10 21 okt. '23
795c8b2b 39f0 43f3 af89 779eeb0594c3

Dan Graham

Sunset to Sunrise

Courtisane: Artist in Focus - C.W. Winter & Anders Edström 4' - 1969 - Formaat: 16mm
Regisseur: Dan Graham
Gedeeltelijk geïnspireerd door James J. Gibson's The Perception of the Visual World (Boston, 1950). Een 16mm camera wordt naar de hemel gericht in een langzame spiraalbeweging. In tegenstelling tot de esthetische overdrijving die we in veel zogenaamd hallucinerende kunst aantreffen, herleidt Graham de dingen hier tot een nuttig voorspellende basiswerkelijkheid: de verandering van iemands tijdsbesef.
Gedeeltelijk geïnspireerd door James J. Gibson's The Perception of the Visual World (Boston, 1950). Een 16mm camera wordt naar de hemel gericht in een langzame spiraalbeweging. In tegenstelling tot de esthetische overdrijving die we in veel zogenaamd hallucinerende kunst aantreffen, herleidt Graham de dingen hier tot een nuttig voorspellende basiswerkelijkheid: de verandering van iemands tijdsbesef. Een citaat van Diedrich Diederichsen over Tony Conrad's Yellow Movies is hier misschien ook op zijn plaats: "In de vroege psychedelische avant-garde, als men dit woord voor één keer wil redden van zijn huidige reductie tot een paar formele motieven in popmuziek en affiche-design, bestond dus een zeer specifiek verbond tussen de kritiek op het kapitalisme en mystiek, dat onder andere te maken had met een evocatie van een andere temporaliteit." Hier, in één eenvoudig gebaar. (C.W. Winter)

Image gallery

795c8b2b 39f0 43f3 af89 779eeb0594c3

Generiek

Regisseur

Dan Graham

Meer informatie

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1969

Technische gegevens

Formaat
16mm

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.