Ea146ab1 c302 413c befa d1aebf5ef8c0

Chantal Akerman

De l'autre côté (From the Other Side)

Regisseur Chantal Akerman
Editie 2021
103' - 2002 - Taal: Spaans, Engels
Een documentaire, een reis, een ontmoeting met mensen. De opnames zijn op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten gemaakt. In de woestijn staat een scherm tussen een Mexicaanse en een Noord-Amerikaanse berg.

Een programma samengesteld door Claire Atherton.

Het verhaal is zo oud als de wereld en wordt toch elke dag weer relevanter. En elke dag verschrikkelijker. Er zijn arme mensen die, ongeacht hun levens, alles moeten achterlaten om te proberen te overleven, om elders te leven. Maar elders zijn ze niet gewenst. En als ze wel gewenst zijn dan is het vanwege hun arbeidskracht. Zij doen wat wij niet langer willen doen. Dan zijn wij bereid anderen te betalen om het voor ons te doen. Betalen, ja, maar niet genoeg. In deze film is het ‘elders’ Noord-Amerika en zijn de armen vooral Mexicanen. Jarenlang passeerden ze door San Diego, maar de immigratiediensten van de Verenigde Staten slaagden erin de toevloed van illegale immigranten in dit deel van Californië te doen stoppen en af te leiden naar de woestijnen en bergen van Arizona. Ze dachten dat de moeilijkheden, gevaren, kou en hitte hen daar zouden tegenhouden. Maar je kan iemand die honger heeft niet tegenhouden. Toch zijn we bang van hen. Bang van de ander, bang van bezoedeling, bang van de ziektes die ze misschien meebrengen. Bang voor indringers. (Chantal Akerman)

Claire Atherton werkte in 1986 voor het eerst met Chantal Akerman als monteur van Letters Home, het begin van een samenwerking die dertig jaar lang zou duren. Ze werkte met veel verschillende kunstenaars en filmmakers, in het bijzonder ook met Eric Baudelaire.

De l'autre côté werd gemonteerd door Claire Atherton en gedeeltelijk gefilmd door Robert Fenz (Artist in Focus op het Courtisane festival in 2011), die helaas het leven liet in augustus 2020.

In aanwezigheid van Claire Atherton


Met de steun van de Ambassade van Frankrijk in België, in het kader van het EXTRA 2020 programma
In samenwerking met KASK & Conservatorium, de kunstschool van HOGENT en HoWest

Filmprint met dank aan het Koninklijk Belgisch Filmarchief en de Chantal Akerman Stichting

Image gallery

Ea146ab1 c302 413c befa d1aebf5ef8c0

Generiek

Regisseur

Chantal Akerman

Meer informatie

Taal

Spaans, Engels

Productielanden

België

Jaar

2002