09 20 okt. '24

Drie Vlaamse kortfilms op Palm Springs ShortFest

Palm Springs Shortfest 2023
Nieuws 21 jun. 2023
Op het Palm Springs International ShortFest wordt op 21 juni 2023 de kortfilm Klette van Michael Abay vertoond. Later op de week komen nog Sibling van Laura Van Passel en Luce en de rots van Britt Raes aan bod op het grootste en belangrijkste festival voor kortfilms in de Verenigde Staten.

Klette

Met Klette, zijn eindwerk aan het RITCS, won Michael Abay de VAF Wildcard Fictie 2022 en een selectie voor het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand. Morgane is het hoofdpersonage en op haar 26ste woont ze nog altijd bij haar moeder en heeft ze haar studies nog niet voltooid. Ze weet niet van aanpakken en in de liefde raakt ze niet verder dan een onenightstand. In Brussel noemt men zo iemand een klette. Maar is zij niet een van de vele jongvolwassenen die worstelen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

Michael Abay schreef ook het scenario van deze vlotte en goed geobserveerde kortfilm. Jennifer Heylen werd voor haar hoofdrol bekroond met de juryprijs voor beste acteerprestatie op het kortfilmfestival van Leuven.

Klette still
Klette

Sibling

Volgens Laura Van Passel is Sibling een film over de liefde. De liefde als het mooiste dat er is maar ook het meest pijnlijke dat er bestaat en waarvan de meeste mensen denken dat het een controleerbaar gevoelen is. En dat is het niet. Sibling gaat over de 16-jarige Kato die op skivakantie gaat met haar halfbroer Alex. De twee tieners proberen een broer-zus-relatie op te bouwen, maar beseffen dat ze elkaar met heel andere ogen bekijken. Van Passel wil de kijker zover krijgen dat hij bij haar hoofdpersonage begrip opbrengt voor emoties die er in de eerste plaats niet zouden mogen zijn. Laura Van Passel schreef ook het scenario voor haar kortfilm waarin de belangrijkste rollen worden vertolkt door Nico Sturm, Femke Vanhove, Sofie Decleir en Willem Loobuyck.

Sibling still
Sibling

Luce en de rots

De derde en laatste Vlaamse titel op het programma van Palm Springs is Luce en de rots, de korte animatiefilm van Britt Raes die in 2022 in wereldpremière ging op het Filmfestival van Berlijn en die intussen al voor meer dan 150 internationale festivals geselecteerd is. Daaronder het animatiefilmfestival van Annecy. Luce en de rots vertelt het verhaal van een jong meisje en een gigantisch rots wezen die, hoewel ze ogenschijnlijk niets gemeen hebben, samen hun angst voor het onbekende onder ogen leren zien. Luce en de rots - dat mikt op een publiek van kinderen (5+) en hun ouders - was bij ons o.a. op Film Fest Gent en op het Brusselse Anima Festival te zien en zal door VRT en RTBF worden uitgezonden.

Luce en de rots still 2
Luce en de rots
DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?