09 20 okt. '24

Tv-serie 1985 wint Magnolia-prijs in Shanghai

1985 still
Nieuws 27 jun. 2023
Op het Shanghai TV Festival werd de fictiereeks 1985 van scenarist Willem Wallijn en regisseur Wouter Bouvijn bekroond met de Magnolia Award for Best Foreign TV Series. De serie die vorig jaar op Film Fest Gent in Belgische première werd vertoond, was eerder dit jaar op VRT en RTBF te zien en wordt vanaf 3 juli in Frankrijk uitgezonden op Canal+.

De serie 1985 speelt zich af rond waargebeurde feiten over de Bende van Nijvel in de jaren '80 en is het eerste fictieproject in ons land dat door de VRT en de RTBF samen werd geproduceerd en uitgezonden. Ze ging in april 2022 in wereldpremière in de officiële competitie van Cannesséries en was in februari van dit jaar ook te zien in het Market Selects-programma van de Berlinale Series.

Voor de Magnolia Award haalde 1985 het van prestigieuze buitenlandse fictieseries zoals de Paramount Original-reeks 1923, Rebooting uit Japan, het Franse Les combattantes en het zesde en laatste seizoen van Better Call Saul.

Moeras

1985 brengt het verhaal van drie vrienden wiens levens en carrières in het België van de jaren '80 wegzinken in het moeras dat men de Bende van Nijvel is gaan noemen. De reeks draait rond de boezemvrienden Marc, Frank en diens zus Vicky. Zij gaat in 1980 rechten studeren in Brussel terwijl haar broer en Marc er bij de rijkswacht beginnen. Nadat er binnen de rijkswacht ontdekt werd dat het corps meewerkt aan drugstrafiek, ontstaat er een diepe crisis. En dan beginnen een reeks overvallen waarbij 28 slachtoffers vallen. Ieder hoofdpersonage verliest zijn of haar onschuld en illusies.

Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de hoofdrollen en Ruth Becquart, Yoann Blanc, Roda Fawaz, Peter Van den Begin, Tom Vermeir, Guillaume Kerbusch, Titus De Voogdt en Barbara Sarafian nemen de voornaamste bijrollen voor hun rekening. Peter Bouckaert produceerde voor Eyeworks Film & TV Drama in coproductie met VRT en RTBF.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?