangaan met de gevestigde machten.

Vertoningen

do 13 okt.
17:00
Kinepolis 1
Ondertitels: Engels
ma 17 okt.
17:00
Studio Skoop 2
Ondertitels: Engels
do 20 okt.
16:30
Studio Skoop 2
Ondertitels: Engels

door Patrick Duynslaegher

The Unforgiven (2005)

Yoon zette zichzelf en zijn magnetische leading man Ha Jung-woo (The Chaser) op de kaart met deze gedurfde indie productie die de strenge hiërarchische structuur van Korea’s verplichte militaire dienst aan de kaak stelt en de cultuur van geweld die er heerst.

The Moonlight of Seoul (2008)

Het verhaal van een prille gigolo die probeert de sociale ladder te beklimmen in Seouls chique Gangnam wijk.

Nameless Gangster: Rules of the Time (2012)

Yoon scoorde eindelijk een kassucces met zijn derde film, een misdaadthriller die Ha koppelt aan zwaargewicht Choi Min-sik en zich afspeelt in de rokerige nightclubs en backrooms van Busan in de jaren ’80 en ’90. In een dynamische visuele stijl zet Yoon zijn exploratie van Koreaanse mannelijkheid verder.

Kundo: Age of the Rampant (2014)

Ha Jung-woo speelt hier een slager die in een rebel verandert.

"Set during the 19th century Joseon Dynasty, its grand spectacle of retro pop cool plays like a Korean spaghetti Western version of Robin Hood." (Pierce Conran, Film Comment).
Pierce Conran, Film Comment

The Spy Gone North (2018)

Met hallucinante beelden van lijken die verbrand worden waar uitgehongerde kinderen aan knabbelen, onthult deze spionageprent van Yoon Jong-bin (1979) zelden getoonde aspecten van de Noord-Koreaanse dictatuur. En dit binnen de contouren van een gepolijste genrefilm, een Koreaanse versie van de morele schemerzones en de uitwisselbaarheid van goed en kwaad uit de romans van John Le Carré. Het complex vertakt scenario is gebaseerd op de biografie van een berouwvolle spion en schetst een ontluisterend beeld van de inlichtingendiensten uit beide Korea’s die tot alles bereid zijn om hun macht te behouden, zelfs als ze het op een akkoordje moeten gooien met hun grootste vijand. De interne strijd draait om het saboteren van de verkiezingsoverwinning van hervormingsgezinde kandidaat Kim Dae-jung, midden jaren ’90 door de dictatuur van het Zuiden als een groter gevaar ervaren dan de stalinisten uit het Noorden.

Narco-Saints (2022)

Yoon Jong-bin had kennelijk na The Spy Gone North de smaak van spionagedrama’s te pakken want zijn eerste tv-serie voor Netflix vertelt over een zakenman die geen andere keuze heeft dan samen te werken met de National Intelligence Service bij een geheime operatie om een Koreaanse druglord te arresteren die de controle heeft over de republiek Suriname in Zuid- Amerika.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.