Screen Flanders heeft 2 miljoen euro veil voor 8 producties

Waarom Wettelen still
Nieuws 14 jun 2023
Drie films, Skiff, Waarom Wettelen, Juul, en vijf fictieseries, Moresnet, How to Kill Your Sister, Arcadia 2 en de internationale coproducties State of Happiness 3 en Elixer krijgen van het economisch fonds Screen Flanders twee miljoen euro om die in het Vlaamse Gewest te spenderen. Deze producties zullen zo’n 11,7 miljoen euro audiovisuele uitgaven genereren, goed voor een economische hefboom van 8,36 per geïnvesteerde euro.
Skiff poster

Skiff

Cecilia Verheyden en Vincent Vanneste schreven het scenario van Skiff waarin de vijftienjarige Malou de hoofdrol speelt. Ze groeit op in een kleine gemeente en blinkt uit in de plaatselijke roeiclub. Maar ze wordt er gepest en omdat ze een afwezige moeder heeft, is haar broer Max de enige waarbij ze af en toe haar hart kan luchten. Wanneer Malou gevoelens krijgt voor Nouria, het vriendinnetje van haar broer, ontstaat er een verwarrende driehoeksverhouding. Cecilia Verheyden draait met Skiff haar derde langspeelfilm. Haar debuutfilm Achter de wolken werd gevolgd door Ferry, naar een van de personages uit de tv-serie Undercover waarvan ze vijf afleveringen regisseerde. Ze draaide ook wtFock en Diamonds en houdt van uitdagende films. Van uit een vrouwelijk standpunt vertelde verhalen over familie, identiteit en gender genieten haar voorkeur. Skiff wordt geproduceerd door het jonge, door Elisa Heene opgerichte productiehuis Mirage dat onder meer ook betrokken was bij Holly van Fien Troch. De opnames, met een overwegend vrouwelijk team, vinden plaats in Willebroek en op andere plaatsen.

Waarom Wettelen

Na drie boekverfilmingen schreef Dimitri Verhulst met Waarom Wettelen een eigen scenario dat hij nu ook aan het verfilmen is. Zijn debuutfilm gaat over een bonte groep familieleden en vrienden die de pas overleden Christine ten grave zullen dragen. Alles verandert wanneer haar “verloren” pleegzoon en haar notaris opdagen met een testament waarin staat dat Christine in Wettelen en met een traditionele begrafenisstoet wil begraven worden. Niemand kent het dorp noch de reden waarom ze daar wil begraven worden. En weet iemand wel hoe Christine echt was? Waarom Wettelen is een productie van Czar Film & TV waarin de hoofdrollen worden vertolkt door o.a. Peter Van den Begin, Tine Roggeman, Cami Moonen, Marijke Pinoy. De opnames vinden plaats in Laarne, Berlare, Lievegem, Wetteren, Gent, Evergem, Halle, Deinze en Schendelbeke. Kinepolis brengt de film in de Belgische zalen.

Juul

Juul is een majoritair Vlaamse artistieke animatiefilm. In de jaren vijftig beleeft het circus Kavaros moeilijke tijden. Bovendien wordt het circusmeisje Juul, na een val in de ring door de dokter hersendood verklaard. Haar vader, de goochelaar Bor, kan niet verder leven zonder zijn dochter en ontvoert haar uit het ziekenhuis. Hij voert haar op als een levende pop en langzaamaan keert het publiek terug naar het circus. Bij Juul groeit de innerlijke razernij en wanhoop. En als een stil protest tegen de vernederingen, laat ze zich geleidelijk aan van porselein worden. Het scenario werd geschreven door An De Gruyter en Tom Van Gestel regisseert deze productie van Fabrique Productions. Studio Fantastique verzorgt de animatie en Option Media de stemopnames.

Juul still
Juul

Ondersteunde series

Moresnet

Een profetische dodenlijst dwingt een man ertoe op zoek te gaan naar zijn toekomstige moordenaar om zijn leven en dat van zijn geliefden te redden. Moresnet is een serie van productiehuis Lompvis en geschreven door Frank Van Passsel, Jef Hoogmartens en Jonas Van Geel. Van Passel en Van Geel nemen ook de regie op zich. Streamz, Newen Connect en ZDF Neo zijn al aan boord als distributiepartners.

How To Kill Your Sister

Twee van elkaar vervreemde zussen, Anna en Kat, vertrekken samen op een roadtrip naar Zuid-Spanje om er de as van hun overleden ouders te verstrooien. Op het dak van hun auto staat een doodskist die bestemd is voor Anna. Ze is de jongste van de twee en heeft kanker. Ze verwacht niet meer terug te keren en wil in de buurt van haar verongelukte ouders begraven worden. Beide zussen dragen om geheel eigen redenen een verlammend geheim met zich. Tijdens de zenuwslopende tocht ontmoeten ze oude bekenden en moeten ze een pak hindernissen overwinnen. Pedro Elias en Evelien Broekaert schreven het scenario en de zesdelige reeks wordt geregisseerd door Jonas Geirnaert. Hilde De Laere van FBO produceert en Telenet plus Made For Film coproduceren.

Arcadia 2

In het tweede seizoen van Arcadia volgen we verder de belevenissen van de familie Hendriks-Jans na de deportatie van vader Pieter uit Arcadia naar de buitenwereld. In de futuristische wereld van Arcadia wordt met een burgerscore gewerkt. Wie hoog scoort, wordt beloond. Een lage score staat gelijk met verbanning. De eerste reeks gaat door het leven als de duurste tv-serie die ooit in Vlaanderen werd gedraaid. Deze majoritair Vlaamse serie van productiehuis Jonnydepony wordt geschreven door Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck. Joël Vanhoebrouck is de regisseur. De cast is ongeveer dezelfde als in het eerste seizoen. De postproductie gebeurt in Vlaanderen, voor het beeld bij The Pack en voor de audio bij Sonhouse. Wild Bunch doet de internationale sales en de zenders VRT, NPO en WDR zijn opnieuw van de partij.

Elixer

CEO Isabelle Rombauts staat amper aan het hoofd van het familiebedrijf LXR Pharma als ze ontdekt dat hun meest succesvolle medicijn verschrikkelijke bijwerkingen heeft. Haar familie wil een schandaal voorkomen. Kiest Isabelle voor hen of luistert ze naar haar geweten? Het scenario van de achtdelige serie werd geschreven door Maaik Krijgsman en wordt geregisseerd door Dana Nechustan die al Hollands Hoop en Dunya & Desie op haar actief heeft. Nechustan kreeg het idee voor de serie toen ze zelf in het ziekenhuis lag, dankbaar voor de medicatie maar geschrokken van de pharma industrie en het zorgsysteem erachter.

Elixer is een productie van het Nederlandse Topkapi in coproductie met het Vlaamse Menuetto (De acht bergen). Bij de cast vinden we de namen terug van Katelijne Damen en Wim Opbrouck. Steve Willaert componeert de muziek. De opnames vinden plaats in o.a. Sint-Katelijne Waver, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Lier. Elixer zal worden uitgezonden op VRT, NPO, ZDF en de publieke zenders in Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, IJsland, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije.

State of Happiness 3

State of Happiness vertelt het verhaal van vier jonge mensen en de ongekende kansen die ze krijgen bij de opkomst van de Noorse olie-industrie. Alles is in beweging, alles is nieuw en geweldig, maar tegelijkertijd onbekend en beangstigend. Hoe gaan zij daarmee om?

Het 3e seizoen van deze Noors-Belgische serie maakt een nieuwe sprong in de tijd, naar 1987. Terwijl de rest van de wereld in een recessie belandt, houdt olie de Noorse economie recht. Toch zorgt dit voor politieke en economische onrust. Is het land te afhankelijk geworden van de olie-industrie? En hoe gaan we om met die gigantische veranderingen voor mens en milieu?

State of Happiness is een productie van het Noorse Maipo Film in coproductie met Lunanime. Mette M. Bølstad schreef het scenario en Petter Næss voert de regie. Er vinden opnames plaats in Kraainem, Lint, Wilrijk, Asse en Antwerpen. De serie zal worden vertoond op de Noorse zender NRK en Lumière Publishing distribueert in de Benelux.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. Met deze steun wil Vlaams minister van Economie Jo Brouns Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en aantrekkelijke audiovisuele regio en zorgen voor extra werkgelegenheid en verdere professionalisering van de sector.

www.screenflanders.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.